"Tidlig pension har i den grad givet tryghed i hverdagen for mange," siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Foto: Marie Hald

På kun to år: Over 80.000 har søgt Arne-pension

Siden ordningen med tidlig pension blev indført i august 2021 har 80.600 borgere søgt om muligheden for at komme med på ordningen.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Det strømmer til med danskere, der ønsker at gå på tidlig pension. Siden ordningen blev indført 1. august 2021 har over 80.000 søgt ordningen, der også er kendt som Arne-Pension.

Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet opgjort 30. juni.

I alt har 80.600 søgt om ret til at bruge ordningen, der giver ret til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet op til tre år før folkepensionsalderen, og man kan søge om retten, når man har rundet 61 år. Man skal have haft mindt 42 års tilknytning til arbejdsmarkedet.

Næsten 59.000 har fået tildelt retten frem til og fra juni i år, mens 11.700 borgere får udbetalt ydelsen.

Tallene viser, at langt hovedparten på ordningen er ufaglærte og faglærte, som for eksempel håndværkere og slagteriarbejdere.

Minister: Tryghed i hverdagen

“Vi kan se her to år efter de første ansøgninger til ret til tidlig pension, at tusindvis af borgere nu har glæde af den eller har fået retten til at gå fra. Det har i den grad givet tryghed i hverdagen for mange.,” siger beskæftigelsesminister Ane Halbore Jørgensen (S).

Ministeren lægger vægt på, at dem med de længste og ofte hårdeste arbejdsliv kan trække sig værdigt tilbage fra arbejdsmarkedet.

“Det er kun fair, at folk, der har knoklet i mere end 40 år på arbejdsmarkedet, kan gå lidt tidligere på pension. Derfor er det godt, at vi fik indført tidlig pension,” siger hun.

Tilkendt – men bruger ikke ordningen

Tallene viser, at mange vælger ikke at bruge retten, når de får den tilkendt.

“Derfor skal vi også understøtte alle de mange seniorer, der kan og vil være en del af arbejdsmarkedet. Men dem, der har fået ret til tidlig pension, har nu en tryghed og en vished om, at de kan trække sig lidt før,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Uvished om ændring

Der har været debat om forholdet mellem Arne-pensionen og seniorpensionen, som er en anden ordning, der giver nedslidte mulighed for tidligere tilbagetrækning.

Den nye SVM-regering lagde i sit regeringsgrundlag fra 2022 op til at lægge seniorpensionen sammen med Arne-pensionen.

Sidenhen har der dog vist sig udfordringer med opbakning fra forligskredsen bag seniorpensionen til den manøvre. Det er dermed uvist, om det kan gennemføres.

Først publiceret: tirsdag 1. august 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.