For nogle kan det være en fordel at udsætte udbetalingen af folkepension og så til gengæld få mere på et senere tidspunkt.

Stadig i job, sund og på lav livsvarig pension: Så er der masser af penge at tjene

Fortsat arbejdende seniorer kan få op til 26.000 kroner om måneden i folkepension resten af livet, hvis de udsætter udbetalingen i 10 år. En fordel for nogle, siger pensionsrådgiver

Senest opdateret: tirsdag 20. juni 2023

Nye regler gør, at arbejdende seniorer nu kan få folkepension, uden at deres arbejdsindtægt fører til modregning. Men for nogle danskere kan det stadig være en fordel at udsætte udbetalingen af folkepension, og så til gengæld få mere på et senere tidspunkt.

Det gælder blandt andet de danskere, der har en lav opsparing til livsvarig pension. Det siger Kourosh Rasmussen, der driver firmaet Penly, som rådgiver om blandt andet pension.

Fortsat job: Så meget mere i folkepension

Udskudt folkepension kan udbetales på tre forskellige måder. De tre metoder er her vist ved et eksempel. Den gælder en enlig person, som er fortsat med at arbejde på mindst halv tid i 10 år efter folkepensionsalderen, og som har ret til fuldt pensionstillæg

1.  Livsvarigt ventetillæg på 11.786 kroner om måneden oven i den normale fulde folkepension på 14.439 kroner om måneden = samlet 26.225 kroner om måneden resten af livet

2.  10-årigt ventetillæg på 17.327 kroner om måneden, så den samlede folkepension når op 31.766 kroner i de første 10 år. Derefter falder den til 14.439 kroner resten af livet.

3.  Éngangstillæg for dit grundbeløb og 10-årigt ventetillæg til dit pensionstillæg. Det betyder, at der udbetales 803.280 kroner på én gang og oveni et tillæg i 10 år på 9.294 kroner, så den samlede månedlige udbetaling i 10 år er 23.733 kroner, og derefter falder den til 14.439 kroner resten af livet.

”Det er en god måde til at sikre, at den samlede livsvarige udbetaling bliver højere. Men det er kun noget, som seniorer med et rimeligt helbred skal gøre. Den udsatte folkepension er tabt, hvis man dør,” siger Kourosh Rasmussen.

Har du udsat din folkepension:

Så meget ekstra

Udsættelse af udbetaling af folkepension kan faktisk give jackpot. Faktisk op til knap 12.000 kroner ekstra om måneden resten af livet!

En enlig mand eller kvinde kan almindeligvis højest få 14.439 kroner om måneden i samlet folkepension (grundløb + pensionstillæg). Men hvis den pågældende fortsætter med at arbejde mindst cirka på halv tid i 10 år efter folkepensionsalderen og udsætter udbetalingen, ser tallene helt anderledes ud.

Så kan han eller hun få 26.225 kroner om måneden i samlet folkepension resten af livet. For gifte og samlevende er gevinsten lidt mindre, fordi deres pensionstillæg er lavere.

Udskyd ATP

Hvis seniorer med godt helbred har opsparet en lav livsvarig pension, anbefaler Kourosh Rasmussen også tit at udskyde starten på udbetaling af ATP. Det giver på samme måde et forhøjet beløb, når udbetalingen senere sættes i gang.

”På den måde sikrer man en fornuftig økonomi, selv efter at eventuel ratepension og eventuel aldersopsparing er blevet brugt,” forklarer Kourosh Rasmussen.

Ændring af ratepension?

Mange har en ratepension. Den kan ændres til en livsvarig udbetaling – en livrente.

Men det råder Kourosh Rasmussen sjældent til at gøre. Årsagen er, opsparingen på en ratepension går videre til de efterladte, hvis personen dør.

”Hvis ratepensionen er baseret på markedsrente, kan der også være andre gener ved at ændre til en livsvarig ydelse. Skulle værdipapirmarkedet falde i kurs, så risikerer man en større nedsættelse af udbetalingen fra en livrente end fra en ratepension,” advarer Kourosh Rasmussen.

Længere ratepension?

Nogle personer med en ratepension kan også få samlet mere i ydelse ved at strække udbetalingen ud over mere end standarden på 10 år. Udbetalingen kan fordeles over for eksempel 15, 20 eller 25 år. Til gengæld kommer der så færre penge hver måned.

”På den måde kan man mindske modregningen af ens pensionstillæg, hvilket gør, at man over den samlede periode får flere penge til sig selv” nævner Kourosh Rasmussen.

Tidligere udbetaling?

Anbefalingen kan være omvendt til de personer, der har lidt større opsparing i deres ratepension. De kan måske have glæde af at begynde udbetalingen af ratepensionen, før de begynder at få folkepension. For eksempel inden de når folkepensionsalderen, eller mens de har udsat deres folkepension.

Gratis gennemgang af dine pensioner

Faglige Seniorer og pensionsrådgivningsfirmaet Penly har et samarbejde, der giver dig mulighed for bestille en gratis gennemgang af dine pensioner med en uvildig rådgiver.

Læs mere om det her.

”Her kan der så være en gevinst ved at bede om at får ratepension over 10 år, mens man ikke modtager folkepension. Man kan så udstrække resten af ratepensionen, når folkepensionsudbetalingerne begynder,” råder Kourosh Rasmussen.

Endelig skal man også være opmærksom på ikke at havne i at skulle betale topskat i nogle år, fordi man både får løn, folkepension og måske også udbetalinger fra sin ratepension. Her kan en udsættelse af folkepension igen være den rette løsning for at udjævne skatten over den samlede periode og samtidig undgå for meget modregning i folkepensionens tillæg.

 

Først publiceret: tirsdag 20. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 20. juni 2023 kl. 16:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.