Vi har gjort det før. Da vi besluttede at prioritere omstilling til vedvarende energi, blev vi verdensførende på vindmøller. Vi kan få mange flere af den slags succeser, skriver Mogens Lykketoft.

Mogens Lykketoft: Kamp mod klimaforandringer kan blive dansk jobskaber

Med den nye regering går Danmark forrest i kampen for klimaet. Det kan også blive en god forretning for danske virksomheder og skabe nye job, skriver Mogens Lykketoft.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Med vores nye regering går Danmark frem til 2030 forrest i Europa med en omstilling, der kan bremse opvarmningen af kloden. Alt, hvad regeringen foretager sig, skal bidrage til at stabilisere klimaet, hvilket blandt andet understreges af nedsættelsen af et nyt koordinerende regeringsudvalg med klimaministeren i spidsen.

Ved at gå forrest med politiske krav om de rigtige klimaløsninger skaber vi et rygstød for danske virksomheder.

Mogens Lykketoft

De færreste er længere i tvivl om, at verden er på en alt for stejl kurve at stigende temperaturer, og at det vil forpeste vores børnebørns tilværelse med uoverskuelige folkevandringer og konflikter, fordi vandressourcer vil smelte væk, ørkner spredes og store landområder vil blive oversvømmet af stigende vandstand i havene.

Derfor skal alle lande meget hurtigt leve op til, hvad vi lovede hinanden i Paris for snart fire år siden. Det vil kræve forceret omstilling fra fossile brændsler til vedvarende energi og på alle måneder omstille til en langt mere bæredygtig adfærd i produktion og forbrug. Det kræver store investeringer i forsyning med mere vedvarende energi og hurtig elektrificering af bilerne og den kollektive trafik.

For små til at gøre en forskel

Men man hører ofte spørgsmålet, om ikke vi i Danmark er så små, at det er ligegyldigt, om vi går i spidsen, Kan vi ikke lige så godt vente og se?  Er det ikke selvplagerisk at påtage sig omkostningerne ved at løbe foran?

Svaret er nej.

For det første har vi en særlig forpligtelse, fordi vi – selv om vi er mindre end seks millioner mennesker – med vores meget høje levestandard har et hårdere aftryk på klodens tilstand end måske hundrede millioner fattige mennesker i Afrika.

For det andet skaber vi ved at gå forrest med politiske krav om de rigtige klimaløsninger et rygstød for danske virksomheder, der kan levere disse løsninger til hele jordkloden. Det kan give os en uforholdsmæssig stor andel af fremtidens gode job.

En god forretning

Det har vi gjort før. Da vi insisterede på god og gratis sundhedspleje herhjemme, skabte vi en sundhedsindustri i verdensklasse. Da vi besluttede at prioritere omstilling til vedvarende energi, blev vi verdensførende på vindmøller.

Vi kan få mange flere af den slags succeser.

Det kan vi gøre i meget større skala ved at lægge os endnu stærkere i selen med klimaomstillingen. Ved at udvikle mange flere af dé teknologier og produkter, der skal til for at nå FN’s klimamål, kan vi både udbrede dem hurtigt til andre lande og gøre en god forretning for Danmark.

Læs andre kommentarer af Mogens Lykketoft:

Ny kurs for Danmark under Socialdemokratiets ledelse

Klima bør være valgkampens vigtigste tema

V-ministres massakre af skattesystem største forbrydelse i min tid

Præsident Trump fører an i vanvittig oprustning

Hvad kan Danmark gøre i en stadig farligere verden?

Om Mogens Lykketoft

Mogens Lykketoft skriver kommentarer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

  • Mogens Lykketoft var medlem af Folketinget 1981-2019.
  • Formand for Folketinget 2011-2015
  • Formand for Socialdemokratiet 2002-2005.
  • Socialdemokratiets politiske ordfører 1991-1993 og 2001-2002.
  • Han har været skatteminister, finansminister og udenrigsminister.
  • Fra 2015 til 2016 var han formand for FNs' generalforsamling.
  • Han genopstillede ikke ved valget 5. juni 2019.
  • Mogens Lykketoft er født 9. januar 1946 i København.

Først publiceret: mandag 2. september 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.