Et farverigt udvalg af friske, sæsonbestemte råvarer som tomater, broccoli, peberfrugt, agurk, grønkål og aubergine arrangeret sammen på en hvid baggrund - perfekt til at spise efter årstiden.

Det nye studie tyder på, at kroppen fungerer bedst, når vi følger naturens rytme – både i det, vi ser, og det, vi spiser.

Derfor bør du spise mere efter årstiden

De fleste ved, at dagslys har betydning for vores døgnrytme. Men nu viser ny forskning, at det også har betydning, hvad vi spiser – og hvornår. Hvis vi året rundt spiser, som om det var sommer, kan det forvirre kroppens indre ur og på sigt øge risikoen for livsstilssygdomme.

Senest opdateret: mandag 3. november 2025

Et nyt studie fra blandt andet Københavns Universitet viser, at fedtindholdet i vores mad spiller en rolle for kroppens evne til at tilpasse sig årets gang.

Mus, der fik fed og energirig mad – altså typisk “sommermad” – tilpassede sig lettere til kunstigt lys, der skulle ligne sommer, men havde sværere ved at omstille sig til “vinter”.

Ifølge forskerne kan noget lignende gælde for os mennesker.

For vi spiser stort set den samme mad hele året, og det skaber ubalance i kroppen.

“Om vinteren kan der opstå et mismatch mellem den kortere lysimpuls og vores fødeindtag, som fortæller kroppen, at det er sommer,” forklarer professor Thomas Mandrup-Poulsen fra Københavns Universitet.

Risiko for biologisk jetlag

Når kroppens signaler fra lys og kost ikke passer sammen, opstår der det, forskerne kalder et biologisk jetlag.

Det betyder, at kroppen tror, det er en anden årstid, end det faktisk er.

Lidt som hvis man rejser til en anden tidszone og har svært ved at sove på de rigtige tidspunkter.

Ifølge forskerne kan det påvirke appetitten og føre til overvægt.

Og over tid kan det øge risikoen for sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme og depression.

Spis efter sæsonen – og gerne lokalt

Forskerne foreslår, at vi i højere grad spiser efter sæsonen.

For eksempel vælge mere fisk og rodfrugter om vinteren og gemme de tungere grillretter og fed mad til sommermånederne.

Det ville ikke kun være sundere for kroppen, men også bedre for miljøet. Mange af de varer, vi køber i supermarkedet, er nemlig importeret langvejs fra – året rundt.

Først publiceret: mandag 3. november 2025
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. november 2025 kl. 15:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen