Der er ikke lavet forskning nok til at være helt sikre på, hvor meget kolin vi skal bruge.

Kender du det vigtige næringsstof kolin?

Mangel på kolin øger risikoen for Alzheimer og hjertesygdomme, men hvad er kolin egentlig, og skal man bare proppe sig med det? Få svaret her.

Senest opdateret: tirsdag 28. februar 2023

Hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med stoffet kolin, er du nok ikke den eneste.

Der skal f.eks. kolin til for at bygge cellemembraner, dvs. hinden omkring cellerne i kroppen, men det er ikke det eneste.

Nervesystemet har også brug for kolin for at gemme minder og styre både muskler og humør, ligesom det er med til at transportere fedt væk fra leveren.

Uden kolin bliver fedtet ophobet, og det kan føre til fedtlever og alvorlige leverskader, skriver videnskab.dk.

Derudover har en række studier påvist en sammenhæng mellem kolinmangel og hjertesygdomme samt Alzheimer.

Hvordan får jeg kolin?

Kroppen danner faktisk selv kolin, men det er ikke nok. Derfor er det en god idé at spise fødevarer, som indeholder stoffet.

Fødevarer, der er mest rige på kolin, er okselever, oksekød, æggeblommer og laks.

Men du finder det også i mange fødevarer fra planteriget, som f.eks. sojabønner, bælgfrugter, kartofler og broccoli. Korn og nødder indeholder også kolin.

Alt med måde

De sundhedsmæssige fordele ved kolin er mange, men det betyder ikke, at vi skal begynde at spise en masse kolintilskud.

Faktisk bør vi holde lidt igen, da man ikke har nogen viden om, hvilken effekt disse tilskud har på helbredet.

Det er heller ikke godt at indtage for meget kolin, da studier har vist, at et højt indtag af stoffet er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Først publiceret: tirsdag 28. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 28. februar 2023 kl. 13:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.