En opsparingsordning skal være med til at finansiere fremtidens ældrepleje, lyder det i et udspil.

S-ordfører foreslår opsparingsmodel til fremtidens ældrepleje

I fremtiden kan det ifølge S-ordfører blive en løsning at spare op til ældrepleje på linje med pensionen.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, kommer i Jyllands-Posten med sit eget bud på, hvordan fremtidens ældrepleje kan se ud.

Han foreslår en opsparingsmodel, som alle danskere indbetaler til.

Ordføreren sammenligner det med måden, hvorpå vi i dag kender pensionsopsparinger, der supplerer folkepensionen.

Løfte dem der har mindst

Over for Ritzau uddyber han:

“Vi vil meget gerne være med til at prioritere fremtidens ældre og investere i ældreplejen. Men vi skal også have midler til at sikre grøn omstilling, investere i vores forsvar, bekæmpe mistrivsel og en lang række andre ting.”

Melding ryster partier

Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, lufter i Jyllands-Posten en idé til en ny opsparingsmodel for danskernes fremtidige ældrepleje.

Enhedslisten: Fundamentalt brud

Men idéen får hård kritik med på vejen fra Enhedslisten og SF, der blandt andet ikke køber et af Rabjerg Madsens argumenter om, at det kan være svært - som det ser ud nu - at få pengene til at række, når der kommer flere ældre.

"Det er alene et spørgsmål om politisk vilje," siger Enhedslistens ældreordfører, Peder Hvelplund.

Økonomisk står Danmark også stærkt, pointerer han. Derfor mener Hvelplund - også på lang sigt - at der er råd til en god og værdig ældrepleje for alle uden en opsparingsmodel.

"Jeg synes, det er temmelig rystende at høre fra Socialdemokratiet. Det er et fundamentalt brud på hele den samfundsmodel, der er bygget op, hvor vi med en skattefinansieret velfærdsmodel sikrer, at dem med størst behov får adgang til hjælpen."

SF: A- og B-hold

Hos SF frygter Kirsten Normann Andersen, at sådan en opsparingsmodel vil skabe et A- og B-hold, som Rabjerg Madsen ellers med egne ord prøver at undgå.

"Den bedste finansiering af ældreplejen er stadigvæk skatten. Det er den, der er mest lige, og det er den, der sikrer os bedst, at vi får den samme gode behandling, når vi bliver ældre," siger hun.

Danmarksdemokraterne: Opgør

Danmarksdemokraternes  fungerende politiske ordfører, Karina Adsbøl, kalder det et "opgør med den velfærdsmodel, som vi kender i dag".

Dans Folkeparti: Man kan mærke Løkke

DF's ældreordfører, Pia Kjærsgaard, er også kritisk og kræver et samlet svar fra regeringen.

"Det bliver en tvangsopsparing. Den går ikke. Jeg synes, jeg kan mærke Lars Løkke Rasmussen (formand for Moderaterne, red.) i baghånden på det her. Men de må jo melde ud, om det er en regeringsbeslutning, der skal drøftes seriøst," siger hun.

“I den forbindelse tror jeg, vi må se i øjnene, at hvis vi skal løfte ældre uden sundhedsforsikring og private formuer, skal vi lave en opsparingsordning, der løfter dem, der har mindst.”

Rig og fattig sammen om løsning

Forslaget skal modvirke det, ordføreren betegner som A- og B-hold, hvor nogle ældre har råd til selv at betale for bedre hjælp end andre.

Christian Rabjerg Madsen siger til Jyllands-Posten, at det er “svært at sige noget meget specifikt om nu”, hvad det er for nogle services, der skal indgå i opsparringsmodellen, men at rig og fattig skal være sammen om løsningen.

Betaler to gange

Han anerkender, at danskere dermed kommer til at skulle betale for ældrepleje to gange. Både over skatten, som vi kender det i dag, og potentielt via en opsparingsløsning.

Han afviser blot at hæve skatten for at finde pengene. Det er der ikke flertal for, og det vil der heller ikke blive, siger han.

Ifølge ordføreren kan løsningen give et “betydeligt” løft af den ældrepleje, man kender i dag, skriver avisen.

Tidligere afvist

Partifælle og justitsminister Peter Hummelgaard har tidligere udtalt til Avisen Danmark, at han ikke mener, at løsningen skal findes med private alternativer.

Partiet Moderaterne foreslog tidligere på måneden, at Danmark i fremtiden skal hente arbejdskraft fra lande som Indien og Filippinerne for at kunne modvirke mangel på arbejdskraft i velfærdsfagene.

Samme parti har åbnet for, at danskere selv skal spare op til at kunne betale for hjemmehjælp og ekstra ydelser i ældreplejen.

Venstre har foreslået at lave en stor aftale, som skal sikre, at alle har råd til at forsikre sig til ekstra ældrepleje.

Hvad mener du?

Hvad siger du til forslaget om en opsparingsmodel for ældrepleje, som alle danskere indbetaler til.

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers facebook-side.

Først publiceret: mandag 17. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.