Multisygdom kan have store konsekvenser for den enkelte, da man er i højere risiko for dårligere livskvalitet,.

Her er 8 gode råd til dig med flere sygdomme

Mange danskere har mere end én kronisk lidelse; det kaldes multisygdom. Her er 8 gode råd til dig, der lever med flere sygdomme.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

Måske døjer du både med diabetes og depression?

4 ud af 10 danskere har multisyge, som det hedder, når man har mere end én kronisk lidelse, der ofte kræver behandling gennem hele livet.

Faktisk er antallet er danskere med multisygdom stigende, skriver Hjerteforeningen. 

Det kan være krævende for den enkelte, da det betyder flere forskellige behandlingsforløb på tværs af sundhedsvæsenet.

8 gode råd til dig med multisygdom

1. Deltag i rehabilitering, hvis du kan

Hjerteforeningen opfordrer til, at man så vidt muligt tager imod tilbud om rehabilitering, når man har mulighed for det. Og også selv efterspørger rehabiliteringstilbud, hvis man ikke får dem tilbudt.

Uanset om det er fysisk genoptræning, psykisk støtte eller vejledning til fx din kost og medicin, så bør du deltage i rehabiliteringstilbud så vidt muligt.

2. Forbered dig til sundhedssamtaler 

Det er ikke altid, at en sygeplejerske eller læge har overblik over din situation. Derfor er det vigtigt, at du selv forbereder dig, når du skal til samtaler i sundhedsvæsenet.

Fx kan du gøre følgende:

  • Skriv dine spørgsmål ned: Hvad er det vigtigste for dig – hvad skal du have svar på i samtalen?
  • Tag en pårørende eller ven med, hvis du kan: To husker bedre end én.
  • Hav styr på næste skridt: Når du går fra mødet, skal du have tjek på, hvad næste skridt herfra er. Og hvem du skal henvende dig til, hvis du har opfølgende spørgsmål.

3. Kend dine rettigheder

Som borger i Danmark og patient i det danske sygehusvæsen har du faktisk en lang række rettigheder. Dem finder du et fint overblik over her. 

4. Hav styr på din kost

Mange kroniske sygdomme forværres, hvis du ikke spiser og drikker rigtigt. Lyt til rådene fra diætisterne og Fødevarestyrelsen, når du skal sammensætte din kost.

Det kan hjælpe dig til at holde dine sygdomme i ave og forebygge forværring eller nye sygdomme.

5. Dyrk så meget motion, som du kan

Nogle multisyge kan løbe lange ture og lave styrketræning, men for mange sætter sygdommene begrænsninger for, hvor aktiv, man kan overkomme at være.

Men man skal huske, at al motion tæller i regnskabet. Og at lidt er bedre end ingenting. Så tag trappen i stedet for elevatoren, gå i haven når vejret er til det eller gå en tur, så ofte du kan.

6. Hav tjek på din medicin

Multisyge tager ofte flere forskellige slags medicin, derfor er det vigtigt at bevare overblikket her.

Hvis du oplever bivirkninger eller føler, du mangler overblik over din medicinske behandling, er der hjælp at hente. Du kan søge råd hos din læge, men som kroniker kan du også bestille en gratis medicinsamtale på dit lokale apotek. 

7. Tag ikke internettet for gode varer 

Mange søger informationer på internettet, når de er syge, men nettet flyder desværre også over med mangelfuld eller forkerte informationer. Derfor bør du tage alt, som du læser på internettet, med et gran salt.

Det er din sygeplejerske eller læge, som altid skal være din primære kilde til information og vejledning til dine spørgsmål.

8. Tal med din læge

Din læge har adgang til din sygejournal, og kan her få overblik over din sygehistorik. Oftest er det også – udover dig selv – din praktiserende læge, der kender din sygehistorik bedst.

Derfor kan lægen være en rigtig god tovholder, hvis du lider af multisygdom. Det øger dine chancer for at få den bedst mulige behandling.

Først publiceret: torsdag 14. september 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.