Seniorpræmien er for borgere født i 1954 og senere. Arbejder man to år efter at man kunne være gået på folkepension, udbetales der samlet over 70.000 kroner skattefrit. Modelfoto.

Kurt får skattefri seniorpræmie på 44.000 kroner: Penge til datterens efterskole

Vestjysk lastbilchauffør på 67 år er blandt de nu cirka 10.000 danskere, som har fået udbetalt den første portion bonus for at arbejde efter folkepensionsalderen. Se hvordan du får seniorpræmien.

Senest opdateret: tirsdag 31. maj 2022

67-årige Kurt Nørgaard Laugesen møder på arbejde i Struer midt om natten. Han starter sin lastbil hos vognmandsfirmaet Nagel Liller og kører rundt med fødevarer fra blandt andet slagterier.  Han arbejder fem dage om ugen fra fredag til tirsdag og holder så fri onsdag-torsdag.

Arbejdsdagene er lange, men Kurt Nørgaard Laugesen trives med jobbet.

Det er ellers halvandet år siden, han kunne være gået på folkepension.

Dermed er Kurt Nørgaard Laugesen nu blandt de første danskere, som har fået udbetalt seniorpræmie. Der er gået knap 44.000 kroner ind på hans konto, fordi han er fortsat med at arbejde det første år efter folkepensionsalderen.

En ny opgørelse viser, at lidt over 7.000 danskere havde fået udbetalt førsteårspræmien frem til udgangen af november i fjor. Siden har yderligere mange hundrede danskere fået pengene.

Beskæftigelsesministeriet har ikke nyere tal, men hvis udbetalingerne er fortsat i samme rytme, runder antallet af modtagere nu 10.000.

Kan betale datterens efterskole

Seniorpræmien er for borgere født i 1954 og senere. Kurt Nørgaard Laugesen er født 1. november 1954.

Dermed kan han se frem til omkring nytår også at få udbetalt den anden portion af seniorpræmien. Den er på lidt over 26.000 kr. og går til dem, der har arbejdet i det andet år efter folkepensionsalderen.

Kurt Nørgaard Laugesen har en datter, som skal på efterskole. Den samlede seniorpræmie for de to år kan dække en stor del af skolepengene. Sådan ser han på det.

”Men hun var også kommet på efterskole uden seniorpræmien. Det er ikke den bonus, der har fået mig til at fortsætte med arbejde. Så længe jeg har det godt, vil jeg gerne blive ved med at køre. Jeg er usikker på, om jeg kan få tiden til at gå hjemme, hvis jeg stopper på jobbet,” siger Kurt Nørgaard Laugesen.

De første modtog anden portion af seniorpræmien i september i fjor. Indtil udgangen af november havde lidt over 1.000 modtaget den gevinst.

Med udbetalinger i samme tempo siden er det nu cirka 2.000, som har modtaget andetårspræmien.

Kurt Nørgaard Laugesen arbejder meget og på skæve arbejdstider, både nat og weekender. Dermed har han en forholdsvis høj indtægt.

”Jeg kendte godt præmien og vidste, den ville komme. Men jeg har ikke spekuleret så meget over den,” fortæller Kurt Nørgaard Laugesen.

Læs i Seniorhåndbogen: Seniorpræmie: Skattefri præmie hvis du fortsætter med arbejde 

Ordning fortsætter

Fra 1. januar 2023 kommer der yderligere en gevinst ved at fortsætte med at arbejde efter folkepensionsalderen. Da fjernes modregning af arbejdsindtægter i både en persons egen folkepension og også partnerens.

Men foreløbig er der udsigt til, at seniorpræmien fortsætter sideløbende.

En kommission har for nylig udsendt en rapport om det danske pensionssystem. Meningen med seniorpræmie er at få flere til at arbejde længere, men kommissionen siger, at det er for tidligt at vurdere, hvor mange ekstra personer ordningen giver på arbejdsmarkedet.

Derfor mener kommissionen, at ordningen foreløbig skal fortsætte.

Skattefri seniorpræmie

Du kan få en skattefri seniorpræmie fra staten, hvis du er født efter 1.januar 1954 og fortsætter med at arbejde, når du rammer pensionsalderen. Du skal arbejde mindst 1.560 timer inklusiv ferie.

Præmien er efter første år 45.415 kroner (2023) og andet år 27.033 kroner (2023). Altså i alt omkring 72.000 kroner.

Kravet til arbejde i det andet år er de samme som i det første år.

Det er ikke et krav, at du udskyder udbetalingen af din folkepension, men gør du det vil du oveni kunne få et ventetillæg på cirka 75.000 kroner om året før skat.

Læs om skattefri seniorpræmie i Seniorhåndbogen.

Læs om udskudt folkepension og ventetillæg i Seniorhåndbogen.

Køb Seniorhåndbogen her

 

 

Først publiceret: mandag 30. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 31. maj 2022 kl. 20:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.