Per H. Jensen skal skaffe dokumentation for 6 dages arbejde i 70’erne - ellers må han vente med at gå på tidlig pension til oktober næste år. Foto: Lars Rønbøg/Fagbladet3F

Per mangler seks dage for at kunne få fuld Arne-pension

63-årige Per H. Jensen har arbejdet, fra han var 16, men han mangler at bevise seks dages anciennitet på arbejdsmarkedet i 70'erne for at få fuld ret til tidlig pension. "Det er gak", siger han.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Per H. Jensen fra Slagelse, der snart fylder 64, har arbejdet, siden han var 16 år. Men det er ikke helt nok til at få fuld tidlig pension.

Da han søgte om tidlig pension, fik han nemlig et brev fra Udbetaling Danmark, hvor der står, at han mangler 0,017 års anciennitet på arbejdsmarkedet.

Det svarer til seks dage.

Det er Per H. Jensen godt og grundigt træt af.

“Det er ren paragraf-rytteri. Der er ingen elastik i reglerne overhovedet. Det er gak”, siger han til Fagbladet 3F.

På Tidlig Pension istedet for efterløn

Per H. Jensen gik på efterløn i september sidste år. I over 40 år har han arbejdet med teknisk isolering. I ungdommen havde han forskelligt arbejde, fra han var 16 år.

Istedet for efterlønnen vil Per H. Jensen gerne på tidlig pension, bedre kendt som Arne-pension, fra januar næste år.

Kort om ret til tidlig pension

Alder: Antal år på arbejdsmarkedet, som opgøres når du er 61 år.

  • 42 år = 1 år før din folkepensionsalder
  • 43 år = 2 år før din folkepensionsalder
  • 44 år = 3 år før din folkepensionsalder

Perioder med arbejdsløshed, sygdom, barsel, deltid, lærlingeperiode og selvstændig virksomhed tæller også med.

Beløb: 13.560 kroner om måneden uanset om du er gift, samlevende eller enlig.

Modregning: Der er ingen modregning af ægtefælles indtægt eller formue.

Du må tjene op til 24.000 kroner om året uden modregning. Indtægt over dette beløb vil betyde, at ydelsen bliver sat ned med 64% af beløbet over bundgrænsen. Udbetaling af egne pensioner som arbejdsmarkedspension vil ikke blive modregnet. Ydelsen sættes dog ned, hvis du har en pensionsformue på mere end 2 millioner. Ydelsen vil blive sat ned med 4% af pensionsformuen over bundgrænsen.

  • Vurdering af læge: Nej

Det vil nemlig bedre kunne betale sig, da hans efterløn ligger i den lave ende på grund af modregning af pension.

Men Per H. Jensen kan ikke bevise, at han havde arbejde i årene 1973, 1974 og 1975, selv om han gik ud af skolen som 16-årig og har arbejdet lige siden.

Der er ingen dokumentation at finde i hverken ATP eller Skat.

Per H. Jensen har automatisk fået tildelt godt et års anciennitet for de tre år. Men der mangler stadig seks dage, hvis han skal være fuld berettiget til tidlig pension.

#Jeg ved ikke, hvad de regner med – at man levede af sin fars og mors penge? Jeg synes egentlig, det er lidt groft – de ved godt, at man har haft et job”, siger han.

Har intet på skrift

Men Per H. Jensen har altså ikke noget på skrift, der dokumenterer, at han havde et arbejde i perioden.

“Jeg var blandt andet på en skiltefabrik. Men den er lukket for længe siden, og det hele er revet ned. Hvem skal jeg så spørge? Jeg tror ikke, at ret mange har gemt deres gamle lønsedler. Det var jo ikke lovpligtigt med en ansættelseskontrakt dengang. Så jeg kan ikke bevise noget”, siger han.

Derfor har Per H. Jensen ringet til Udbetaling Danmark for at spørge, hvad han skal gøre. Der blev henvist til Skat, men Skat kunne heller ikke hjælpe, siger han.

Hvis det ikke lykkes Per H. Jensen at skaffe dokumentation for hans arbejde i 70’erne, må han vente med at gå på tidlig pension til oktober næste år. Det vil komme til at koste ham omkring 20.000 kroner, har han regnet sig frem.

3F: Grotesk at regne der ud på decimaler

I 3F Bygge, Jord og Miljø (3F BJMF) i København er a-kasseleder Dennis Birger Hejl forarget over sagen.

“Det er helt grotesk, at man regner folks anciennitet på arbejdsmarkedet ud med tre decimaler, men når det gælder tildeling af tidlig pension, så regner man i hele år. Det hænger jo ikke sammen”, siger han.

Dennis Birger Hejl mener, at det var mere rimeligt, hvis det kun kostede seks dages tidlig pension.

Minister forstår det godt

Fagbladet 3F har spurgt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), om han mener, at reglerne er fleksible nok, og om det er rimeligt, at seks dages manglende anciennitet – på papiret – kan koste retten til fuld tidlig pension.

Beskæftigelsesministeren forstår godt at, det kan føles uretfærdigt, men mener, at det kan være svært at undgå.

“Jeg kan udmærket forstå, at det kan føles uretfærdigt for de borgere, der er meget tæt på at være berettiget til et år mere på tidlig pension. Men uanset, hvordan man laver reglerne, så vil der være nogle, som er lige på grænsen. Det kan man ikke undgå”, udtaler Peter Hummelgaard i et skriftlig svar.

“Regeringen er gået efter en model med objektive kriterier, som samtidig er til at administrere, og jeg er stolt af, at det er lykkedes trods talrige forudsigelser om, at det ikke kunne lade sig gøre. Der var politisk opbakning til den valgte model, og jeg glæder mig over, at der fra årsskiftet er foilk, der har haft lange, opslidende arbejdsliv, som kan gå på tidlig pension”, siger ministeren.

Hvad mener du?

Hvad mener du: Er det i orden ikke at give Per fuld Tidlig Pension, fordi han mangler dokumentation for 6 dages arbejde? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Hvor gammel skal jeg være for at søge Tidlig Pension?

Alder for ansøgning stiger løbende, fordi folkepensionsalderen stiger.

Er du født mellem 1961 og 1964, kan du først søge, når du er fyldt 61 år.

Er du født mellem 1965 og 1968, skal du være fyldt 62 år.

Er du født mellem 1969 og 1970, skal du være fyldt 63 år.

Først publiceret: tirsdag 24. august 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 13:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.