
Tjen ekstra ved selv at investere: Se om dit pensionsselskab giver dig lov
Mange seniorer vil gerne have indflydelse på, hvad deres pensionsformue sættes i, og det har både fordele og ulemper, men det er ikke alle selskaber, der giver muligheden
Senest opdateret: mandag 31. marts 2025
Fra år til år er der forskel på, hvor stort afkast pensionsselskaberne henter hjem. De har ellers ansat masser af eksperter, der skulle kunne tjene mest muligt på investeringerne.
Derfor kan dygtige og heldige kunder og medlemmer måske selv skaffe et større afkast ved selv at afgøre, hvad deres pensionsformue skal investeres i. Det giver en række selskaber mulighed for.
Det kan både være en god og en dårlig idé at tage investeringsbeslutningerne selv. Det afhænger af din viden, din erfaring, dit engagement – og dit held.
Fordele
- Større kontrol – du kan vælge investeringer, der passer til dine værdier, til din risikovillighed og til hvor længe pengene skal være investeret – hvornår du skal bruge dem i din pensionisttilværelse.
- Med lidt indsigt i markedet kan du muligvis opnå bedre afkast end standardløsninger.
- Hvis du ønsker at investere i bestemte brancher (for eksempel grøn energi) eller undgå andre (for eksempel tobak eller våbenindustri), kan du måske gøre det.
- Fleksibilitet – du kan justere din portefølje efter markedsforhold og hvad du selv personligt lægger vægt på.
Ulemper
- Det kan tage lidt tid, men det behøver nu ikke være så galt.
- Hvis du ikke har erfaring, kan du ende med at træffe dårlige investeringsvalg, som kan give lavere afkast eller tab.
- En af grundlovene er, at man skal sprede sine investeringer på forskellige værdipapirer og områder, fordi det mindsker risikoen, og det får du måske ikke gjort.
- Mange private investorer lader sig styre af følelser, og det kan føre til paniksalg eller fejlagtige investeringer.
Det kan du i disse pensionsselskaber
PFA
er Danmarks største pensionsselskab, og langt de fleste virksomhedskunder giver deres medarbejdere mulighed for at benytte sig af PFA’s ”DuInvesterer”-univers. Her kan de selv kan investere deres penge. Der kan være få begrænsninger for nogle, for eksempel så det kun er det frivillige bidrag, som kan investeres mere selvstændigt. Men for de fleste er der frit valg.
AP Pension
lader kunder vælge mellem flere forskellige investeringsmuligheder. Det kan eksempelvis være med livscyklus, hvor risikoen aftrappes med alderen, eller med faste profiler uden nedtrapning af risiko. Det kan også være i fonde med forskellige typer værdipapirer.
PensionDanmark
tilbyder frit puljevalg med mulighed for investeringer i et bredt udvalg af aktie- og obligationsfonde.
Nodea Pension
oplyser, at en kunde/medarbejder inden for visse rammer selv have indflydelse på investeringen af sine pensionsmidler.
Nordea tilbyder forskellige opsparingsprodukter i markedsrente, for eksempel ”Formålspension”, der giver medarbejderen mulighed for at tage aktivt valg og investere i for eksempel grøn omstilling, teknologisk udvikling, danske eller globale investeringer. I et andet produkt er der mulighed for at vælge mellem forskellige fonde.
Sampension
fortæller kort, at der gælder forskellige muligheder og regler for investering for de enkelte grupper af kunder og medlemmer.
Industriens Pension
svarer, at de har ansat eksperter, der står for investeringerne, og medlemmerne kan ikke selv vælge.
PKA
med pensionskasser for blandt andre sundhedsfaglige og for sygeplejersker og lægesekretærer og for socialrådgivere, socialpædagoger og kontorpersonale
forklarer, at de driver kollektive pensionskasser, hvor medlemmerne investerer i fællesskab, og derfor er det ikke muligt at investere selv.
P+ (blandt andre ingeniører og DJØF’ere)
har et standardprodukt, hvor medlemmerne vælger imellem to forskellige investeringsprofiler: P+ Livscyklus og P+ Bæredygtig. Inden for dem begge kan medlemmer vælge, om pengene skal investeres med høj, mellem eller lav risiko.
PenSam
giver ikke medlemmerne nogen indflydelse på, hvad der skal investeres i. Det klarer selskabet.
Lærernes Pension
investerer kollektivt for at holde omkostningerne nede.
Akademikerpension
for blandt andre gymnasielærere, magistre og psykologer
lader på nuværende tidspunkt medlemmerne vælge mellem tre risikoprofiler: Lav, mellem og høj risiko.
Pædagogernes Pension
giver ingen muligheder for selv at vælge investeringer.
I pengeinstitutterne
er der forskellige valgmuligheder. Kunder kan selv have et depot og selv købe og sælge værdipapirer, med eller uden rådgivning. Mange banker har også forskellige puljer, som pensionsopsparingen kan placeres i.
Ingen kommentarer
- Danmarks tredjestørste pensionsselskab, Velliv, har meddelt, at de for øjeblikket på grund af arbejdspres ikke har kapacitet til at levere oplysninger til denne artikel.
- Danmarks næststørste pensionsselskab, Danica Pension, har ikke reageret, selv om de er kontaktet tre gange med mails med spørgsmålene.
- Lægernes Pension har meddelt, at de kun har læger som medlemmer, og derfor ser de ingen grund til at give oplysninger til et nyhedsbrev fra fagbevægelsen.
Investerer du selv dine pensionsmidler?
Først publiceret: tirsdag 25. marts 2025
Artiklen er sidst opdateret mandag 31. marts 2025 kl. 10:39