Jørgen Guldberg fortæller, at cykelhjelmen tog al slaget, da han faldt på cyklen og bankede hovedet ind i kanten på en betonklods.

64-årige Jørgen: Cykelhjelmen reddede mit liv

Faglige Seniorer og Rådet for Sikker Trafik udlodder et gavekort til en cykelhjelm. Blot fire ud af 10 seniorer bruger fast cykelhjelm i dag, og som Jørgen fortæller, så kan en hjelm redde liv.

Senest opdateret: mandag 17. maj 2021

Jørgen Guldberg fra Middelfart sender tit sin kæreste, Marianne, en kærlig tanke, når han spænder cykelhjelmen og sætter sig op på cyklen. Han er nemlig ikke i tvivl om, at han skylde hende og cykelhjelmens sit liv.

64-årige Jørgen cykler mange udflugter og ærinder ligesom mange andre seniorer, og ligesom dem, så er det ikke altid at han lige husker at tage cykelhjelmen på. Men det ændrede sig i sidste efterår, hvor han havde en alvorlig ulykke i Tyskland.

Pangfarver halverer uheldene

Det er en god idé at køre i tøj i pangfarver. Det gør dig mere synlig i trafikken - også i dagslys.

Når en bilist for eksempel skal svinge til højre, kan han se dig bedre i sidespejlet.

Du bliver også lettere at se på længere afstand, og det er en fordel for dig, for så kan andre bedre nå at reagere eller bremse hvis nødvendigt.

Et stort forsøg fra Aalborg Universitet har vist, at du som cyklist halverer risikoen for at blive påkørt, hvis du kører med en pangfarvet (gul) jakke på.

Når det er mørkt, er det en god idé at have reflekser eller refleksvest på.

Væltede uforklarligt

“Vi var på ferie i Ruhr-distriktet, og en dag besluttede vi at leje et par cykler, og  selv cykle rundt i det kæmpestort mine-område. Da vi fik vores cyklerne udleveret, siger Marianne: “Jeg løber lige op og henter vores cykelhjelme”. De lå nemlig i vores bil”, forklarer Jørgen Guldberg.

Da parret et par timer efter vil holde en pause og spise frokost, så sker der noget, som Jørgen stadigvæk den dag i dag ikke kan forklare.

“Jeg stopper på cyklen, og på en eller anden måde kommer jeg ikke af cyklen, men vælter i stedet helt ukontrollabelt til den ene side, og slår mit hoved rigtig hårdt ned i kanten på en betonbænk.”

Tror jeg var død

“Det giver et højt bang, og flere folk kommer til for at hjælpe mig. Min cykelhjelm fik seriøse buler, men jeg var ok. Jeg havde slået mig, men der var ikke noget rigtig galt med mig. Men jeg er den dag i dag ikke i tvivl om, at jeg enten var død eller var blevet svært kvæstet, hvis jeg ikke havde haft min cykelhjelm på”, siger Jørgen.

Det kan derfor ikke undre, at Jørgen efter ulykke altid bruger sin cykelhjelm, når han cykler, men han er også prædiker for sin voksne søn samt venner og kolleger, at de skal huske at bruge den livsvigtige cykelhjelm.

Kampagne for seniorer: Sikker på cykel hele livet

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har i disse uger fokus på seniorer på cykelstien.

Der er flere og flere seniorer, der cykler. 7 ud af 10 faktisk. Så det er rigtig fint for både miljøet og motionen. Desværre stiger antallet af cykeluheld, hvor seniorer er indblandet også, og det er årsagen til kampagnen ”Sikker på cykel – hele livet”.

HER er link til Rådet for Sikker Trafik og TrygFondens kampagne, hvis du vil læse mere om hvordan du kan cykle mere sikkert.

Konkurrence

Seniorer er næsten lige så svære at overtale til at bruge cykelhjelme, som deres børnebørn. Derfor udlodder Faglige Seniorer og Rådet for Sikker Trafik nu for tredje gang et gavekort til en cykelhjelm hos cykelhandlerkæden Fri Bikeshop, der har 99 butikker over hele landet.

Flere og flere ældre kører heldigvis med cykelhjelm. Men tallet viser stadigvæk, at kun fire ud af ti cyklister over 60 år med hjelm.

Så det tal skal meget højere op, siger Rådet for Sikker Trafik, og opfordret seniorer til at passe på hovedet, når de cykler.

Vinderen er Hanne Winther, Nakskov

Først publiceret: fredag 23. april 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 17. maj 2021 kl. 11:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.