Du kan også købe lys, som både kan pynte i haven og på terrassen.

Få haven og krukkerne til at stråle af jul

To havekyndige giver forskellige tips til, hvordan du kan gøre haven og områderne omkring mere julet. Blandt andet kan du peppe krukkerne op med skimmia.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Du er vant til at hente kasserne med tonsvis af julepynt ned fra loftet, når kalenderen siger december. Men det er ikke kun inden døre, at du kan sætte dit julepræg.

Det kan du også i haven og omgivelserne omkring, som for eksempel terrassen.

“Man skal være målrettet og gå efter de planter, der kan noget i forhold til årstiden.”

“Det kan være buske, som har særlige karaktertræk af, at de har farve, eller hvis de egner sig til at være dekorative,” siger selvstændig haverådgiver Jesper Carl Corfitzen.

Til haven råder han til, at du bruger troldhassel, der kendes på de krogede grene, og kornel med røde grene.

Du kan også bruge stedsegrønne planter som silkefyr eller taks.

Gå efter disse planter

Han anbefaler desuden, at du generelt tænker over at købe planter, som kan benyttes mere end én gang.

“Man kan vælge noget, som man kan bruge flere gange om året, så det har flere funktioner. Og dermed sparer man nogle penge,” siger han.

Hvis ikke du ønsker at bruge mange tusinde kroner på at sætte dit julepræg, anbefaler han, at du fokuserer på de områder, som du kigger og opholder dig mest på.

“Man kan hænge en krans på hoveddøren og peppe krukkerne op med planter som skimmia, stedsegrønne bregner, den vintergrønne og vinrøde vortemælk og vintergrønne mosbregne.”

“Senere kan man lade dem blive i krukkerne eller plante dem i haven,” siger Jesper Carl Corfitzen.

Fokus på visse områder

Også Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, anbefaler, at du har fokus på de områder, hvor du opholder dig mest på denne årstid.

“Tager man ned i havecentret, er der et kæmpe udvalg af både stedsegrønt, løgplanter som hyacinter og juletulipaner. Juleroser hører også årstiden til.”

“Her får man også lidt farver i krukkerne, så det ikke kun bliver grønt,” siger hun.

Hun foreslår også pigeonæbler, som puttes i en skål, der kan pryde havebordet.

Husk LED-lys med timer

Du kan også købe lys, som både kan pynte i haven og på terrassen.

Her er det en god idé at købe LED-lys, som har en timer. For så kan du vælge, at lyset skal tænde og slukke på bestemte tidspunkter af døgnet.

Det giver ifølge Louise Møller dig bedre mulighed for at spare på elregningen i en tid, hvor flere tænker over elforbruget end tidligere.

“Hvis man vil slippe for de elektriske lys, kan man bruge stearinlys i lanterner. Det er virkelig hyggeligt,” siger hun.

Vil du sætte dit julepræg med buske, kan du for eksempel bruge de kristtorn, gran eller skimmia, som har flotte bordeauxrøde knopper.

Gran og kristtorn kan du også putte i krukkerne eller lægge dekorativt på havebordet. Det samme kan du gøre med kogler, forklarer Louise Møller.

Først publiceret: mandag 21. november 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.