Snart sidste frist for at indbetale på din pension

31. december er sidste frist, hvis du vil sætte penge ind på din aldersopsparing, ratepension eller livrente.

Senest opdateret: tirsdag 20. december 2022

Ratepension

Du kan højst indbetale 59.200 kroner med fradrag i 2022.

Livrente

Der er ikke noget loft over, hvor meget du kan indbetale på din livrente.

Aldersopsparing

Når du indsætter på din aldersopsparing, får du ikke skattefradrag. Alligevel kan aldersopsparing være en rigtig god løsning, fordi udbetaling ikke tæller med som indtægt, når din folkepension skal beregnes.

I 2022 kan du indsætte 5.500 kroner på din aldersopsparing, hvis der er mere end 5 år til din folkepensionsalder.

Er der 5 år eller mindre til din folkepensionsalder, må du indbetale op til 54.200 kroner i 2022, hvis du ikke er begyndt at få udbetaling fra en ratepension eller livrente.

Det gælder allerede fra januar i det kalenderår, hvori du ”fylder 5 år” til din folkepensionsalder. Det vil sige, at har du fødselsdag i december, har du 5 år og 11 måneder til at indbetale i. Har du mere end én aldersopsparing, gælder loftet samlet for alle dine aldersopsparinger.

Kan jeg indbetale på en aldersopsparing, hvis jeg har nået pensionsalderen?

Du kan både oprette og indbetale til en aldersopsparing, helt frem til 20 år efter at du har nået din pensionsudbetalingsalder. Det kan for eksempel være en god løsning, hvis du har en formue på mere end 95.800 kroner (2023), som er grænsen for ældrecheck og helbredstillæg.

Er du begyndt at få udbetalingen fra en fradragsberettiget pensionsordning, som en ratepension eller livrente, må du dog højst indbetale 5.500 kroner om året (2022).

Dog er nogle udbetalinger undtaget denne regel. Det gælder for eksempel udbetalinger som følge af invaliditet, i særlige tilfælde udbetaling af tjenestemandspension, indekskontrakter og ATP. Forbuddet mod udbetaling gælder fra 10. år før du når folkepensionsalderen.

Læs mere om fradrag på skat.dk

Først publiceret: tirsdag 20. december 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 20. december 2022 kl. 08:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.