Meget papirarbejde i ældrerådet i Guldborgsund

Kommunen lytter til ældrerådet, men der sker ikke så meget, mener medlem af ældrerådet i Guldborgsund Kommune.

Senest opdateret: tirsdag 8. juni 2021

Hvordan er det at sidde i ældrerådet? Det spørgsmål har vi stillet til en række medlemmer af Faglige Seniorer, der i perioden 2017-21 sidder eller har siddet i et ældreråd eller seniorråd.

Her svarer Conny Krogh, Guldborgsund Kommune ældreråd.

Kommunen lytter, men …

”Kommunen lytter, men på grund af økonomien bliver det aldrig rigtig til noget”, siger Conny Krogh.

På landsplan svarer 4 ud af 8 medlemmer af Faglige Seniorer og medlem af et ældreråd eller seniorråd ”Ja” til spørgsmålet, om kommunen lytter til ældrerådet.
2 svarer med et ”måske”, mens 2 svarer klart ”nej”.

Meget papirarbejde

Ældreråd og seniorråd er lige så forskellige som kommunerne, og det er medlemmernes oplevelser af arbejdet i rådene også. Fælles for de 8 svar fra medlemmer fra det meste af landet er, at arbejdet er spændende, inspirerende og engagerende – og til tider tidskrævende. Og at det er afgørende, hvordan man etablerer et samarbejde i rådet og med kommunen.

”Jeg oplever arbejdet, som meget papirarbejde”, siger Conny Krogh om sine oplevelser i ældrerådet.

Godt og skidt for seniorer i kommunerne

Adspurgt, hvad Guldborgsund Kommune gør godt eller ikke så godt for seniorerne, har Conny Krogh udelukkende nogle negative eksempler:

Hvad gør kommunen ikke godt nok for seniorerne:

  • Kommunen gør rammerne kedelige
  • Sparer på personlig pleje og rengøring

Mærkesager

Overvejer du at stille op til valget til ældrerådet eller seniorrådet i din kommune? Du kan måske starte med at spørge dig selv, hvad du gerne vil arbejde for. Her er Conny Kroghs mærkesager:

  • Bekæmpe ensomheden
  • Skabe gode madoplevelser
  • God pleje
  • Aflastning

Faglige Seniorer mener:

Det er væsentligt for demokratiet, at rigtig mange stiller op til valgene. Det er også væsentligt, at rigtig mange stemmer.

Faglige Seniorer arbejder for at få ældrerådsvalgene lagt på den samme dato i alle kommuner, og helst i forbindelse med kommunalrådsvalgene hver fjerde år. Det vil gavne både omtalen og stemmeprocenten.

Vi ønsker fremmødevalg, altså et valg hvor man møder op og lægger sin afgivne stemme i urnen. Det viser sig, at det gavner stemmeprocenten, og det giver mere debat om de ældres forhold i lokalområdet. I 2021 er flere kommuner skiftet til fremmødevalg i forhold til seneste valg.

Derudover arbejder Faglige Seniorer for, at ældrerådene bliver meget mere udfarende og synlige.

Ældrerådsvalgene er vigtige, men det er det der foregår imellem valgene, der er vigtigst!

Valg 2021

De fleste kommuner har valg til ældreråd eller seniorråd i efteråret 2021. I de fleste tilfælde holdes valget samtidig med kommunalvalget den 16. november. I en række kommuner, hvor der fx ikke er fremmødevalg med digitalt valg eller ved brevstemmer, foregår valget tidligere.

I enkelte kommuner var der valg i 2020, i andre i 2022.

Bortset fra navnet, er der ingen forskel på et ældreråd og et seniorråd. I de fleste kommuner hedder det ældreråd, men i nogle kommuner har man valgt, at rådet skal hedde seniorråd.

Se kandidater fra Faglige Seniorer HER

Først publiceret: lørdag 5. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 8. juni 2021 kl. 09:37