At ændre den blå EU-mærkat på nummerpladen er ulovligt og kan koste en bøde på 1000 kroner.

Advarer: Kan koste en bøde på 1.000 kroner

At ændre den blå EU-mærkat på nummerpladen er ulovligt, så tænk dig godt om, inden du ændrer udseendet af nummerpladen på din bil med en ”smart” mærkat til at klistre på.

Senest opdateret: mandag 22. maj 2023

Motorstyrelsen har bemærket en ny trend på vejene: Nogle bilejere ønsker at ændre farve eller design på deres bils nummerplader ved hjælp af mærkater, der sælges i netbutikker med biludstyr.

Men Motorstyrelsen fraråder bilejerne at ændre udseendet på deres nummerplade ved at klistre disse mærkater på: De er nemlig ulovlige.

“Hvis Motorstyrelsens medarbejdere spotter klistermærkerne under en kontrol sammen med politiet, så vil bilejeren blive stoppet og præsenteret for et bødeforlæg på 1000 kroner,” siger Claus Holm, underdirektør i styrelsen.

Sådan kan de se ud

På flere dansksprogede hjemmesider, der sælger biludstyr, udbydes de små klistermærker eller mærkater, som er beregnede til at sætte på nummerpladen i venstre side.

Motivet kan være de kendte EU-stjerner på sort baggrund i stedet for den godkendte blå og med bogstaverne DK nederst. Eller klistermærket kan have droppet stjernerne og indsat et dannebrogsflag øverst på sort baggrund.

Mærkerne sælges med løfter om at ”strømline designet gennem ensartede farver” eller at udstyre bilen med ”et helt specielt look, der skiller sig ud fra mængden”.

Bestil den hos Motorstyrelsen

Sælgerne gør faktisk selv opmærksom på i annoncerne, at mærkaterne er ulovlige, blandt andet med advarslen: ”Bemærk: Dette sæt er ikke lovligt til gadebrug”.

Men alligevel sælges de stadig. Det er uvist, hvor stor udbredelse klistermærkerne har.

Hvis ejere af køretøjer af forskellige årsager ønsker en nummerplade uden EU-stjerner, er det muligt at bestille en sådan nummerplade hos Motorstyrelsen.

Først publiceret: mandag 22. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 22. maj 2023 kl. 14:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.