Tidligere minister på barrikaderne: Sætter gang i ældreoprør
Ældre diskrimineres, overhøres og bliver set ned på. Det skal et ældreoprør gøre op med, mener Trine Bramsen (S), der går på barrikaderne for 1,2 millioner seniorer.
Senest opdateret: mandag 13. januar 2025
Der er brug for et ældreoprør.
Sådan lyder det fra Trine Bramsen, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og tidligere minister.
På fredag står hun som arrangør af et offentligt møde på Christiansborg, der skal sætte gang i et nyt ældreoprør.
Med inspiration fra tidligere oprør mod ulighed og uretfærdighed ønsker Trine Bramsen at skabe en bred offentlig samtale om, hvordan seniorer behandles og anerkendes i det danske samfund.
Trine Bramsen
Trine Bramsen (født 26. marts 1981 i Svendborg) er forhenværende transportminister og minister for ligestilling i Mette Frederiksens første regering. Hun tiltrådte som transportminister og minister for ligestilling 4. februar 2022 efter at hun i perioden fra regeringens tiltræden i 2019 havde fungeret som forsvarsminister.
Hun er familieordfører, forskningsordfører og uddannelsesordfører for Socialdemokratiet.
Trine Bramsen har været medlem af Folketinget siden 2011, hvor hun blev valgt for Socialdemokratiet i Fyns Storkreds.
“Der er behov for, at vi begynder at tænke over, hvordan vi omtaler og inkluderer seniorer i samfundet,” siger Trine Bramsen i et interview med Faglige Seniorers nyhedsbrev.
Hun peger på, at nutidens seniorer ofte lever aktive og værdifulde liv, men at fordomme og strukturer stadig spænder ben for mange af dem.
“Der er sket noget over de seneste 20 år, og det kan jeg jo se bare på mine egne forældre kontra mine bedsteforældre. Mine bedsteforældre var nedslidte, og synes, at de havde fortjent at sidde i en gyngestol, mens mine egne forældre går til tennis to gange om ugen, passer børnebørn, og er aktive i foreningslivet.”
Ifølge Danmarks Statistik er 1.155.991 personer i Danmark over 65 år. Så der må da være nogen, der er klar til kampen imod alderisme, lyder det.
Seniorer diskrimineres på arbejdsmarkedet
Diskriminationen mod seniorer er tydelig på arbejdsmarkedet, mener Trine Bramsen. Mange oplever at blive afvist i jobansøgninger på grund af deres alder, selvom arbejdsgivere taler om mangel på arbejdskraft.
Så mange føler sig diskrimineret
Ifølge en undersøgelse som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har 45 procent af de ledige over 50 år oplevet at blive diskrimineret på arbejdsmarkedet i 2022.
Det er en stigning på 18 procentpoint sammenlignet med 2018, hvor tallet var 27 procent.
“Der er forskning, der viser, at ældre, der mister deres job i slutningen af deres arbejdsliv, har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet igen. Mange føler sig presset ud, selvom de stadig har meget at bidrage med,” siger hun.
Ifølge Trine Bramsen afviser arbejdsgiverorganisationerne ofte, at der er et problem, fordi der er flere seniorer på arbejdsmarkedet i dag end tidligere.
Men det argument køber hun ikke.
“Det hjælper ikke de mange, der står udenfor, eller dem, der går på arbejde med frygten for at blive fyret, fordi de anses som for gamle,” siger Trine Bramsen og opfordrer arbejdsgiverne til at tage medansvar for at løse problematikken.
Hun kritiserer også regler som dem, der tidligere tvang ansatte i Forsvaret til at stoppe, når de fyldte 60 år.
Minister og FH reagerer: Diskrimination
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i et interview i Børsen, hvor hun beskylder erhvervslivet for omfattende diskrimination af seniorer:
“Det er fuldstændig uacceptabelt, og jeg tager det dybt alvorligt. For det første er det ulovligt at se bort fra folk på grund af deres alder, og for det andet er det et gedigent svigt, at virksomhederne ikke gør brug af de ressourcer, der er lige for næsen af dem”.
Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Nanna Højlund efter at det viser sig, at 23 procent af de arbejdsløse 60-64-årige har været ledige i lang tid – markant flere end andre aldersgrupper:
”Det er vanskeligt at komme med konkrete forslag, der kan komme aldersdiskriminationen til livs – men der er noget dybt paradoksalt i, at arbejdsgiverne efterspørger mere arbejdskraft, og at vi samtidig ser den ene undersøgelse efter den anden pege på, at virksomhederne diskriminerer seniorerne. Det er simpelthen ikke godt nok, og jeg vil virkelig opfordre arbejdsgiverne til at se indad”.
“Det er en strukturel barriere, der slet ikke giver mening i dag,” siger Trine Bramsen, der som forsvarsminister var med til at fjerne netop denne regel.
En anden barriere findes i a-kasselovgivningen, hvor folkepensionister ikke kan opretholde et fuldgyldigt medlemskab.
”Det sender et signal om, at ældre ikke er lige så meget værd som andre. Disse regler skal vi have gjort op med.”
Svært at låne penge
Der er også udfordringer inden for finanssektoren og pensionssystemet, hvor mange seniorer oplever at blive behandlet anderledes.
“Det kan være svært at få lån, forsikringer eller ordentlige pensionsvilkår, når man når en vis alder,” forklarer Trine Bramsen.
Hun peger også på at den hastige udvikling med flere og flere digitale løsninger, hægter mange seniorer af.
En offentlig samtale er nødvendig
For Trine Bramsen handler ældreoprøret også om kultur og sprog.
Hun peger på, at ubevidste fordomme om seniorer er dybt forankrede i samfundet.
“Vi skal gøre op med tanken om, at ældre er en ensartet gruppe, der bare venter på at trække sig tilbage. Seniorer er lige så forskellige som alle andre. Mange vil gerne blive på arbejdsmarkedet eller være aktive i samfundet, men møder barrierer og fordomme.”
”Vi har set, hvordan offentlige samtaler om sexisme og racisme har skabt forandringer. Nu skal vi tage en lignende samtale om ældre. Det handler ikke om at være politisk korrekt, men om at blive bevidste om de stereotyper, vi viderefører, og hvordan vi omtaler ældre,” siger Trine Bramsen.
Hun hentyder til udtryk som ”det grå guld”, som på overfladen virker positivt, men som kan føles reducerende.
”Vi skal væk fra at putte ældre i faste kasser baseret på alder alene. Folk er forskellige, og det skal være op til den enkelte, om de vil arbejde længere eller trække sig tilbage.”
Brede reformer og konkrete forslag
Mens en del af løsningen skal findes på Christiansborg, understreger Trine Bramsen, at forandringen også kræver handling fra arbejdsmarkedets parter og i det lokale samfund.
Hun opfordrer til, at arbejdsgivere, fagforeninger og finanssektoren går ind i debatten.
“Vi har brug for at diskutere alt fra a-kassemedlemsskab for folkepensionister i arbejde, tidligere pension for nedslidte til arbejdsgiveres ansvar for at ansætte og fastholde seniorer.”
Trine Bramsen mener, at diskussioner om forskelsbehandling, som når folkepensionen reguleres med op til to års forsinkelse, eller det faktum, at ældre betaler for tandlægebesøg, mens unge får det gratis, skal tages seriøst.
”Det handler ikke om at tage noget fra de unge, men om at sikre ordentlige vilkår for alle. Hvis vi ikke lytter til vores seniorer, svigter vi som demokratisk samfund.”
En stemme for seniorer
Seniorer skal have samme plads i den demokratiske samtale som andre grupper. Trine Bramsen mener, at der er en tendens til, at seniorerne overhøres i den offentlige debat.
“Hvis vi stopper med at diskutere de her ting, mister vi en vigtig del af vores demokrati. Seniorers stemme er lige så meget værd som alle andres,” siger Trine Bramsen.
Mødet på Christiansborg skal være første skridt i denne brede samtale, og Bramsen håber, at det vil føre til konkrete ændringer – både i holdninger og i strukturer.
“Vi skylder hinanden at tage den her samtale. Et samfund, der ikke lytter til sine seniorer, mister værdifulde ressourcer,” lyder det.
Oprør har opbakning fra Faglige Seniorer
Faglige Seniorer er Danmarks næststørste ældreorganisation med over 260.000 medlemmer, og herfra er der opbakning til Trine Bramsens initiativ til et ældreoprør.
I følge direktør Palle Smed møder ældre uretfærdighed på flere fronter.
“Vi hører det ofte: Seniorer føler sig diskrimineret på arbejdsmarkedet. Men problemet stopper ikke her. Diskriminationen rammer også i banken, i det digitaliserede samfund og endda i systemet for folkepension. Seniorer oplever uretfærdighed, som ingen andre befolkningsgrupper skal finde sig i. Når pensionister skal vente to år på at få reguleret deres folkepension, bliver aldersdiskrimination nærmest en del af systemet,” siger Palle Smed.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
“På arbejdsmarkedet overses seniorer ofte til jobs og efteruddannelse – ikke på grund af kompetencer, men fordi de er ældre. I bankerne afvises lån, uanset økonomisk stabilitet, fordi alder opfattes som en risiko. Og digitaliseringen af samfundet efterlader mange ældre uden adgang til nødvendige tjenester. Alt dette bidrager til en systemisk uretfærdighed, der underminerer ældres rettigheder og ligestilling.
I følge Faglige Seniorers direktør ligger løsningerne lige for.
“Vi skal styrke lovgivningen mod aldersdiskrimination og give virksomheder incitamenter til at ansætte seniorer. Banker skal tilbyde fair finansiering til ældre, og digitale løsninger skal gøres mere brugervenlige – samtidig med, at analoge alternativer bevares. Endelig må vi sikre, at folkepensionen reguleres rettidigt. Seniorer fortjener at blive behandlet med værdighed og respekt,” siger Palle Smed.
Har du oplevet at blive diskrimineret på grund af alder?
Hvad har du oplevet?
Har du været udsat for at blive diskrimineret på grund af din alder?
Del din oplevelse på Faglige Seniorers Facebook-side eller skriv til Brian og Susanne på mail: bp@fagligsenior.dk
Oprør fra Christiansborg
“Vær med til at starte ældreoprøret,” er overskriften på et offentligt møde på Christiansborg fredag 10. januar, som Trine Bramsen (S) har arrangeret.
“Tænk hvis seniorer og ældre ikke skulle opleve, at blive set ned på som følge af deres alder? Mange oplever at blive diskrimineret på arbejdsmarkedet, i banken, hos forsikringsselskabet eller i familien.
Diskriminationen sker ofte ikke bevidst, og den er svær at få bugt med. Derfor skyder vi ældreoprøret i gang, så vi kan få en offentlig samtale om, hvordan man undgår, at seniorer og ældre føler sig set ned på.”
Program
14.30-14.35 Velkommen til ældreoprøret v. Trine Bramsen (MF)
14.35-15.05 Tre historier fra livet som senior
• Eva-Marie Møller , om arbejdslivet. Journalist, forfatter og freelancer på P1 Morgen
• @Birgit Boelskov, Pædagog, arbejder i dag som frivillig, men kunne ligeså godt arbejde med løn.
• Bjarne Jensen, Forsikringer der ikke dækker arbejdsskader, når man bliver ældre
15.05-15.20 Aske Juul Lassen, aldringsforsker og forfatter til bogen ”Alderisme” – alderskult og fordomme om ældre
15.20-15.30 Monica Krog-Meyer, forfatter: “Plus-alderen” Glem alt om Ældrebyrde – vi er Ældrestyrke.
15.30-16.00 Kommentarer, input og spørgsmål.
Først publiceret: tirsdag 7. januar 2025
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. januar 2025 kl. 10:58