Til fangst af hornfisk anbefales enten små kroge med et stykke fisk på eller et blink med såkaldt silketråd.

Fang din egen aftensmad: Sådan kommer du i gang med lystfiskeriet

Foråret inviterer til, at man tager ud i den danske natur, og det kan for eksempel være en fisketur. Her giver to eksperter gode råd til begynderen.

Senest opdateret: fredag 14. april 2023

Danmark har mere end 8000 kilometer kyststrækning, og mange fatter fiskestang og snøre, når vejret tillader det.

Hvis du går med tanker om at hale din egen aftensmad i land, så kunne årstiden næsten ikke være bedre. Det fortæller Andreas Findling-Rottem, der er kommunikationsansvarlig i Danmarks Sportsfiskerforbund.

“Nu hvor det for alvor begynder at blive forår, temperaturerne bliver mere behagelige, og vandtemperaturen stiger, begynder fiskesæsonen for alvor. Det er nu, fiskene bliver mere aktive, og dermed er der også større chancer for fangst,” lyder det.

Fisk med nogen med erfaring

Men det kan måske virke som et uoverskueligt projekt at give sig i kast med fiskeriet.

Derfor foreslår den professionelle lystfisker Gordon Henriksen, der også har lavet både tv og radio om lystfiskeri, at man tilslutter sig nogen med erfaring.

“Kom ud og fisk med nogen, der ved, hvad de laver, så man kan stå lidt i lære. Der er rigtig meget viden at hente der, og så kan man begynde på en fornuftig måde,” siger han.

Anders Findling-Rottem peger på, at den 13. maj er Lystfiskeriets Dag, hvor fiskeforeninger over hele landet har åbne arrangementer.

“Det er ofte i lystfiskerforeningerne, at guldet ligger. De ligger inde med gode tips og tricks, og her kan man komme ud med nogle erfarne lystfiskere og få prøvet det rigtigt af,” siger han.

Det skal du bruge

Hvis det fanger din interesse, og du gerne vil prøve kræfter med fiskeriet på egen hånd, så kræver det ikke det store udstyr, forklarer Gordon Henriksen.

“En fiskestang, et fiskehjul og et lille udvalg af endegrej til at binde for enden af linen så er man i princippet kørende,” siger han.

Endegrej er for eksempel en krog eller et blink. Hvilket endegrej, man skal bruge, afhænger af, hvad man vil fange.

Hornfisk

Begge fiskerieksperter peger på, at hornfisk er nem at fange for begyndere. De kommer til Danmark omkring 1. maj, og ifølge Andreas Findling-Rottem kommer de i millionvis.

“Der burde være fangstgaranti, selv hvis man ikke har fisket før,” siger han.

Til fangst af hornfisk anbefales enten små kroge med et stykke fisk på eller et blink med såkaldt silketråd.

Både Andreas Findling-Rottem og Gordon Henriksen lægger vægt på, at du ikke skal købe dit fiskegrej på internettet.

Det skal købes hos den lokale forhandler, som både kan rådgive om det korrekte udstyr samt fiskemulighederne i området.

Se fangsten som en bonus

Gordon Henriksen lægger videoer på YouTube, hvor han helt fra bunden tager seeren igennem, hvordan man fanger en specifik fisk. Videoerne kan du finde ved at søge efter “Fiskeguiden” på YouTube.

Fra Gordon Henriksen lyder desuden en opfordring til, at man klæder sig varmt og vindtæt på til fiskeriet – og så er det altid en bonus at have lidt snacks med.

Han peger også på, at en fisketur kan handle om andet og mere end at hale fisk i land.

“Hav det som udgangspunkt, at det ikke er sikkert, at man fanger noget. Gå i stedet efter at have en hyggelig tur og en naturoplevelse i godt selskab.”

Først publiceret: fredag 14. april 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 14. april 2023 kl. 11:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.