Kun 750 personer var på seniorførtidspension i fjor. Kommunerne fortolker reglerne alt for stramt, mener Faglige Seniorer.

Kommuner fejler med afslag på seniorførtidspension

Tre borgere har nu vundet efter at have klaget, mens kommunerne endnu ikke har fået medhold i principielle sager. Borgmestre vil ikke kommentere, om ordningen med seniorførtidspension er for dårlig.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Kommunerne taber på stribe, når ældre klager over, at de ikke kan få seniorførtidspension. Ankestyrelsen har netop afgjort den tredje principielle sag, og også her fik borgeren ret.

Kun knap 1.500 ældre har fået tilkendt seniorførtidspension i ordningens fem første år. Årsagen er blandt andet, at kommuner tolker reglerne alt for stramt.

Det viser afgørelser fra Ankestyrelsen.

Læs også: Slagteriarbejdere har størst risiko for at blive førtidspensionister

Tre afslag ændret

En kvinde på 60 år fik afslag fra kommunen, selv om hun led af mange smerter fra slidgigt. Hun havde arbejdet 35 år som syerske og dagplejer.

En mand på 61 år blev afvist af sin kommune trods slidgigt i skuldre og arme. Han havde arbejdet over 40 år som bygningsmaler.

Den seneste sag handler om en mand på 62 år, der også var plaget af slidgigt. Han var uddannet landmand og havde haft et langt arbejdsliv med fysiske belastninger.

Alle tre har de nu fået gevinst af at klage. De er tilkendt seniorførtidspension.

I alle tre sager var der total enighed på det møde i Ankestyrelsen, hvor afgørelsen blev truffet. Ingen gav mindste medhold til kommunerne.

Læs mere om afgørelserne om syerske og bygningsmaler

Læs mere om afgørelsen om landmanden

Ingen sejre til kommunerne

Kommunerne har endnu ikke vundet principielle sager om seniorførtidspension. Deres argumenter er afvist hver eneste gang.

Faglige Seniorers Nyhedsbrev har spurgt to borgmestre om, hvorfor kommunerne har været så tilbageholdende med at give seniorførtidspension. Det er Joy Mogensen fra Roskilde og Thomas Kastrup-Larsen fra Aalborg. De er formænd for henholdsvis socialudvalget og beskæftigelsesudvalget i Kommunernes Landsforening.

Men de afviser begge at svare. Det gør de, fordi der i Folketinget lige nu forhandles om seniorførtidspension og tilbagetrækning.

– Så længe det sker, kommenterer vi ikke på det, meddeler borgmestrene via Kommunernes Landsforening.

Stærkt kritisabelt

Hos Faglige Seniorer, der er fagbevægelsens ældreorganisation, er det opfattelsen, at kommunerne er for hårde i deres vurdering af ansøgninger om seniorførtidspension.

“Der er for mange, der burde have fået en seniorførtidspension, som bliver afvist. Den stramme fortolkning er i mange tilfælde i strid med reglerne. Det viser afgørelserne i Ankestyrelsen med al tydelighed. Det er stærkt kritisabelt,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Nogle af de 1.500, som har fået tilkendt seniorførtidspension, har senere nået folkepensionsalderen og har dermed forladt ordningen.

Kun omkring 750 var på seniorførtidspension i fjor.

Hvad er seniorførtidspension?

Seniorførtidspension er en mulighed for dem, hvis der er tæt på folkepensionsalderen, har været mange år på arbejdsmarkedet, og har en så nedsat arbejdsevne, at det ikke er muligt at arbejde i et almindeligt job eller i et job med særlig støtte, for eksempel fleksjob.

Ansøgning om seniorførtidspension skal ske hos kommunen, og kommunen afgør, om ansøgeren har ret til seniorførtidspension.

Læs mere om seniorførtidspension her - KLIK

Fra 1. januar 2020 er seniorførtidspensionen afløst af seniorpension

 

Først publiceret: fredag 5. april 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:11

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.