Kogebogsforfatter: Bland bælgfrugter i kagedejen
Bønner, linser og kikærter er alt andet end kedelige, mener kogebogsforfatter, der giver dig fif til at få flere bælgfrugter indenbords.
Senest opdateret: torsdag 7. november 2024
Bælgfrugter har ry for at være smattede, farveløse og kedelige.
Men giver du dem lidt kulinarisk kærlighed, bliver de hurtigt smagfulde, sprøde og endda sexede.
Det mener Liv Teilmann i hvert fald. Hun står bag opskriftsbogen “Bælgfrugter for begyndere”, der rummer inspiration til, hvordan du skruer op for mængden af bønner og linser i dagligdagen.
“De kan give fylde i varme retter, fugt til en dej og knas til en salat. Man kan sågar putte dem i desserter,” lyder det begejstret fra Liv Teilmann, der har en professionsbachelor i Ernæring og Sundhed og gennem flere år har undervist i sund og klimavenlig madlavning på aftenskolekurser rundt om i landet.
Det anbefaler Fødevarestyrelsen
Netop bælgfrugter er en essentiel ingrediens, hvis du ønsker at spise mere varieret og samtidig passe på kloden.
I de nyeste kostråd fra Fødevarestyrelsen anbefales det, at voksne indtager 100 gram tilberedte bælgfrugter om dagen.
Anbefalingen bygger på, at bælgfrugter er en god kilde til blandt andet protein, og at de har et lavt klimaaftryk sammenlignet med andre fødevarer.
Det allernemmeste sted at begynde din bælgfrugtsrejse er ifølge Liv Teilmann at bruge dem til at lave smørepålæg og dip.
Du kan for eksempel blende en dåse bønner – det kan være kidneybønner eller limabønner – sammen med eksempelvis nogle soltørrede tomater og et bundt friske krydderurter.
“Det er en billig, hurtig og meget nem måde at lave pålæg til sit rugbrød eller en dyppelse til grøntsagsstænger,” siger Liv Teilmann.
De blendede bønner fungerer godt i bagning
En anden genvej til at få endnu flere bælgfrugter indenbords er ved at erstatte kødet i varme gryderetter med bønner, fortæller hun.
“Når du laver dine sædvanlige retter, hælder du bare bønnerne ned i og lader dem simre lidt længere, end du ellers ville gøre, hvis det var kød. På den måde optager de masser af god smag.”
Og det er altså ifølge Liv Teilmann lige så fint at bruge bønner på dåse, som det er at bruge de tørrede af slagsen, som skal stå i blød i mange timer.
“Jeg fokuserer meget i min bog på at få afsnobbet bælgfrugterne. Dåsebælgfrugterne har for mange ry for at være af dårlig kvalitet, men langt de fleste har en rigtig fin kvalitet,” siger hun.
Dåsebønnerne udmærker sig derudover ved, at de er nemme at blende.
Den største aha-oplevelse, Liv Teilmann selv har haft i sit arbejde med at kreere opskrifter, er, hvor godt de blendede bønner fungerer i bagning. Især limabønner er velegnede.
“Du kan skabe en meget mere svampet brownie eller et lækkert svampet fladbrød ved at blende en dåse bønner i,” fortæller hun.
Den blendede bønnemasse kan indgå i stort set alle bageopskrifter.
I en browniedej kan du blot tilsætte lidt mindre æg, og i en brøddej kan den eventuelt erstatte lidt af melet eller vandet.
Det handler bare om at prøve det af, lyder opfordringen fra Liv Teilmann.
“Jeg vil gerne inspirere til, at vi tænker bælgfrugterne ind i maden på en anden måde, og jeg håber, at folk selv vil kaste sig ud i at eksperimentere og finde på egne små retter,” siger hun.
Skru op for bælgfrugterne
- Fødevarestyrelsens kostråd lyder, at du spiser 100 gram tilberedte bælgfrugter om dagen. For børn mellem to og ti år er 50-75 gram bælgfrugter tilpas.
- 50 gram tørrede bælgfrugter bliver til 100 gram, når de er kogt, fordi de suger masser af væske.
- Bælgfrugter tæller blandt andet brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, mungbønner, edamamebønner, linser, gule ærter og kikærter.
- Grønne bønner og grønne ærter regnes ikke som bælgfrugter.
Kilde: Fødevarestyrelsen.
Først publiceret: fredag 1. november 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 7. november 2024 kl. 13:48