Under polioepidemien sad hundredvis af studerende helt bogstaveligt med børnenes liv i hænderne, og netop dét reddede menneskeliv. Du kan vinde bogen "Miraklet på Blegdammen".

Vind bog om den store polio-epidemi: Miraklet på Blegdammen

Polioepidemien hærgerede i Danmark i 1952. Bogen "Miraklet på Blegdammen" er fortællingen om epidemien - og en ung læges banebrydende ide, der reddede liv.

Senest opdateret: onsdag 16. december 2020

Konkurrencen er slut: Vindere er Bente Kivsmose, Frederiksberg, Inger Falkenberg, Haslev, og Marianne Kistrup, Hadsten.

Mens Danmark og hele verden kæmper med corona-epidemien og millioner af syge og døde, kan du nu læse bogen om den seneste store epidemi: Polio, der i 1952 kom til Danmark.

“Miraklet på Blegdammen” er historien om polioepidemien, der ramte over 7.000 danskere. De fleste var børn og unge. 300 mistede livet, mens 2.500 fik men for resten af livet.

I begyndelsen stod lægerne magtesløse og måtte forlade sig på naturens helbredende kræfter.

Vendepunktet indtraf i form af en ung læge, der trods megen modstand fra medicinske auto­riteter, introducerede en ny behandling, der mirakuløst mangedoblede chancen for at overleve.

Holdt kunstigt i live

Med hjælp fra hundredvis af lægestuderende blev de små patienter holdt i live med kunstig respiration. De studerende sad helt bogstaveligt med børnenes liv i hænderne, og netop dét reddede menneskeliv.

Mange af de ramte fik følger i form af livslange handicap, men de fleste har fået et godt og aktivt liv med indhold og mening.

Ud over deres handicap et det et fælles træk, at de har formået at udnytte deres evne, mod og ihærdighed til grænsen for det mulige. Hertil kommer en særegen form for humor og sans for proportioner.

Bogen “Miraklet på Blegdammen” fortæller om et unikt stykke dansk medicinalhistorie, som fuldt fortjent har fået anerkendelse ude i verden og om de børn, der var indlagt med polio på Blegdamshospitalet i Køben­havn og i dag kæmper med senfølger.

For polioen har i næsten 70 år ligget skjult i deres krop og slår nu til igen.

Om bogen

Det er journalisterne Preben Lund og Henriette Bendix, journalist, der er forfatterne bag bogen.

“Miraklet på Blegdammen” er på 176 sider. Bogen er udgivet af forlaget Frydelund og koster 299 kroner. Den kan købes her.

Du kan læse uddrag her.

Først publiceret: torsdag 26. november 2020
Artiklen er sidst opdateret onsdag 16. december 2020 kl. 13:33