en kvinde stadig forvente 0,7 år længere uden sygdom eller skavanker, end mænd kan.

Danskere over 65 år kan forvente færre raske år end tidligere

Mellem 2015 og 2021 er der sket et fald i, hvor længe danskere kan forvente at være ved godt helbred efter 65.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Danskerne hører ikke længere til blandt dem i EU, der har flest gode leveår, efter at de er fyldt 65 år.

En undersøgelse af EU’s statistikorganisation, Eurostat, viser ifølge Kristeligt Dagblad, at en 65-årige dansker i 2021 havde udsigt til færre raske leveår end i 2015.

Særligt blandt kvinder går udviklingen den forkerte vej. I 2015 kunne en kvinde forvente 12 år med godt helbred efter sin 65. fødselsdag. I 2021 var det faldet til godt 10 år.

For mænd er det gået fra omkring 11 år til omkring ni og et halvt år.

Sverige, Norge og Island ligger ifølge Kristeligt Dagblad i top i forhold til raske leveår efter 65. Disse lande har dog også oplevet et fald i årene fra 2015 til 2021.

Læses med forsigtighed

Ifølge Henrik Brønnum-Hansen, der er professor emeritus i folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, skal tallene dog “læses med forsigtighed”.

“Tallene er baseret på spørgeundersøgelser, hvor europæerne skal vurdere deres eget helbred.”

“Og man kan ikke udelukke, at det ikke er helbredstilstanden, der har ændret sig i Norden, men selve holdningen til, hvad godt helbred er, og hvor meget man skal kunne for at kunne sige, at man er sund og rask,” siger han til avisen.

Mere røg og alkohol

Henrik Brønnum Hansen påpeger, at rygning og et højt alkoholforbrug er de store syndere, når det gælder vores helbred. Især har Danmark haft flere rygere end mange andre lande, især blandt kvinderne.

For omkring hundrede år siden var det især mænd, der røg, men efterkrigstiden gjorde rygning moderne, da samfundet ændrede sig markant i 1950’erne. Det samme gælder alkoholforbruget, da der opstod fremgang, nye muligheder og nye vaner, som blev udbredt, forklarer han til Kristeligt Dagblad.

Færrest gode leveår i Rumænien

Med undersøgelsen af folks egen vurdering af sundhed og ikke kun på levealder, vil Eurostat undersøge EU-borgernes opfattelse af livskvalitet.

På trods af, at kvinderne er faldet mest i forhold til raske leveår efter 65, kan en kvinde stadig forvente 0,7 år længere uden sygdom eller skavanker, end mænd kan.

Rumænere kan forvente færrest gode leveår efter 65. Både rumænske mænd og kvinder kan forvente cirka fire år, inden de bliver ramt af skavanker eller sygdom.

Svenske kvinder kan forvente knap 15 år, mens svenske mænd kan forvente omkring 14 og et halvt år.

Hvor mange gode år forventer du?

Hvor mange gode år forventer du/har du haft som pensionist? Fortæl gerne om det – og hvad du gør, for at bevare et godt helbred på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: fredag 21. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:09

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.