Flere ældre - især over 80 år - vil betyde, at der skal ansættes 88.000 flere offentligt ansatte, hævder økonomer.

Økonomer: En ældre befolkning kræver 88.000 flere offentligt ansatte

Når den danske befolkning i de næste år bliver ældre, vil der være behov for mange flere offentligt ansatte.

Senest opdateret: fredag 21. marts 2025

Når der i det kommende årti kommer flere ældre danskere, vil der blive brug for mindst 88.000 flere offentligt ansatte.

Det skriver forskningschef Jan Rose Skaksen og tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen ifølge Berlingske i en ny bog, som de udsender i regi af Rockwool Fonden.

Bogen med titlen “Danmark går i gråt” analyserer de økonomiske effekter af en aldrende befolkning. 

Kort aftræk

Torben M. Andersen siger til Berlingske, at behovet for flere offentligt ansatte vil opstå meget hurtigt.

“Allerede i 2028 skal vi op på at have næsten 80.000 flere offentligt ansatte for at opfylde kravene ved de flere ældre. Der er et relativt kort aftræk på det her. Startskuddet har nærmest allerede lydt,” fortæller han.

Jan Rose Skaksen siger til Berlingske, at hvis deres beregninger kommer til at holde, vil det betyde faldende beskæftigelse på det private arbejdsmarked over de kommende år.

Brug for 100.000

I analysen antages det i første omgang, at sundhedsydelserne ikke bliver forbedret.

Men det vurderer de to økonomer, at de vil blive, skriver Berlingske. Hvis den enkeltes forbrug af offentlige ydelser skal hæves, mener de, at der kan blive brug for omkring 100.000 yderligere offentligt ansatte på ti år.

Ifølge de to økonomer vil arbejdsstyrken i det kommende årti kun stige med 47.000 personer.

Levealderen stiger

I en befolkningsfremskrivning fra juni 2024 skrev Danmarks Statistik, at fem procent af befolkningen på daværende tidspunkt var 80 år eller ældre.

Det tal forventede Danmarks Statistik ville stige til ti procent fra 2047 og frem. De resterende aldersgrupper ventes at ændre sig i langt mindre grad frem imod 2070.

Generelt er det forventningen, at der kommer flere ældre borgere, ligesom levealderen også stiger.

Kunstig intelligens

Torben M. Andersen fremhæver, at en af løsningerne på udfordringen med mange flere ældre og mangel på arbejdskraft kan være brugen af eksempelvis kunstig intelligens eller robotstøvsugere i ældreplejen.

“Desuden kan plejepersonale fra lande den for Europa også være en del af løsningen,” fremhæver han i artiklen i Berlingske. 

FOA: Et “wake up call” for velfærden

”De rammer desværre hovedet på sømmet. Den her bog er et wake-up call for velfærden,” siger Mona Striib, forbundsformand for FOA.

”Vi står overfor massive rekrutteringsudfordringer og der er brug for hurtig og resolut handling nu.”

”Det er store og bekymrende tal, som kun flugter alt for godt med vores egne beregninger i FOA. Vi ser også stor mangel på arbejdskraft inden for eksempelvis social- og sundhedsområdet. Alene her har vi om bare ti år brug for cirka 25.000 flere uddannede, hvis ældreplejen skal følge med,” fortæller Mona Striib.

Kolossal opgave

Hun mener, at der er behov for en stor rekrutteringsindsats, med fokus på et godt arbejdsmiljø og flere i uddannelse.

”Der er ingen tvivl om, at opgaven er kolossal. Vi har både brug for en stærk privat sektor, der også kan vækste og en stærk offentlig sektor der kan levere velfærd. De to sektorer er hinandens forudsætning for, at vi lykkes med at håndtere udfordringerne. Hvis vi ikke kan få passet vores børn, kan blive helbredt, når vi bliver syge og kan forvente en tryg alderdom, så er det hurtigt slut med ro og fremdrift på det private arbejdsmarked,” fastslår Mona Striib.

Vækst i private sektor

Mona Striib  fremhæver, at fremgangen i beskæftigelsen i mange år altovervejende er landet i den private sektor. Fra 2012-2024 steg den samlede beskæftigelse med cirka 394.000 fuldtidspersoner. Heraf gik 348.000 til privat sektor og 44.000 til offentlig sektor, svarende til 11 pct. af den samlede stigning.

”Den her bog rejser debatten om rekruttering til den offentlige sektor. Det er en helt afgørende udfordring for vores velfærdssamfunds fremtid, og i FOA er vi klar til at byde ind med løsninger,” siger Mona Striib.

Hvad mener du?

Hvad er dit bud på en løsning, når vi om ikke så mange år bliver mange flere ældre – især over 80 år. Men samtidig kommer til at mangle arbejdskraft til at tage sig af plejen?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Ny bog: Danmark går i gråt?

ROCKWOOL Fonden indledte i 2020 et bredt orienteret projekt med analyse af konsekvenserne af de store demografiske forskydninger, der finder sted i Danmark.

Allerede i dag er mere end hver fjerde over 60 år, og ved næste århundredskifte vil tæt på fire ud af ti have passeret denne alder.

Udviklingen bærer uden tvivl en velfærdsgevinst med sig i form af længere levetider. Men hvordan skal vi forstå fremtiden i lyset af aldringen?

Første udgivelse fra projektet var bogen “Et aldrende Danmark” redigeret af Torben M. Andersen og Jan Rose Skaksen, der analyserede både de individuelle og samfundsmæssige konsekvenser fra en række faglige perspektiver.

I “Går Danmark i gråt?” fortsætter de to forskere nu ud fra et nyt og detaljeret datasæt med at gå i dybden med de samfundsøkonomiske konsekvenser.

Værket indleder med aldringens betydning for arbejdsstyrken, og i tæt sammenhæng med dette analyseres udviklingen i velstand. Derpå testes det danske pensionssystems holdbarhed, hvilket følges op af en undersøgelse af velfærdssamfundets økonomiske bæredygtighed.

Endelig tematiseres forholdet mellem generationerne: Hvad skal der til for at opretholde den generationskontrakt, der er så afgørende for velfærdssamfundets stabilitet?

Med de to bøger præsenterer ROCKWOOL Fonden en indsigt i konsekvenserne af aldringen og tydeliggør de centrale problemstillinger og valg, der trænger sig på i forlængelse af det 21. århundredes demografi.

Først publiceret: mandag 17. marts 2025
Artiklen er sidst opdateret fredag 21. marts 2025 kl. 08:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.