Når du vælger elselskab, kan der være mange penge at spare, men det er også vigtigt at være opmærksom på skjulte gebyrer og uigennemskuelige priser. Foto: Bonnerup Claus/Ritzau Scanpix

Se dem her: Hvert tredje elselskab dumper i ny test

Når du skal vælge elselskab, kan der være mange penge at spare. En ny test afslører, at forskellen mellem den dyreste og billigste elaftale kan løbe op i flere tusinde kroner om året.

Senest opdateret: torsdag 7. november 2024

Strøm er en nødvendighed, men det kan være svært at gennemskue, hvad du egentlig betaler for.

Mange elselskaber benytter sig af skjulte gebyrer og komplicerede priser, som gør det svært for forbrugerne at finde det bedste tilbud.

I den nye test, som Forbrugerrådet Tænk har udført, er 85 elaftaler fra 55 selskaber blevet vurderet på alt fra pris til kundeservice og lovoverholdelse.

Resultaterne viser, at den gennemsnitlige abonnementspris og tillæg til spotprisen er faldet en smule siden sidste år, og flere selskaber er blevet bedre til at vise deres priser.

Men trods denne forbedring dumper 29 produkter, især fordi de er for dyre eller har uigennemskuelige vilkår.

“Der er stadig store problemer med elselskaber, der ikke overholder loven eller skjuler priser. Nogle aftaler er simpelthen så dyre, at vi må advare mod dem,” siger Emil Rosager Schaarup, testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk.

Enorme prisforskelle på ens produkter

Testen afslører en markant forskel i prisen mellem forskellige elaftaler.

En typisk familie, der bruger omkring 4.000 kWh om året, kan betale så lidt som 216 kroner om året for de billigste aftaler – mens de dyreste aftaler kan koste op mod 2.536 kroner årligt.

Det er over ti gange så meget for den samme strøm.

“Det er en enorm prisforskel for produkter, der grundlæggende er ens. Begge leverer strøm til dit hjem, men forskellen ligger i, hvor meget elselskabet tjener på dig som kunde,” siger Emil Rosager Schaarup.

Hvis du vælger en af de elaftaler, der får bedømmelsen “god” i testen, ligger prisen mellem 216 og 560 kroner for et års forbrug på 4.000 kWh.

De to største elselskaber, Andel Energi og Norlys, er lidt dyrere med årlige priser på henholdsvis 772 og 720 kroner, og begge får bedømmelsen “middel.”

Skjulte gebyrer snyder forbrugerne

Et af de største problemer, testen afdækker, er de skjulte gebyrer, som mange elselskaber benytter.

For eksempel har elselskabet Velkommen en elaftale, der umiddelbart ser billig ud, men hvis man kigger nærmere på gebyrerne, viser det sig, at de samlet gør aftalen op til dobbelt så dyr, som den ser ud ved første øjekast.

“Det er meget vildledende, når selskaber skjuler gebyrer under komplicerede navne som ‘nethåndteringsgebyr’ eller ‘netadministrationsopkrævningsabonnement’. Forbrugerne skal have klare og tydelige priser, så de kan træffe et informeret valg,” siger Emil Rosager Schaarup.

Han fremhæver NRGi som et af de selskaber, der gør det godt ved at vise alle gebyrer klart og tydeligt, så forbrugerne ved præcis, hvad de betaler for.

Hvilken elaftale er bedst for dig?

Når du vælger elaftale, afhænger det bedste valg i høj grad af dit strømforbrug.

Hvis du har et lavt forbrug, kan det ofte bedst betale sig at vælge en aftale med lav abonnementspris og lidt højere tillæg.

Hvis du derimod har et højt forbrug, som for eksempel hvis du ejer en varmepumpe eller elbil, kan det betale sig at vælge en aftale med højere abonnementspris men lavere tillæg.

For eksempel koster OK El Flex, der har en høj spottillæg men ingen abonnementspris, 264 kroner om året for et forbrug på 2.000 kWh, men 793 kroner for 6.000 kWh.

Omvendt koster OK Spotpris 428 kroner for 2.000 kWh og kun 588 kroner for 6.000 kWh, da det har en højere abonnementspris men lavere tillæg.

Kundetilfredshed er vigtig

Testen viser også, at kundetilfredsheden generelt er steget, men nogle selskaber som Modstrøm, NettoPower og Velkommen har oplevet et fald i tilfredsheden.

Ifølge Emil Rosager Schaarup er det vigtigt at vælge et elselskab, du har tillid til.

“Strøm er et kompliceret produkt, og mange vil nok helst undgå at bruge for meget tid på at gennemgå lange regninger. Derfor er det vigtigt at vælge et selskab, du stoler på, og som er ærlig i deres kommunikation,” siger han.

Af de selskaber, som scorer højt på kundetilfredshed, fremhæves Aura, Ewii og OK som gode valg.

Her er selskaberne, som dumpede

b.energy: b.family+

Dansk Strøm: Flex + Rabat

Edison: Variabel

e-go: E-GO Spot

Energi+: Strøm+

Energi+: Strøm+39

Energidrift: Variabel

Fair Strøm: Fair Spot Kvartal

Fair Strøm: Fair Spot Måned

Forskel: FlexEl

Forskel: SpotEl

Green Power Energy: Variabel pris

Grøn elforsyning: Grøn Flex

Iwatt: Variabel

Lokal-energi: Lokal Variabel

Modstrøm: Grundprodukt

Modstrøm: SpotEl

Modstrøm: NemEl

Nettopower: El m/variabel pris

Nordisk Energi: Grøn spot

Nordisk Energi: Grøn Variabel+

Power Fuel: Variabel strømaftale

Strømlinet: FlexEl

Strømlinet: SpotEl

Velkommen: GrønEl

Velkommen: Råkraft

Vest Energi: Indkøbspris

Vest Energi: SpotEl

Vindstød: SpotVind

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Først publiceret: torsdag 24. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 7. november 2024 kl. 13:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.