Her er fup og fakta om glutenintolerance

Er det sundere at spise glutenfri mad? Klinisk diætist og kostkonsulent Mia Rasholt fra Regionshospitalet Horsens sorterer i, hvad der er sandt og falsk om gluten og glutenintolerance.

Senest opdateret: fredag 24. marts 2023

Gluten er proteiner, der findes i hvede, rug og byg. De fleste af os kan uden problemer spise brød, pasta, kager og alle mulige andre fødevarer med gluten.

Men hos nogle mennesker skader gluten tarmen, så den ikke kan optage næringsstoffer fra maden, som den skal.

De har glutenintolerance – også kaldet cøliaki.

Herunder forklarer Mia Rasholt, der er klinisk diætist og kostkonsulent ved Regionshospitalet Horsens, hvad der er op og ned omkring glutenintolerance:

  • Alle glutenfri produkter er sunde

Nej. Mange færdiglavede glutenfri produkter er lavet på stivelse og ikke fuldkorn, så ernæringsmæssigt er de mindre sunde end almindelige glutenholdige produkter.

Klid og skaldele er fjernet fra glutenfri mel, så kun stivelsen er tilbage. Det giver et luftigt brød, men ernæringsmæssigt er der ikke det store at komme efter. Der er gode glutenfri produkter, men du skal være kritisk og læse varedeklarationen grundigt.

  • Det er blot en sundhedsdille

Nej. Når man er diagnosticeret med cøliaki, har man en sygdom, der betyder, at man ikke tåle gluten.

  • Man kan have glutenintolerance uden at have symptomer

Nej. Der vil altid være lette symptomer, så længe man indtager gluten. Nogle lever med symptomerne og tænker, at det er normalt at være træt, være oppustet og have ondt i maven.

  • Alle symptomer på glutenintolerance er fysiske

Nej. Det behøver de ikke at være. Dårlig trivsel og nedtrykthed kan også være et tegn på cøliaki. Det gælder både for børn og voksne.

Først publiceret: fredag 24. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 24. marts 2023 kl. 14:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.