Her ses eksempler på smukke og nemme stauder: En lyserød pæon i fuld blomst sammen med mørkerød stjerneskærm. Til venstre en rødbladet sankthansurt, der først blomstrer sidst på sæsonen, men de røde blade spiller flot sammen med de rosa blomster.

Opfordrer: Lad nu havemøblerne blive ude

Gør dig selv en stor tjeneste og gå i haven i efteråret, lyder det fra Haveselskabet. Du får større og mere robuste planter og sparer både vand og penge ved at plante nu.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

For mange haveejere har efteråret altid været den tid på året, hvor vi sætter havemøblerne tilbage i skuret, og lukker haven ned for sæsonen. Men det bør vi vænne os af med.

“Du gør dig selv en stor tjeneste ved at gå i haven i efteråret. Du får meget nemmere succes med dine planter, og du får også selv meget mere ud af det, for der er sindssygt mange fede oplevelser i haven i september og oktober. Så det er bare med at komme derud,” siger Anja Kelvin, anlægsgartner hos Haveselskabet.

Samtidig sparer man gevaldigt meget på vandet ved at plante i det tidlige efterår, tilføjer hun.

“I efteråret er jorden fugtig, og planterne skal slet ikke vandes så meget, som i foråret. Det er både godt for miljøet og for pengepungen,” påpeger Anja Kelvin.

Plant og så i efteråret – sådan gør du

Stauder:

• September er den bedste måned at plante både stauder, buske og træer, for der er stadig sol og varme i luften og i jorden, og planterne kan nå at få fat med rødderne, før vinteren kommer.

• Selv om jorden er fugtig, skal du stadig vande, når du planter. Herefter kan du typisk nøjes med at vande et par gange i løbet af september, hvis det ikke regner, og kun i oktober, hvis det er meget tørt.

• Er du i tvivl, om jorden trænger til vand, kan du stikke en finger cirka fem centimer ned i jorden – er den tør, kan du vande. Ellers klarer naturen det.

Sommerblomster:

• Når du sår frø tidligt på efteråret, vil nogle frø spire og overvintre som små planter. Andre frø vil først komme op, når foråret kommer med lys og varme. Ikke alle sommerblomster kan tåle vinteren, så læs altid på frøposen.

• Vil du have mest muligt ud af dine sommerblomster, kan du så den bagerste del af et bed i efteråret og den forreste del i foråret. Så kommer blomsterne frem i to tempi, og du vil typisk have blomsterflor fra tidligt i juni til langt ud på sommeren eller efteråret.

Tip til at købe planter i efteråret

Netop nu er der masser af private plantemarkeder, ligesom planteskoler og havecentre stadig har masser af stauder.

• Tjek at planten er sund, før du køber den: Tag planten op ad sin plastikpotte og se, om rødderne ser sunde og friske ud. De må ikke være tørre.

• Hav mod til at købe stauder, som er afblomstrede for i år. Ser rødderne sunde ud, kommer planten tilbage i foråret.

• Tænk fremad og vælg planter, som trives i vores ændrede klima med flere tørre perioder. Planter, som ikke trives naturligt, kræver generelt meget pasning og pleje.

Først publiceret: fredag 1. september 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:20

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.