Verdenssundhedsorganisationen WHO har i maj udgivet en ny anbefaling, der fraråder brug af sødestoffer.

WHO advarer mod sødestoffer: Hvad betyder det for dig?

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har netop udsendt en ny anbefaling om brugen af sødestoffer. Her er svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om den nye anbefaling.

Senest opdateret: onsdag 14. juni 2023

Rækker du ud efter sødetabletter, når du skal forsøde teen lidt? Det er du ikke alene om, men det kan altså have konsekvenser for din sundhed.

WHO fraråder generelt brugen af ikke-sukker sødestoffer (dvs. sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret), undtagen for personer med diabetes.

For personer med diabetes, der ønsker at nyde noget sødt uden at påvirke deres blodsukker, kan sødestoffer være et fornuftigt valg.

Dog gælder anbefalingen om at reducere indtaget af søde fødevarer også for personer med diabetes.

Sødestoffer og sukker

  • Ikke-sukker sødestoffer: Primært kunstige, men også få naturlige sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret, ikke har nogen næringsværdi og dermed ikke bidrager med kalorier.
  • Sukkersødestoffer: Sødestoffer, der påvirker blodsukkeret. Har varierende grader af næringsværdi og bidrager med kalorier, men har lavere kalorieindhold og påvirker blodsukkeret mindre end almindelig sukker.
  • Sukker: Kulhydrat, der får dit blodsukker til at stige. Har høj næringsværdi og bidrager med kalorier, men hverken indeholder vitaminer, mineraler eller kostfibre. Kan være stødt melis, rørsukker, farin, sirup og honning.

Kilde: Diabetesforeningen

Det er vigtigt at bemærke, at hvis man har type 1-diabetes eller en anden type diabetes, der kræver insulinbehandling, og man oplever lavt blodsukker, er sukker stadig nødvendigt for at hæve blodsukkeret hurtigt.

Ingen fordele

WHO fraråder brugen af ikke-sukker sødestoffer til vægttab, vægtvedligeholdelse og for at reducere risikoen for sygdomme som type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Det inkluderer sødestoffer som Aspartam, Acesulfam-K, Sucralose, Sakkarin og Stevia.

Lidt over 280 studier viser nemlig, at ikke-sukker sødestoffer ikke har nogen langsigtede fordele i forhold til vægttab eller reducering af kropsfedt hos både voksne.

Der er også tegn på potentielle negative effekter såsom øget risiko for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og dødelighed ved langvarig brug af ikke-sukker sødestoffer.

Du må gerne skifte til lightprodukter

Den nye anbefaling om at undgå ikke-sukker sødestoffer betyder ikke, at man skal skifte til sukkerholdige produkter. I stedet anbefales det at reducere indtaget af fødevarer og drikkevarer, der indeholder sødestoffer.

For personer med diabetes, der ønsker at nyde noget sødt, anbefales det at vælge fødevarer sødet med sødestoffer, da de påvirker blodsukkeret mindre og ikke bidrager med kalorier.

Hvis man ønsker at tabe sig og stadig indtage søde sager, har forskning vist, at brug af sødestoffer kan være forbundet med vægttab.

Derfor kan det være en god idé at skifte til lightprodukter, hvis man ønsker at tabe sig og stadig vil have noget sødt.

Sådan undgår man de frarådede sødestoffer

Hvis man vil undgå de sødestoffer, som WHO fraråder, skal man være opmærksom på fødevarer, der er mærket som “uden tilsat sukker”.

Det kan også være en god idé at kigge efter Nøglehulsmærket, da det ekskluderer fødevarer med sødestoffer.

Kilde: diabetesforeningen.dk

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Først publiceret: onsdag 14. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret onsdag 14. juni 2023 kl. 11:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.