
Kvindernes internationale kampdag: Fortsat bagud med løn, pension og sundhed
Mens vi fejrer kvindernes internationale kampdag 8. marts, er kvinder i senioralderen stadig bagud på ligestilling.
Senest opdateret: søndag 9. marts 2025
Lørdag 8. marts markeres kvindernes internationale kampdag.
Mens dagen ofte forbindes med historiske sejre og ligestilling, oplever mange kvinder over 60 år stadig væsentlige uligheder i deres hverdag.
Selvom samfundet har gennemgået store forandringer, og kvinder i dag har flere rettigheder end nogensinde før, er der stadig områder, hvor uligheden mellem mænd og kvinder består – og særligt i seniorlivet bliver forskellene tydelige.
3 markante kvinder
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har portrætteret tre markante kvinder, der har haft betydning for kvinders vilkår og ligestilling: Edith Olsen, Eva Gredal og Marie Christensen.
Mange ældre kvinder har i deres liv bidraget til arbejdsmarkedet, taget ansvar for familielivet og deltaget aktivt i samfundet, men de står ofte med en lavere pension, dårligere sundhedsmæssige vilkår og færre muligheder på arbejdsmarkedet end deres mandlige jævnaldrende.
Ifølge Danmarks Statistik har kvinder i gennemsnit 25 procent lavere pensionsformue end mænd ved pensionering.
Digitaliseringen skaber nye barrierer, og politisk repræsentation halter stadig bagefter. På trods af årtiers kamp for ligestilling er det stadig en realitet, at kvinders livsbetingelser i senioralderen er præget af strukturel ulighed.
Samtidig har kvindekampen sikret vigtige fremskridt, der har forbedret kvinders livskvalitet. Der er kommet bedre pensionsrettigheder, øget fokus på kvinders sundhed og en voksende anerkendelse af det livslange omsorgsarbejde, som mange kvinder har ydet.
Men hvor langt er vi egentlig nået, og hvor er der stadig plads til forbedringer?
Her ser vi nærmere på de største uligheder, der stadig præger kvinders seniorliv.
Færre penge i alderdommen
Kvinder har fortsat lavere pension end mænd, primært fordi de har haft lavere livsindtjening, flere deltidsstillinger og længere perioder udenfor arbejdsmarkedet på grund af barsel og omsorgsarbejde.
Faglige Seniorer: Modregning bør begrænses
Uligheden mellem kønnene er stor i EU. Opgørelse viser, at kvinders bruttotimeløn i gennemsnit er 12,7 procent lavere end mænds, mens pensionsgabet var endnu større, i gennemsnit 26 procent.
I Danmark er der også forskel på mænd og kvinder, men billedet er anderledes. Pensionsgabet er på kun 8,3 procent i gennemsnit, viser tal, som Eurostat fremlagde i 2022.
”Den positive nyhed er, at uligheden i pension mellem kvinder og mænd er den mindste i Europa. Den dårlige, at forskellen fortsat er for stor,” siger landsformand for Faglige Seniorer, Mette Lindberg
“Årsagen er, at kvinderne ofte arbejder på deltid, men også at mange kvinder arbejder på områder og i virksomheder, der ikke er dækket af en ordentlig arbejdspladspension.”
Når kvinder når pensionsalderen, bliver der derfor mindre at gøre godt med rent økonomisk.
”Derfor må vi sikre, at lønmodtagere med en beskeden pensionsopsparing ikke bliver modregnet så hårdt, som vi oplever det i dag. Faglige Seniorer mener, at grænsen for modregning i den personlige tillægsprocent – som blandt andet fastlægger ældrecheckens størrelse – bør fordobles fra de nuværende 35.200 kroner til 70.400 kroner,” siger Mette Kindberg.
Mange kvinder er derfor økonomisk sårbare i deres alderdom. Ifølge Danmarks Statistik har kvinder i gennemsnit sparet 25 procent mindre op til pension end mænd.
Derudover har mange ældre kvinder ikke haft samme mulighed for at spare op til pension gennem arbejdslivet, da pensionsordninger tidligere i højere grad var skræddersyet til mænds karriereforløb.
Kvinders symptomer overses
Kvinder lever gennemsnitligt længere end mænd, men tilbringer også flere år med sygdom.
Samtidig diagnosticeres og behandles kvinder ofte senere for alvorlige sygdomme som hjertekarsygdomme, da symptomer hos kvinder kan være anderledes end hos mænd og dermed overses af sundhedsvæsenet.
For eksempel diagnosticeres kvinder i følge Hjerteforeningen i gennemsnit 10 år senere end mænd med hjertekarsygdomme.
Forskning i kvinders sundhed har længe været underprioriteret, hvilket stadig har konsekvenser for diagnosticering, behandling og medicinsk udvikling. Mange sundhedsydelser, som kvinder i højere grad har behov for, såsom fysioterapi og hjælpemidler, er ikke altid dækket tilstrækkeligt af det offentlige.
Svært at finde job efter 60
Kvinder over 60 år har sværere ved at få arbejde og oplever større udfordringer med at blive opkvalificeret.
Samtidig viser opgørelser, at kvinder over 60 år har en højere ledighed end for mænd i samme aldersgruppe.
Mange arbejdsgivere har fordomme om ældre arbejdstageres kompetencer og tilpasningsevne, hvilket gør det vanskeligt for kvinder at fortsætte med at arbejde, selv hvis de ønsker det.
Derudover har kvinder ofte haft mere usikre ansættelser, hvilket betyder, at de i højere grad end mænd bliver afskediget, når virksomheder skærer ned.
Kvinder risikerer at stå alene
Ældre kvinder har større risiko for at opleve ensomhed, især hvis de er enker eller har brugt mange år på at tage sig af andre uden at opbygge et stærkt socialt netværk.
Ældreprofilen fra 2023 viser, at 10,3 procent af kvinderne på 65 år eller derover og 6,3 procent af mændene har tegn på ensomhed.
Økonomiske begrænsninger kan også forhindre kvinder i at deltage i sociale arrangementer eller tage del i fritidsaktiviteter, hvilket yderligere kan forværre isolationen.

Kvinder har ofte mindre formue
Mange kvinder i senioralderen har levet i generationer, hvor mænd stod som ejere af bolig og formue. Det efterlader nogle kvinder i en økonomisk sårbar situation, især efter skilsmisse eller en ægtefælles død.
Selvom lovgivningen i dag sikrer bedre rettigheder, er der stadig en arv fra tidligere generationers økonomiske uligheder.
Kvinders stemme mangler
Selvom kvinder har vundet mange rettigheder, er ældre kvinder stadig underrepræsenterede i politiske beslutningsprocesser og ledelsesroller.
For eksempel var kun 38 procenterne af medlemmerne i kommunalbestyrelser efter kommunalvalget i 2021 kvinder – og endnu færre var over 60 år
Det ulige demokratiske repræsentation af ældre kvinder betyder, at deres behov ofte overses i samfundsdebatten.
Livslangt omsorgsarbejde
Mange ældre kvinder har brugt store dele af deres liv på at tage sig af børn, ældre forældre eller syge ægtefæller – ofte uden løn eller pensionsopsparing.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
Der mangler stadig politiske løsninger, der økonomisk anerkender denne indsats.
Ekskluderet fra den digitale verden
Mange samfundsydelser, økonomiske transaktioner og kommunikation med myndigheder foregår i dag digitalt. Ældre kvinder, især dem med begrænset uddannelse, kan have sværere ved at navigere i den digitale verden.
Det kan føre til afhængighed af familie eller venner for at kunne klare basale opgaver som at betale regninger eller bestille medicin.
Fejrer du kvindernes internationale kampdag?
12 om kvindernes internationale kampdag
Kvindernes internationale kampdag markeres hvert år 8. marts.
Her kan du blive klogere på hvorfor:
1. Opstod i Købenavn
Tanken om en international kampdag for kvinder blev født i København i 1910 på en socialistisk kvindekongres.
2. Tysk kvindesagsforkæmper
Idéen blev fremsat af den tyske kvindesagsforkæmper Clara Zetkin på en stor kvindekonference i København 26. og 27. august. Kongressen blev holdt på Jagtvej 69.
3. Kvinder fra 17 lande
99 kvinder fra 17 forskellige lande deltog, herunder 33 kvinder fra Danmark.
4. Stort flertal
Forslaget om en international kampdag for kvinder blev vedtaget med et stort flertal.
5. Socialistisk projekt
Kampdagen var oprindelig et socialistisk projekt, og denne tilknytning til venstrefløjen findes til dels stadigvæk.
6. Første kvindelige minister
Nina Bang var blandt arrangørerne af den konference, der vedtog at gøre 8. marts til kvindedag. Nina Bang blev senere verdens første kvindelige minister for Socialdemokratiet.
7. Valgret
I første omgang var det valgret for kvinder, som var hovedformålet med kampdagen. Danske kvinder fik kommunal valgret i 1908 og lige valgret med mænd i 1915.
8. Markeret siden 1921
Fra 1921 har dagen været markeret 8. marts. Inden da var det en søndag tæt på 8. marts, hvor kvinderne havde fri.
9. Kamp for ligeret
Frem til 1969 blev dagen overvejende markeret i socialistiske lande, men det år begyndte en gruppe nyfeminister på Berkeley University i USA også at bruge dagen til at slås for ligeret.
10. FN’s kvindeår
Med den nye kvindebevægelse blev 8. marts-traditionen genoptaget. I FN’s kvindeår i 1975 blev dagen officielt udnævnt til at være kvindernes internationale kampdag.
11. Verdens nationer
Det betyder, at FN siden 1975 har opfordret verdens nationer til at markere dagen.
12. Kvinders rettigheder
I dag er 8. marts stadig en internationalt udbredt mærkedag, og en række organisationer og politikere sætter fokus på kvinders rettigheder ved forskellige arrangementer.
Kilder: denstoredanske.dk, danmarkshistorien.dk, Reuters, Altinget og Ritzau
Først publiceret: tirsdag 4. marts 2025
Artiklen er sidst opdateret søndag 9. marts 2025 kl. 00:05