I 2023 kan man indbetale op til 60.900 kroner på en ratepension med fuldt fradrag. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Titusinder risikerer dobbeltskat af pensionsopsparing

Det er især dem, som har fået nyt job sidste år, som skal være opmærksomme på for høje indbetalinger på deres ratepension.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

Årsopgørelsen for sidste år har været tilgængelig i et par dage nu.

Og hvis du ikke allerede har kontrolleret den på skat.dk, bør du gøre det inden længe.

Det kan nemlig få betydning for din økonomi og dit økonomiske råderum, hvis du ikke er opmærksom på din årsopgørelse.

Skattestyrelsen anslår, at op mod 40.000 danskere har indbetalt mere på deres ratepension sidste år, end hvad de kan få fradrag for.

I 2022 var indbetalinger til ratepension op til 59.200 kroner fradragsberettigede. Indbetaler man mere, får man ikke fradrag for resten.

Og det er et problem, fordi man stadig skal betale skat af udbetalingerne, når man på et tidspunkt bliver pensioneret.

Det bør du holde øje med

Markeds- og kunderådgivningschef i Sampension Anne-Louise Lindkvist anbefaler, at man ikke nøjes med at kontrollere, om man skal have penge tilbage i skat eller ej.

“For mange er der også god grund til at holde øje med en anden væsentlig detalje i opgørelsen, som de fleste erfaringsmæssigt overser. Og det er, om de har indbetalt for meget på deres ratepension det forgangne år,” siger hun og tilføjer:

“Hvis man ikke er opmærksom på det, risikerer man, at pengene bliver beskattet flere gange, hvilket de færreste jo ønsker.”

I 2021 havde 38.000 danskere indbetalt for meget på deres ratepension, og knap 70 procent havde indbetalt op mod 10000 kroner mere, end hvad der var fradrag for.

“Generelt opstår problemet med for høje indbetalinger, hvis man indbetaler på flere ratepensioner ad gangen. Det kan for eksempel være, fordi man har skiftet job i årets løb,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Det kan også være, at man har flere arbejdsgivere, fordi man er freelancer. Eller at man selv har oprettet en ekstra ratepension i sin bank ved siden af den, som man har gennem sin arbejdsgiver.

Den gode nyhed er, at det er forholdsvis nemt at undgå dobbeltbeskatning, hvis det viser sig, at man har indbetalt for meget. Men det kræver, at man gør noget ved det.

Det kan du gøre

“Når man har åbnet sin årsopgørelse, vil der være et afsnit i toppen, der starter med ordene: ‘Vær opmærksom på’,” siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i pensionsselskabet PFA.

“Som tekst vil der stå, at man har indbetalt for meget til en pensionsordning, som man ikke har fået fradrag for.”

Hvis det viser sig, at den tekst fremgår af årsopgørelsen, skal man kontakte sin bank eller sit pensionsselskab og fortælle, at man har indbetalt for meget.

Og det har man faktisk god tid til at gøre, siger hun.

“Reagerer man før 1. maj i år, kan man rette i alle årsopgørelserne tilbage til 2019. Og der er en risiko for, at man også tidligere har indbetalt for meget til sin ratepension, hvis det er tilfældet i år,” siger hun.

Efter 1. maj forsvinder muligheden for at rette i årsopgørelsen for 2019.

“Det er jo virkelig ærgerlige penge at miste, når det nu er så nemt at få rettet,” siger Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer:

“Det beløb, der er indbetalt for meget, kan man enten få udbetalt på sin NemKonto eller overført til en anden pensionsordning, som giver fradrag.”

Først publiceret: tirsdag 14. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.