En livsstilsændring kan i nogle tilfælde afhjælpe snorken. Hvis man er overvægtig og snorker, kan det være en god idé at tabe sig lidt.

Sådan får du fred for din partners snorken

Det kan forringe din egen søvn- og livskvalitet, hvis du ligger ved siden af en snorkende partner. Læs her, hvilke løsninger der findes på snorken.

Senest opdateret: onsdag 26. april 2023

Det kan være både frustrerende og forstyrrende, når man forsøger at få sin nattesøvn ved siden af en, som snorker og virkelig trækker torsk i land.

Og frustrationen er faktisk helt legitim, mener Therese Ovesen, der er overlæge på øre-, næse- og halsafsnittet ved Regionshospitalet Gødstrup.

“Den anden part får jo en enormt dårlig søvnkvalitet, for de når ikke ned i de søvnfaser, som vi har behov for.”

“Bliver man vækket flere gange om natten, så giver det både dårlig søvnkvalitet og dårlig livskvalitet på den lange bane,” siger hun.

Mænd snorker mest

Hun peger på, at mange vælger helt at fortrække fra soveværelset som konsekvens af den snorkende partner. Det samme oplever søvnvejleder Mikael Rasmussen, der holder foredrag og kurser om søvn.

Både han og Therese Ovesen peger på, at mænd generelt snorker mest.

“Man ser en rimelig klar trend mod, at flere kvinder får deres eget soveværelse netop for at undgå at ligge ved siden af den her snorkende partner,” siger Mikael Rasmussen.

Ifølge søvneksperterne kan man dog også forsøge at komme snorken til livs.

Kig på livsstilen

Først og fremmest kan det være en god idé at kigge på livsstilen.

“Overvægt vil betyde, at der er mere fedt omkring halsen og svælget og dermed også større mulighed for, at der kan forekomme vibrationer,” siger Mikael Rasmussen.

Hvis man snorker og er overvægtig, kan man altså forsøge at tabe sig lidt. Ifølge Therese Ovesen er et stort vægttab ikke nødvendigt.

Hun har netop sendt en ansøgning afsted om støtte til et stort forskningsprojekt, der handler om udredning og behandling af snorken.

Her vil nogle af testpersonerne blandt andet forsøge sig med et vægttab.

“Vi har sagt, at et vægttab på fem procent af udgangsvægten er tilstrækkelig,” forklarer hun.

Begge eksperter peger på, at indtag af alkohol eller muskelafslappende medikamenter inden sengetid ofte resulterer i snorken. Det bør derfor helt undgås.

Snorkeskinne eller positionsbælte

Nogle af testpersonerne i Therese Ovesens forskningsprojekt skal prøve at sove med et såkaldt positionsbælte, som man spænder omkring brystkassen.

Bæltet vibrerer, når den, som snorker, vender sig om på ryggen. Vibrationen skal få personen til at vende sig om på siden, så risikoen for at snorke er betydeligt mindre.

“Man skal helst opnå, at snorkeren ligger på siden 80 procent af tiden, for der snorker de ikke. Det er i hvert fald meget lavt, hvis de gør,” siger Therese Ovesen.

Noget andet udstyr, der laves forsøg med, er en snorkeskinne. Skinnen har man i munden, og den gør, at kæben skubbes fremad, hvilket for nogle vil afhjælpe snorken.

En snorkeskinne kan man købe mange steder, men Therese Ovesen slår fast, at den skal fremstilles specielt til den enkelte.

“Man skal have den lavet hos en tandlæge, fordi den skal passe til ens tandsæt,” siger hun.

Ingen garanti

Ulempen ved denne løsning er, at det koster flere tusinde kroner at få lavet en snorkeskinne.

Therese Ovesen stiller heller ikke nogen garanti for, at hverken snorkeskinnen eller positionsbæltet afhjælper snorken.

“Der er forskellige årsager til, at den enkelte snorker. Så det kan godt være, at man skal flere af tiltagene igennem,” siger hun.

Først publiceret: mandag 24. april 2023
Artiklen er sidst opdateret onsdag 26. april 2023 kl. 16:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.