Seniorer ønsker at blive – men hvordan sikrer vi tryghed og fleksibilitet i arbejdslivet?
Under Seniorernes Topmøde på Christiansborg satte en paneldebat fokus på, hvordan vi kan fastholde seniorer, der ønsker at blive på arbejdsmarkedet, og hvordan vi skaber tryghed i et seniorarbejdsliv i opbrud.
Senest opdateret: fredag 29. november 2024
Panelet, bestående af Nanna Højlund fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, Jacob Brandt fra SMVdanmark og Bodil Ismiris fra Ledernes Hovedorganisation, delte indsigter og løsningsforslag.
Samtalen starter med respekt for seniorer
Nanna Højlund understregede behovet for at sætte seniorer højere på dagsordenen.
“Vi taler så meget om de unge, men vi glemmer dem over 55,” sagde hun.
Hun opfordrede til at tage fat i medarbejdere, der nærmer sig pensionsalderen, og udforske mulighederne for at blive i job.
“Seniorer er stabile og ofte meget engagerede, men det kræver, at vi italesætter deres værdi på arbejdspladsen,” forklarede hun.
Samtidig opfordrede hun virksomheder til at påtage sig ansvaret for at opkvalificere medarbejdere, især på det digitale område.
Tabuet omkring seniorløn
Jacob Brandt pegede på en udfordring, der sjældent bliver talt om: lønniveauet for seniorer.
“Vi har skabt en overenskomstkultur, hvor lønnen kun kan stige eller stabilisere sig – aldrig falde. Det gør det svært for virksomheder at fastholde seniorer, hvis deres markedsværdi falder,” forklarede han.
Han opfordrede til åbne og individuelle samtaler om løn og værdi, så seniorer kan blive på arbejdspladsen fremfor at blive opsagt.
Naturlig del af medarbejdersamtaler
Bodil Ismiris så et stort potentiale i at gøre samtalen om seniorers fremtid til en naturlig del af ledernes dialog med medarbejderne – uanset alder.
“Det handler om at spørge: Hvordan kan vi fastholde dig? Det skal ikke være stigmatiserende at tale om seniorarbejdsliv,” sagde hun.
Hun påpegede også, at fleksibilitet er lettere at skabe i større virksomheder, mens små og mellemstore virksomheder har større udfordringer.
Fastholdelse og opkvalificering er nøglen
Alle tre paneldeltagere var enige om, at seniorer udgør en værdifuld ressource på arbejdsmarkedet.
Der skal dog være fokus på fleksible muligheder og løbende opkvalificering.
Som Ismiris påpegede: “Det nytter ikke at børste støvet af sit CV efter 20 år – vi skal forebygge den situation undervejs i arbejdslivet.”
En opfordring til handling
Debatten afsluttedes med en fælles appel om at gøre seniorarbejdslivet til en naturlig og tryg del af arbejdspladserne.
Der er et stort uforløst potentiale i de mange seniorer, der ønsker at blive på arbejdsmarkedet – det kræver blot, at virksomheder og ledere tør tage snakken og finde løsningerne.
Seniorernes Topmøde
Hvordan skaber vi bedre muligheder for, at flere seniorer kan fortsætte med at arbejde?
Det er på dagsordenen på Seniorernes Topmøde, der bliver holdt 21. november i Fællessalen på Christiansborg med næsten 150 politikere, erhvervsledere, organisationsfolk og lønmodtagere i senioralderen som deltagere.
Mere end 20.000 seniorer er blevet spurgt om deres erfaringer og ønsker til et aktivt seniorarbejdsliv. På topmødet præsenteres de nyeste tal og der ses nærmere på de barrierer og forpligtelser, der kan begrænse seniorers mulighed for at blive på arbejdsmarkedet.
Danske virksomheder deler på topmødet ud af deres erfaringer og om, hvordan ledere og medarbejdere arbejder med at skabe fleksible løsninger, der understøtter senioransattes behov.
Repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter vil drøfte, hvordan vi bedst imødekommer ønsket fra mange seniorer om at fortsætte arbejdslivet efter pensionsalderen, samtidig med at vi sikrer stabilitet og tryghed i en tid med forandringer.
For at inspirere flere uddeles for første gang SeniorKlar-prisen til en rollemodel, der har gjort en forskel.
Seniorernes Topmøde arrangeres af Seniorklar, der er er et fælles projekt mellem Faglige Seniorer og den uddelende forening Østifterne, der giver medarbejdere og virksomheder værktøjer, der skal hjælpe i overgangen fra arbejdsliv til seniorliv.
Først publiceret: fredag 22. november 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 29. november 2024 kl. 08:25