Det er helt naturligt, at have det svært med balancen, når du bliver ældre. Og ikke alle har styr på det, som kvinden på billedet her.

Monica Krog-Meyer: Den svære kunst at holde balancen

Kender du det? Selv om jeg er i rimelig god fysisk form, med en ugentlig gymnastiktime og en ugentlig yogasession, må jeg desværre konstatere, at jeg bliver stadig dårligere til at holde balancen rent fysisk, skriver Monica Krog-Meyer.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Er der noget, vi danskere er gode til, så er det at forsøge at finde den gyldne middelvej, prøve at holde balancen. I stort og småt. Til hverdag og fest. Der befinder vi os bedst.

Vi prøver at holde os fra yderkanterne, vi går sjældent til ekstremerne.

Men måske har du lagt mærke til, at der er noget paradoksalt på spil?

Jo bedre vi i kraft af vores alder og mange erfaringer er til at holde balancen, jo dårligere er vi til rent fysisk at holde den!

Oplev gratis foredrag med Monica Krog-Meyer hos Faglige Seniorer. Tilmelding HER

Det er da bare SÅ træls, at det er sådan.

Jeg har lært en masse

Nu er jeg blevet 71 år. Jeg har mange erfaringer fra et spændende, krævende, indholdsrigt, levet liv – og jeg mener nok, at jeg har lært en masse af de erfaringer, jeg har gjort mig.

  • Jeg er blevet ret god til at finde den rette balance.
  • Jeg ved, hvor meget jeg kan drikke, uden at blive dum og urimelig beruset.
  • Jeg ved, hvordan jeg skal styre mine udgifter, så jeg ikke står og mangler penge til husleje og mad i slutningen af måneden.
  • Jeg ved (nogenlunde), hvordan jeg skal opføre mig overfor andre, så de føler sig i rart selskab. Vrede skal holdes nede; begejstring er godt, men kan også sagtens blive for meget.
  • Jeg ved, hvor meget jeg kan trække på andres hjælpsomhed, når jeg har brug for det, og sørger for selv at tilbyde mig, når jeg ser, at der er brug for det.

Jeg styrer min trang til at tale om mig selv, så dem jeg er i selskab med også føler, at der er plads til dem. I min alder gælder det fx om ved sammenkomster med jævnaldrende, at vi hver især højst taler om én sygdom og ét barnebarn.

Monica Krog-Meyer

Monica Krog-Meyer (f. 1950) har været vært især i DR på både P3, P4 og P5 siden 1976. Det er blevet til mange ord - og mange udsendelser fra Radio Rita, Natradio, SommerService, Monicas Mødested og Så har vi Balladen.

2016 forlod hun mikrofonen og har været fast skribent på netmediet POV International.

Hun er en glad mormor, kører gerne på el-cykel, kalder sig deltidspensionist, er flittig facebookdebattør og holder foredrag om Plus-alderen.

Du kan skrive til Monica på mail: plusalderen@gmail.com

 

Jeg forsøger at finde balancen. Og som regel lykkes det ret godt.

Det med balancen

MEN selv om jeg er i rimelig god fysisk form, med en ugentlig gymnastiktime og en ugentlig yogasession (jeg er til yin yoga, hvis du er nysgerrig), så må jeg desværre konstatere, at jeg bliver stadig dårligere til at holde balancen. Sådan rent fysisk.

Det er jo ikke, fordi jeg går og falder til hverdag. Jeg lider ikke af svimmelhed. Men balance-evnen, den er ikke noget at prale af.

”Ha!” siger du til dig selv, og tænker “Svagpisser!”. ”Det kan jeg da sagtens!”, mumler du.

Okay, lad os så prøve:

Du stiller dig på gulvet med begge ben på jorden.

Så løfter du det ene ben – og du må selv vælge

– og så prøv at stå på det ene ben….UDEN at støtte.

Ha! Sku’ det være noget? Det kan jeg da sagtens!, kan jeg høre dig sige.

Og så er det, jeg siger: Prøv at lukke øjnene.

Jeg vil vædde på, at du ligesom mig har fornemmelsen af at falde, så du skynder dig at åbne øjnene igen, for det skal ikke ske.

Med lukkede øjne er det nærmest umuligt at holde balancen.

En stol at sidde på

Da du var barn og ung, kunne du sagtens lukke øjnene og blive stående. Uden problemer. Men det er altså en evne, man mister, når man bliver ældre.

Kloge folk vil kunne fortælle dig, hvorfor det er sådan. Det kan jeg ikke. Jeg kan bare konstatere, at det sker. Og det irriterer mig.

Monica Krog-Meyer skriver om plus-alderen

Jeg træner og træner – lige meget hjælper det.

Det er et problem, når du skal have sokker på. Når du skal have sko eller støvler på. Ja sågar når du skal have lange bukser på, og det gælder både med og uden lukkede øjne: Når du løfter det ene ben, er det svært at blive stående stabilt på det andet. Derfor er vi der er 50+ glade for, at der står en stol, man kan sidde på, mens man tager sko på. For er man stående, er der dæleme langt ned.

Indtil videre trøster jeg mig med, at jeg godt kan stå på det ene ben, løfte det andet og tage en strømpe på. Det er min målestok for, hvor skiftet ligger mellem “ældre” og “gammel”.

“Ældre” er det, man bliver, når man har været voksen længe nok.

“Gammel” er den situation, hvor man har brug for andres hjælp, altså når man ikke kan klare sig selv. Sådan skelner jeg.

Så dagens opgave er, at du stiller dig på gulvet, når du skal have sokker på. Stå på det ene ben, hold sokken med begge hænder og løft det andet ben og få foden ned i sokken, UDEN at vælte.

Så har du bestået dagens “Det skal nok gå”-test. Du var ved at vælte, da du lukkede øjnene, men du fik sokken på, da du holdt dem åbne.

Det skal nok gå!

Kom til foredrag med Monica Krog-Meyer

Kom til inspirerende foredrag med Monica Krog-Meyer: Plus-alderen - om ældrestyrken i det danske samfund og hør hende fortælle om et nyt livsafsnit for de 50+ årige.

Det skal handle om alder, når Monica Krog-Meyer fortæller. Hun har selv forladt DR efter mere end 40 års radio på P3, P4 og P5. Nu kalder hun sig deltids-pensionist og bruger sin tid på at holde foredrag og skrive til netmediet POV International.

Særarrangement med Monica Krog-Meyer med Faglige Seniorer 10 steder i landet. Tilmeldingsgebyr 20 kroner pr. person.

Helsingør: Cinema Center, Rønnebær Alle 110 | D. 18. marts kl. 13:00
Aalborg: Nordisk Film Biografer Kennedy John F, Kennedys Plads 1 | D. 21. marts kl.13:00
Haderslev: Kosmorama, Jomfrustien 34 | D. 25. marts. kl. 13:00
Næstved: Bio Næstved, Kattebjerg 5 | D. 28. marts kl. 13:00

Tilmelding HER. Tilmeldingsgebyr på 20 kroner pr. person.

Først publiceret: mandag 7. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 11:15

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.