Kæmpe indsats: Færre skal være ensomme
Ny stor plan sigter mod at halvere antallet af ensomme danskere i 2040. I dag er 600.000 ensomme - Faglige Seniorer er med i indsatsen, der også er rettet mod ensomhed hos ældre.
Senest opdateret: torsdag 3. august 2023
Alt for mange danskere oplever at være ensomme. Og det skal der gøre noget ved.
En ny stor plan sigter mod at halvere antallet af ensomme danskere – cirka 600.000 i dag – i 2040.
Blandt andet Faglige Seniorer, Røde Kors og Ældre Sagen er sammen med 112 andre organisationer med i det Nationale Partnerskab mod Ensomhed nedsat af et flertal i Folketinget.
4 initiativer mod ensomhed
Fire initiativer for i alt 20,8 millioner kroner skal være med til at aftabuisere ensomhed samt fremme lokale initiativer, der gavner mennesker, der oplever svær ensomhed.
De fire initiativer mod ensomhed.
- Landsindsats til afstigmatisering af ensomhed (9,4 millioner kroner)
- Fællesskaber og støtte til unge, der oplever ensomhed (3,8 millioner kroner)
- Fællesskabsguides for ældre borgere (3,8 millioner kroner)
- Fællesskabsguides for sårbare og socialt udsatte borgere (3,8 millioner kroner)
Onsdag fremlagde organisationerne en plan med i alt 75 initiativer mod ensomhed. Der er afsat 20,8 millioner kroner til forskellige initiativer, som blandt andet skal bidrage til at gøre op med tabuet omkring ensomhed.
Ældreminister; Gode fællesskaber
Til en speciel indsats mod ensomhed hos ældre, er der afsat 3,8 millioner kroner til såkaldte fællesskabsguides for ældre borgere.
Det kan ske gennem lokale partnerskaber om fællesskabsguides eller lignende tiltag, fremgår det.
“Vi skal tage hånd om vores ældre medborgere, hvis omstændigheder i livet kan betyde, at de er i en særlig risiko for at opleve ensomhed. Det gælder især de medborgere, der af forskellige grunde kan have sværere ved at tage del i fællesskaber, selvom de gerne vil,” siger ældreminister Mette Kierkgaard.
“Civilsamfundet spiller en stor rolle i at skabe gode fællesskaber, og jeg er glad for, at vi med dette initiativ kan bidrage til de lokale aktiviteter og fællesskaber til gavn for de ældre borgere,” siger ældreministeren.
Farvel til job kan give ensomhed
Hos landets næststørste ældreorgaisation erkender landsformand Mette Kindberg, at mange seniorer oplever ensomhed. Ofte efter at de har forladt fællesskabet på arbedspladserne for at gå på pension.
5 om ensomhed som gammel
- Når man bliver gammel, ændres hverdagens sociale og kropslige vilkår.
- Især tab af ægtefælle og funktionstab på grund af sygdom og svækkelse spiller ind.
- Gamle mennesker tilbringer ofte mere tid alene, end de kunne ønske.
- Ældre kan føle ensomhed – enten fordi de gerne ville være sammen med andre, eller fordi de ikke føler sig som en del af det fællesskab, de tilbydes i for eksempel familien, seniorklubben eller plejeboligen.
- Ensomhed er ikke det at være alene. Ensomhed er at føle sig alene.
(Kilde: EGV, Ensomme Gamles Værn)
“Arbejdslivet skaber nogle af de allerstærkeste relationer og sociale netværk. Men mange seniorer ender ensomme og ofte ulykkelige, når de siger farvel til arbejdspladsen. Derfor har vi i Faglige Seniorer en ekstraordinær forpligtelse til at åbne vores fællesskab for de tidligere kolleger, som er ladt alene,” siger landsformand i Faglige Seniorer, Mette Kindberg.
Faglige Seniorer er samtidig ved at formulere sig egen plan imod ensomhed.
“Hvordan bliver vi bedre til at åbne døren for nye medlemmer, og hvordan får vi fastholdt nogle af de seniorer, som af den ene eller anden grund er ved at glide væk. Det er de udfordringer, vi nu tager fat på,” siger Mette Kindberg til Faglige Seniorers nyhedsbrev.
Gør op med tabu
I følge planen fra 115 organiationer bør der etableres et nationalt forsknings- og videnscenter for ensomhed, og psykologbehandling skal tilbydes til folk, der har for eksempel social angst som følge af ensomhed.
Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, ser muligheder for hurtig handling
“Det første, vi skal have gjort, er at aftabuisere ensomheden. Man er ikke alene, og man må gerne række ud. Så skal vi gribe de lavthængende frugter – nemlig at sørge for, at ensomme får tilbudt mulighed for at blive en del af fællesskaber – på arbejdspladser, i foreninger og på anden vis,” siger han.
Ensomhed er ødelæggende
Birgitte Vind, der er indenrigsordfører for Socialdemokratiet og en af to formænd for Folketingets tværpolitiske netværk mod ensomhed, siger, at det nu handler om at få sat handling bag ordene på papirerne.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
En del af initiativerne kræver yderligere og varig finansiering, men hun vil dog endnu ikke love penge til det hele. Kassen er ikke lukket, understreger hun, men løsningerne ligger også andre steder end i økonomien.
“Vi skal huske, at ensomhed kan se meget forskellig ud. Selv folk, der kommer i foreningslivet, kan være ensomme. Det er en meget individuel ting, men også en meget ødelæggende ting, som vi skal have et fælles sprog for. Det behøver jo ikke at koste nogle penge. Det handler meget om, hvordan vi er over for hinanden,” siger Birgitte Vind til Ritzau.
Det anslås at ensomhed koster samfundet 7,4 milliarder kroner årligt som følge af større omkostninger til sundhed og pleje, flere førtidspensioner og tabt produktivitet på grund af højere sygefravær.
Hent dokumenter her
Sammen mod ensomhed – en nationalal 2040-strategi (pdf)
National handlingsplan mod ensomhed (pdf)
Læs mere på Det Nationale Partnerskab mod Ensomheds hjemmeside
Føler du dig ensom?
Hvad foreslår du?
Hvad er dit forslag til initiativer, kan være med til at bekæmpe ensomhed blandt ældre. Og hvad gør du selv?
Del det med andre på Faglige Seniorers Facebook-side – eller skriv til redaktør Brian Pabst på mail: bp@fagligsenior.dk
Først publiceret: onsdag 21. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:02