Mange af os forbinder sommer med alkohol, men for nogen kan de mange genstande blive problematiske.

Sommer, sol – og måske for meget alkohol?

Sommer er højsæson for rejser til syden, sommerhustur, sammenkomster og kølige drinks – men også for bekymringer om alkoholforbrug og opkald til Alkolinjen 80 200 500.

Senest opdateret: tirsdag 25. juni 2024

Kolde øl på havnen, rosévin på terrassen og kulørte drinks på ferien. Mange af os forbinder sommer med alkohol, men for nogen kan de mange genstande blive problematiske.

Alkolinjen, som Alkohol & Samfund driver i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, har de seneste år oplevet en stigning i opkald fra ældre i sommerperioden.

“Sommer er en tid, hvor familier er tæt sammen, og det kan blive meget tydeligt for venner og familie, at der er et alkoholproblem. Samtidig er der flere anledninger til at drikke, og har man et begyndende alkoholproblem, oplever mange, at det eskalerer i ferier,” siger Bjarne Stenger Elholm, som er leder af Alkolinjen.

7 tips til ferie uden for meget alkohol

1. Føler du dig psykisk presset, så sæt tempoet og ambitionerne ned. Hellere en lille, hyggelig ferie end store ferieplaner med stress og høj puls.

2. Lad være med at love dine børn, partner og familie mere, end du kan holde. Skriv på forhånd en liste med de ting, du mener, du kan overkomme.

3. Hvis dine børn eller din partner fortæller, at det ikke var rart på sidste ferie, fordi du drak, så prøv at lyt og forstå frem for at forsvare og forklare.

4. Dyrk mere motion, end du plejer. Motion modvirker stress og er samtidig en sund måde at få vrede og negative tanker ud af hovedet.

5. Få en god nattesøvn. Gå tidligere i seng, end du plejer.

6. Brug dit sociale netværk, og tal med venner og familie om, hvordan du har det.

7. Hent gratis app. Med appen AlkoLog kan du kan holde øje med, hvor meget du drikker, få tips til at drikke mindre og opskrifter på lækre alkoholfrie drinks. Hent app HER

Når ældre ringer til Bjarne og de andre rådgivere på Alkolinjen, er det særligt ensomheden, der fylder:

“Nogle drikker mere, fordi deres børn og børnebørn er på ferie, og derfor føler de sig mere ensomme. Ensomheden og kedsomheden fylder også, fordi de aktiviteter, kurser og andet man måske går til, holder lukket i ferierne. Det giver nogle en større lyst til at drikke alkohol.”

Den farlige cocktail for seniorer

Det kan være en god idé at skrue lidt ned for alkoholen i ferien, uanset om man står på tærsklen til et alkoholproblem eller ej.

“Selvom man ikke er i risikogruppen for at udvikle et alkoholproblem, er det ikke risikofrit at drikke for meget. Varme og for meget alkohol er en dårlig kombination, fordi det øger risikoen for dehydrering og solstik,” siger Bjarne Elholm og fortsætter:

“Særligt hvis du er ældre, skal du være opmærksom. Når du er ældre, dehydreres du lettere, og du glemmer måske at drikke vand. Kombineret med sommervarmen vil alkohol slå hårdere og hurtigere end ellers. Derfor er det særlig vigtigt at være opmærksom på at drikke rigelige mængder af vand, når man drikker alkohol.”

Få tips til alkoholfrie drinks og øl

Alkohol & Samfund har lavet en guide til en sommer med mindre alkohol. I guiden kan man finde små, håndgribelige tips til at drikke mindre, smagstest af alkoholfri øl og vin og gode idéer til aktiviteter, der ikke indeholder alkohol.

“Vi håber, at flere vil stoppe op og tænke over hvor mange øl og sommerdrinks, der er nødvendige for, at vi kan hygge os. Og så håber vi, at guiden vil inspirere endnu flere til at skrue lidt ned for alkohol i ferien – så både børn og voksne kan få en tryg, sikker og sjov sommer,” siger Bjarne Stenger Elholm.

En undersøgelse foretaget af Epinion for Alkohol og Samfund viser, at 46 procent af danskerne generelt drikker mere, når de er på ferie.

Hent gratis guide HER

Drikker du mere eller mindre i ferien?

Nyder du sommeren med mere alkohol end normalt? Og er det OK at drikke lidt mere, fordi man har ferie?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: fredag 8. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 25. juni 2024 kl. 18:04

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.