Pizza optræder på andenpladsen på listen over danskernes mest spiste aftensmad.

Top 10: Se danskernes mest populære måltider

Gennem de seneste ti år har Madkulturen gennemført en stor årlig undersøgelse af hverdagsmaden og madkulturen i Danmark.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

Stabilt højt forbrug af kød, stadig  færre lokale og sæsonbetingede råvarer på tallerkenen og et stort  fokus på pris og sundhed i vores mad. 

Det er nogle af overskrifterne for vores madkultur i 2023, du kan læse mere om i en omfattende rapport, som organisationen Madkulturen har lavet om danskernes madvaner. 

Undersøgelsen bekræfter på nogle punkter, hvad vi allerede ved: Kødet har en meget central og stabil rolle i vores madkultur.

Sæsonens råvarer og de lokale produkter fylder stadig mindre i de daglige måltider. Pris er som regel vigtigere end kvalitet, når vi køber ind.

Nye udviklinger

Men Madkultur23 afslører også nye udviklinger: Mange bruger nu mindre mængder af kød eller er begyndt at spise mere kylling end oksekød.

Bælgfrugter er så småt ved at vinde fodfæste i vores bevidsthed og daglige måltider. Selvom lokale råvarer ikke er hverdagskost, sætter vi mere pris på dem end tidligere.

Samtidig præger sundhed i høj grad vores tilgang til råvarer, og ikke mindst kød.

Klimahensyn spiller til gengæld en mindre rolle i 2023, hvor de færreste er klar til at skrue på kødforbruget for klimaets skyld.

Danskernes top 10-retter til aftensmad

1. Rugbrød med pålæg
2. Pizza
3. Sandwich mv.
4. Burger
5. Kylling med tilbehør
6. Pastaret ekskl. pasta med kødsovs
7. Ret med pølser (f.eks. hotdogs, medisterpølse, pølsehorn)
8. Frikadeller med tilbehør
9. Bøf med tilbehør
10. Fisk med tilbehør

Først publiceret: torsdag 11. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:10

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.