Bente Klarlund: Gør en forskel for din sundhed på under et minut
Få, intensive øvelser kan gøre en forskel for din sundhed, og øvelserne kan sagtens laves som en naturlig del af hverdagen, lyder det fra sundhedsprofessor Bente Klarlund.
Senest opdateret: fredag 3. januar 2025
Det tager ikke mange sekunder for kaffen af løbe igennem på sundhedsprofessor Bente Klarlunds arbejdsplads, Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.
Alligevel når hun at tage 10 dybe squats, mens kaffen brygger færdig. De dage, hvor der skal benzin på bilen, laver hun den samme øvelse og når som regel op på 15.
Andre gange tager hun trapperne i løb eller sætter tempoet op, når hun skal gå fra a til b.
De små, daglige øvelser synes måske umiddelbart ikke af meget, men de kan gøre en mærkbar, positiv forskel, lyder det fra Bente Klarlund, der blandt andet forsker i, hvordan fysisk aktivitet gavner kroppen.
Øvelserne bliver kaldt “exercise snacks”, altså små træningsgodbidder, der fungerer på farten eller på jobbet. Ifølge sundhedsprofessoren kan alle uanset alder og arbejde få gavn af dem.
“Det er en lidt hård, fysisk aktivitet, der ikke tager lang tid. Derfor er det nemt at få gjort selv i en travl hverdag,” forklarer hun.
Få pulsen op
En træningssnack er korte intense bevægelser og kan for eksempel være armbøjninger, sprællemænd, squats eller høje benløft. Det er i virkeligheden kun fantasien, der sætter grænser.
Det vigtigste er, at du får pulsen op. Og det kan du få på mindre end et minut.
Særligt hvis du har stillesiddende arbejde eller dage, hvor tiden ikke tillader en time i træningscentret eller en løbetur i skoven, er det en god idé at bruge kaffepausen på nogle squats eller tage fem armbøjninger, mens du alligevel ligger på gulvet og leger med børnene, påpeger Bente Klarlund.
“Vi ved, at stillesiddende arbejde er dårligt for vores helbred, og her har det en virkelig positiv effekt med de her små, intense øvelser,” siger hun.
Forbedrer humøret
En tur op og ned ad trapperne i tre etager tre gange om dagen styrker for eksempel både kondition og musklerne i benene på bare seks uger, viste et studie for få år siden.
Andre studier viser, at de små træningssnacks også kan forbedre din krops evne til at omsætte mad til energi og holde blodsukker og blodtryk i balance, samt øge din udholdenhed.
Små bevægelser i løbet af dagen frigiver desuden endorfiner, som kan forbedre humøret, og så kan det være med til at mindske lysten til at overspise.
Små faste elementer i hverdagen
Bente Klarlund understreger, at du ikke behøver at “være til sport” for at tage en træningssnack.
Du kan i stedet tænke på det som kortvarig motion, der ikke kræver omklædning, og som kan integreres fuldstændigt i dagligdagen, som hun siger.
Den bedste hjælp, du kan give dig selv, er ifølge hende at lægge øvelserne ind som små faste elementer i hverdagen. Jo mere integreret de er i din hverdag, jo større er sandsynligheden for, at du rent faktisk husker at lave dem.
“Og når man først har fået gjort det til en vane, er jeg ret sikker på, at man vil opdage, at det ikke kun er sundt, men også rart.”
5 nemme øvelser i en pause
* Sprællemand: Stå oprejst med fødderne samlet og armene langs siden. Hop op og sprede benene ud til siden samtidig med, at du løfter armene over hovedet. Hop tilbage til startpositionen. Gentag i 30-60 sekunder.
* Trappegang: Brug trappen i dit hjem eller hvor du møder en. Gå op og ned ad trappen i 1-2 minutter.
* Armbøjninger: Læg dig ned på maven med hænderne placeret lidt bredere end skulderbredde. Skub dig op ved hjælp af armene, så kroppen løftes fra gulvet, og sænk den derefter langsomt tilbage til startpositionen. Lav så mange som muligt på 1 minut.
* Høje knæløft: Stå oprejst og løft knæene op mod brystet, skift hurtigt benene i en løbende bevægelse. Fortsæt i 30-60 sekunder for at få pulsen op.
* Squats: Stå oprejst med fødderne i hoftebreddes afstand og tæerne pegende lige frem. Bøj knæene og skub hoften bagud, som om du skal sætte dig ned på en usynlig stol. Gentag i 1-2 minutter for at få pulsen op og træne ben og core.
Kilde: Bente Klarlund, sundhedsprofessor ved Rigshospitalet.
Først publiceret: torsdag 2. januar 2025
Artiklen er sidst opdateret fredag 3. januar 2025 kl. 10:45