Kød er den vigtigste kilde til jern, men selv de små mængder jern i grøntsager, frugt og kornprodukter har også betydning.

Mangler du jern? Find ud af det med beregner

Hvis ikke behovet for jern bliver dækket, kan man risikere at udvikle jernmangel - se de typiske tegn og brug jernberegneren for at se, om du er i underskud.

Senest opdateret: mandag 4. september 2023

Jernmangel er den mangeltilstand, som flest mennesker på globalt plan lider af. Op til 40 % af danske kvinder har jernmangel i større eller mindre grad.

Jernmangel kan heldigvis forebygges, og det er vigtigt at få tilstrækkeligt jern gennem en sund og varieret kost.

Sæt jern på menuen

Jern har mange vigtige funktioner. Blandt andet hjælper jern med at transportere ilt rundt i kroppen. Derudover indgår jern i mange af kroppens enzymer, opretholder immunforsvaret og forebygger udmattelse.

Det individuelle behov for jern kan være påvirket af forskellige helbredsmæssige og aldersmæssige omstændigheder, men det anbefalede daglige indtag af jern for kvinder i aldersgruppen 51-70 år er på 8 mg og 9 mg for mænd. For dem på 70 eller derover lyder anbefalingen på 7 mg for kvinder og 9 mg for mænd.

Opskrifter

Det er vigtigt at få nok jern i kosten. Jern i maden findes dels som hæmjern og dels som non-hæmjern.

Hæmjern findes i kød, fjerkræ og fisk, og optageligheden er ca. 25 %. Non-hæmjern findes overvejende i vegetabilske produkter men også i kød, æg og mælk, og optageligheden heraf er 2-20%.

På voresmad.dk kan du finde et udvalg af lækre opskrifter, der både indeholder en masse bælgfrugter og grønt samt bidrager med jern (og en masse andre nødvendige næringsstoffer).

Får du for lidt jern?

Typiske tegn på jernmangel kan være:

  • Træthed
  • Åndenød
  • Hjertebanken
  • Muskelsmerter
  • Uro i benene
  • Svimmelhed

Landbrug & Fødevarer har udviklet en jernberegner, som kan beregne jernindtaget for personer i alderen 2-65 år og herigennem give en indikation på, om man får nok.

Jernberegneren kan findes her.

Jernindtaget beregnes ud fra en selvrapporteret dagskost, og resultatet kan derfor alene vise jernindtaget samt kvaliteten for den pågældende dag.

Kilde: Landbrug og Fødevarer

Først publiceret: mandag 4. september 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 4. september 2023 kl. 15:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.