Eksperimentér med den italienske spritz. I stedet for Aperol, der primært er lavet på appelsin, kan du finde urtelikører, der er lavet på andre ting - for eksempel artiskok. Foto: Annette Riedl/Ritzau Scanpix

Imponer gæsterne med en ny, en sur og en klassisk sommerdrink

Det kræver hverken meget tid eller mange ingredienser at lave lækre drinks til de lange sommeraftener.

Senest opdateret: mandag 14. august 2023

Solen bager på terrassen, og gæsterne til grillaftenen er lige på trapperne.

En bartender og en sommelier kommer her med deres bud på, hvad du skal hælde i glassene til gæsterne.

1) Spritz med et pift

Du kender Aperol-versionen, men der findes et væld af andre typer spritz, du kan lave.

Det kræver blot, at du tager forbi din lokale spiritusforhandler og går på opdagelse blandt de italienske urtelikører, der står på hylderne.

“Hver region i Italien har sin foretrukne bitter, der kaldes amaro. Som oftest er de lavet på appelsinskal, men der findes enormt mange lækre alternativer, som jeg synes, er mere smagfulde end Aperol og Campari,” siger Emil Vang, der er bartender og partner i destilleriet Nordic Ethanol.

I stedet for at lave en klassisk spritz med Aperol, prosecco og danskvand, kan du med en del af de andre likører helt droppe boblerne og nøjes med at blande fem centiliter op med en tør tonic og masser af is.

“For eksempel smager den lidt mørke Amaro Montenegro fantastisk med tonic,” lyder det fra bartenderen.

2) En syret fornøjelse

Mathias Breinholt, der er sommelier på Restaurant Novel i Aarhus, er med egne ord “kæmpe fan” af drinken pisco sour.

“Den er superkompleks i smagen. Det er ikke kun det søde og syren, der spiller ind. Den har også den her lidt urtede og krydrede fornemmelse,” siger han og fortsætter:

“Piscoen er ikke så bællevenlig. Man nyder den lidt mere, fordi smagen giver en noget at tænke over.”

Mathias Breinholt foretrækker at lave drinken med citron- og limejuice, sukkersirup, en lille smule timian og urten citronverbena.

Ingredienserne hældes i en cocktailshaker sammen med pisco, der er en fermenteret og destilleret druesaft, og pisket æggehvide. Ryst godt og server med is – gerne i afkølede glas.

3) Den enkle klassiker

Har du en rom af høj kvalitet stående i barskabet, synes Emil Vang, at du skal kaste dig ud i at kreere den klassiske daiquiri.

Den er enkel og stærk og består af fem centiliter røget lys rom, tre centiliter friskpresset limesaft og sukker efter smag. Ryst hele molevitten godt og grundigt, og hæld på kølede glas.

“Det smager hamrende godt,” siger Emil Vang.

“På en rigtig brandvarm sommerdag er noget af det bedste, der findes en helt almindelig daiquiri.”

Lad ikke den sure citron blive bitter

* Citrusfrugter skal bruges, så snart du har skåret dem over.

* Når de halverede eller skivede frugter får ilt, går en nedbrydningsproces i gang, som gør, at alle sødestofferne forsvinder.

* Presser du en overskåret lime eller citron, der har ligget og iltet, bliver saften derfor bitter i smagen.

* Har du skårede citrusfrugter til overs, kan du fryse dem og bruge dem på et senere tidspunkt i en punch.

Kilde: Emil Vang, bartender og partner i Nordic Ethanol.

Først publiceret: tirsdag 6. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. august 2023 kl. 14:21

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.