Pensionisterne har mindre at købe for, fordi folkepensionen halter to år bagefter lønudviklingen. Det skal der laves om på, mener Faglige Seniorer.

Nyt udspil fra Faglige Seniorer gør op med udhuling af folkepension

Folkepensionister mister købekraft i forhold til lønudviklingen. Faglige Seniorer vil have indført en ny regulering af folkepensionen.

Senest opdateret: torsdag 13. juni 2024

Mens lønnen stiger hos danskere i arbejde, mister pensionisterne købekraft.

Det skete allerede under den høje inflation i 2022 og 2023.

I 2024 er der er udsigt til lønstigninger på mellem 5,3 og 5,7 procent, mens pensionerne kun bliver reguleret med 3,5 procent. Altså et yderligere tab på omkring 2 procent i forhold til lønningerne.

Det vil Faglige Seniorer nu have gjort op med i et nyt udspil, der skal sætte reguleringen af pensionen i tættere takt med udviklingen i lønnen på arbejdsmarkedet.

Faglige Seniorer foreslår, at reguleringen af pensionen foregår allerede efter 5 måneder – og ikke som i dag efter 2 år.

”Folkepensionister har færre penge til kaffe, varme og husleje. Den skæve udvikling i pensionen er uacceptabel,” siger Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer, der med 260.000 medlemmer er Danmarks næststørste ældreorganisation.

Sakker bagud

Årsagen til den skæve udvikling er, at pensionerne i dag reguleres på baggrund af lønudviklingen for 2 år siden.

Fakta: Satsregulering

Pensionerne reguleres efter ”Lov om en satsreguleringsprocent”, der fastsætter en satsreguleringsprocent, en tilpasningsprocent og en satstilpasningsprocent.

Satsreguleringsprocenten er som udgangspunkt 2 procent og med tilpasningsprocenten fastsættes et tillæg, så den modsvarer lønudviklingen for to år siden.

Dertil kommer, at udviklingen for en række overførselsindkomster fortsat er præget af nedsat sats på 0,3 procent.

”Og selvom folketinget helt tilbage i 2018 besluttede med virkning fra 2020, at pensionen ikke længere skulle reduceres som følge nedsat satsregulering, så står vi altså fortsat år for år med pensioner, der er sakker bagud”, konstaterer Mette Kindberg.

Regulering skal svare til lønudvikling

Derfor Foreslår Faglige Seniorer nu, at man forlader det gamle sats-reguleringssystem.

I stedet skal reguleringen af folkepensionen ske baseret på det såkaldte standardberegnede lønindeks, som Danmarks Statistik offentliggør kvartalsvis.

Det vil betyde, at det er den faktiske lønudvikling, der skal ligge til grund for reguleringen af pensioner, lyder det fra Faglige Seniorer.

Fakta: Lønindex

Det standardberegnede lønindeks – som det hedder – viser lønudviklingen for alle lønmodtagere i Danmark både i den private og offentlige sektor.

Indexet tager også højde for ændringer i sammensætningen af beskæftigelsen.

Det offentliggøres af Danmarks Statistik kvartalsvis målt i forhold til lønnen året forud i samme kvartal.

I 4. kvartal 2023 var lønudviklingen i dette indeks på 3,6 procent.

”På den måde kan man regulere folkepensionerne efter lønudviklingen for det foregående år allerede i maj året efter. Altså efter blot fem måneder i stedet for som i dag, hvor der kan gå op til to år. Det er en væsentlig opjustering af forholdet mellem pensioner og løn,” siger fra Mette Kindberg.

De faktiske forhold

For eksempel vil en regulering baseret på lønudviklingen målt for 4. kvartal i 2023 betyde, at pensionerne kunne reguleres allerede 5 måneder efter i maj 2024, lyder det fra Faglige Seniorer.

”På den måde vil de høje lønstigninger på arbejdsmarkedet i år så allerede kunne mærkes på reguleringen af pensionerne i maj 2025. Det vil give en mere fair regulering, så pensionisternes økonomi tilpasses de faktiske forhold,” siger Mette Kindberg.

Afviste borgerforslag

Forslaget kommer præcist et år efter, at regeringen og et flertal i Folketinget afviste et borgerforslag fra netop Faglige Seniorer om ”fair pension”, hvor folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg skulle reguleres i takt med den forventede lønudvikling.

”Det var meget skuffende, men vi giver ikke op i vores indsats for en mere retfærdig regulering. Derfor tager vi nu fat i beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og Folketingets partier og gør opmærksom på vores nye forslag,” siger Mette Kindberg.

Staten skylder

Staten ”skylder” faktisk pensionisterne en regulering.

Årsagen er, at pensionen reguleres med to års tilbagevirkende kraft. Hvis man akkumulerer det tabte beløb fra 2020 til 2024, så ligger det på omkring 5 procent, hvis man indfører Faglige Seniorers forslag fra 2025.

Her er der ikke medtaget mindre-reguleringen som følge af skatteaftalen fra 2012.

Hvad mener du?

Hvad mener du om Faglige Seniorers udspil? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Først publiceret: tirsdag 14. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 13. juni 2024 kl. 15:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.