Havregryn er et godt bud på et morgenmåltid med fuldkorn.

Fuldkorn forebygger kræft: Får du nok?

Et fuldkornsrigt morgenmåltid er en sund og nem vej til den anbefalede mængde fuldkorn, der forebygger kræft.

Senest opdateret: mandag 12. august 2024

Spiser du havregryn eller andre morgenmadsprodukter med fuldkorn, er du på rette vej.

Fuldkorn til morgenmad giver nemlig ikke kun en sund og god start på dagen. Det er også med til at mindske risikoen for tarmkræft.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får 75 g. fuldkorn om dagen for at nedsætte risikoen med 17 pct.

Fuldkorn er desuden gavnligt i forhold til forebyggelse af en række andre kræftformer og livsstilssygdomme.

4 ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges

Nye tal fra ”Kost, Kræft og Helbred – Næste Generationer” viser, at 40 pct. af danskerne starter stort set hver dag med enten gryn, grød, eller andre morgenmadsprodukter med fuldkorn.

Hertil kommer rugbrød og andet fuldkornsbrød som vigtige kilder til fuldkorn om morgenen.

Chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse Gitte Laub Hansen ser positivt på danskernes morgenmadsvaner:

“Fire ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges. Antallet af danskere, der vælger en fuldkornsrig morgenmad, er derfor både meget lovende for deres egen generation og risiko for tarmkræft,” fortæller hun.

Gode morgenmadsrutiner

Det er både nemt og sundt at få fuldkorn til morgenmad.

Du kan vælge at spise bare 1½ dl havregryn eller tilsvarende om morgenen for allerede at være halvvejs til at have spist de anbefalede 75 g. fuldkorn om dagen.

Resten kan du nå til frokost med to skiver rugbrød eller som fuldkornspasta til aften.

Har du brug for inspiration til opskrifter med fuldkorn, kan du finde dem lige her.

Først publiceret: mandag 11. september 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.