Seniorhuset i Odense fejrer 11 år med åbent hus. I metalværkstedet viser Tommy Lyneborg en af de maskiner, som Velux Fonden har givet støtte til.

Fylder 11 år: I Odense har seniorerne deres eget hus

Støtte fra Velux Fonden har gjort det lidt sjovere at komme i værkstederne i seniorhuset i Odense, der mandag 23. maj markerer 11-års fødselsdag med åbent hus.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

Der bliver bygget fuglehuse, træskåle, repareret cykler og sågar lavet dele til en udestue, når seniorerne er i gang i værkstederne i Seniorhus Odense.

Det unikke hus for byens seniorer har eksisteret i 11 år, og Faglige Seniorer driver sammen med frivillige et træværksted og et metalværksted, der løbende har fået fornyet maskinparken med støtte fra Velux Fonden.

Mandag 23. maj og dagene efter markerer seniorhuset i Odense 11-års fødselsdagen med åbent hus, hvor de hundredvis af frivillige viser husets mange aktiviteter frem – krydret med god jazz og fællessang.

Orla Stagil er en af ildsjælene, der har søgt Velux Fonden og blandt andet har fået betalt en helt ny pladeskærer til træværkstedet.

Udover træ- og metalværkstederne er der i seniorhuset blandt andet multimedieværksted, læsekreds, erindringsværksted og meget, meget mere.

”Det er et fantastisk sted med aktiviteter for seniorer hele dagen lang for snart sagt enhver smag. For en gamle håndværker som mig er det selvfølgelig især spændende at komme i værkstederne, møde fagfæller og lave forskellige hobby-ting,” fortæller 73-årige Orla Stagil, der er udlært møbelsnedker og tidligere formand for Faglige Seniorer Fyn.

Uvurderlig håndsrækning fra Velux Fonden

Orla Stagil har været en af drivkræfterne bag træværkstedet, hvor 16 faglige ”tovholdere” hver uge sørger for at hjælpe brugerne, give gode råd og tip og sætte nybegyndere i gang.

Her er nogle af de flotte resultater fra Orla Stagils arbejde i træværkstedet.

Orla Stagil sætter en ære i, at maskinparken på de to værksteder er opdateret. Og det har været muligt – takket være økonomisk støtte fra Velux Fonden.

Velux Fonden har blandt andet støttet med 50.000 kroner til en ny søjlebore-maskine og til en pladesav, en drejebænk og sandblæser for samlet over 100.000 kroner.

Ansøgninger om støtte fra fonden er sket gennem Faglige Seniorer.

”Det er en uvurderlig håndsrækning fra Velux Fonden som betyder, at vores brugere har moderne maskiner at arbejde ved. Det gør jo en kæmpe forskel, når vi skal trække seniorer af huse og ind på værkstederne, at de ved, at her har vi de nyeste og bedste maskiner,” siger Orla Stagil, der også er tovholder på træværkstedet.

Superfine maskiner og godt kammeratskab

55-årige Henrik Albertsen er en af de mange, der er i gang i træværkstedet. Han er værkstedets ”Benjamin”, men nyder at bruge sine hænder blandt de ældre seniorer.

Uwe Roll har lavet en ramme til et broderi-billede.

”Jeg får lidt husflid med hjem, men det vigtigste er at jeg har noget at stå op til. Vi har et godt kammeratskab, superfine maskiner og det er en stor tilfredsstillelse i at fremstille noget selv. Det her er en stor del af mit liv,” fortæller Henrik Albertsen, der kommer på værkstedet flere gange om ugen.

Blandt træværkstedets ”grand old men” er 85-årige Uwe Roll, der netop er ved at afslutte arbejdet med en billedramme. Han kommer på værkstedet hver fredag, mens hustruen er frivillig et andet sted i seniorhuset.

”Ja, jeg bliver ”parkeret” her, men det passer mig fint. Så kan jeg være lidt praktisk,” griner Uwe Roll og viser sit arbejde frem: Et broderi med en fint poleret træramme.

Vi er tålmodige

Også på metalværkstedet er seniorerne i gang med arbejdet ved fræsere, drejebænke, bukke- og valsemaskiner og svejseapparater.

“Bare duk op,” lyder opfordringen fra Ole Skovgaard, der er tovholder på metalværkstedet.

72-årige Ole Skovgaard er tovholder på værkstedet og hjælper med vejledning og svar på spørgsmål.

”Du behøver ikke have forudsætninger for at komme her. Alle kan kaste sig ud i at arbejde med metal, og så er jeg eller anden tovholder klar til at vise, hvordan du gør. Og vi er meget tålmodige,” lyder det med et smil fra Ole Skovgaard.

Brugerne medbringer som udgangspunkt de materialer, der skal anvendes både på træværkstedet og metalværkstedet, og betaler et mindre beløb for at bruge maskinerne og eventuelt tilbehør som eksempelvis lim, skruer og sandpapir.

Åben alle hverdage

Værkstederne er åbne alle hverdage i ugen: Mandag til torsdag klokken 9 – 15 samt fredag klokken 9 -12.

I seniorhuset driver frivillige også en cafe, hvor der kan købes mad og drikkevarer.

Seniorhus Odense er en selvejende organisation, der støttes økonomisk af Odense Kommune. Der er åben alle hverdage klokken 9- 15. Adressen er Toldbodgade 5, Odense C. Se på Google Map.

Læs mere om seniorhuset og åbent hus på mandag 23. maj på www.seniorhusodense.dk

Først publiceret: torsdag 12. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.