Lad os droppe alderschikanen, skriver Monica-Krogh-Meyer.

Monica Krog-Meyer: Fødselsår? Glem det!

Det er godt, at der nu sættes ind på lovgivningsniveau overfor alderismen. Fra 1. juli er det nemlig forbudt at spørge om alder ved jobsansøgninger. En god anledning til at droppe al misforstået snak om alder.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

Nu er der kun lidt over en uge til, at du ikke længere skal svare i rubrikken “fødselsår”.

I marts vedtog Folketinget nemlig på baggrund af et borgerforslag, at man ved jobansøgninger ikke længere må spørge om ansøgerens alder i forbindelse med digitale jobopslag.

Erfaringerne viser, at ansøgninger fra 50+ havde det med at lande direkte i papirkurven. En temmelig tåbelig handling i en tid, hvor ældre er friskere, ældre gerne vil arbejde og arbejdsmarkedet skriger på arbejdskraft.

Men fra 1. juli er der FRI LEG!

Monica Krog-Meyer

Monica Krog-Meyer (f. 1950) har været vært især i DR på både P3, P4 og P5 siden 1976. Det er blevet til mange ord - og mange udsendelser fra Radio Rita, Natradio, SommerService, Monicas Mødested og Så har vi Balladen.

2016 forlod hun mikrofonen og har været fast skribent på netmediet POV International.

Hun er en glad mormor, kører gerne på el-cykel, kalder sig deltidspensionist, er flittig facebookdebattør og holder foredrag om Plus-alderen.

Du kan skrive til Monica på mail: plusalderen@gmail.com

 

Så hvis du føler dig tvunget på pension eller har opgivet at finde arbejde, men stadig har lyst, så prøve igen. Nu kan du søge, hvad det skal være, og du behøver ikke fortælle, hvor gammel du er.

MEN! Lige inden du sender din ansøgning, så lyt til mit gode råd:

For hvis du ligesom jeg elsker at udfylde skemaer, så styr dig lige i denne sammenhæng.

Det er klart, at hvis du skriver om ALT, hvad du har bedrevet på arbejdsmarkedet, for at sælge dig selv bedst muligt, så skyder du dig selv i foden. Enhver kan jo se, at med alt det du har bedrevet og udført, så tyder det på, at du har været i gang i masser af år og nok tilhører de ældste ansøgere.

Tænk på det gode motto:

Man må ikke lyve, men der er ingen grund til at rutte med sandheden.

Aldersdiskrimination

Det er godt at vide, at der nu sættes ind på lovgivningsniveau overfor den ALDERISME, der er tale om.

ALDERISME? siger du. Hvad er nu det for noget?

Det er forskelsbehandling på grund af alder. Diskrimination på grund af alder. Det er ikke tilladt.

Indimellem er det godt at minde sig selv og hinanden om, at det faktisk er forbudt ved lov. Ligesom forskelsbehandling på grund af race, religion og køn.

Vi ved alle, at der kan være elendige 37-årige og særdeles kompetente 75-årige, så det med at dømme folk ude, fordi de er over 50, det er for dumt. Og altså heller ikke lovligt.

For at systemet ikke skal medvirke til det, så har man afskaffet det med fødselsåret. Allerede i efteråret 2021 lavede regeringen, fagforeningerne og arbejdsgiverne en trepartsaftale, der blandt andet gør det forbudt for arbejdsgivere at screene jobansøgere på baggrund af alder.

Det blev så vedtaget i Folketinget i marts i år og træder i kraft her 1. juli.

Vi kan altså glæde os over, at 3 borgere har foreslået noget, som over 50.000 danskere har skrevet under på, og som Folketinget så har taget stilling til – og vedtaget! Demokratiet i arbejde. Hurra!

Gider I lige tænke, før I taler?

Det betyder, at vi kan gå i gang med noget af alt det andet vrøvl, der siges om os – ja endda TIL os, der har overstået den værste ungdom.

For alderschikane – eller alderisme – rammer i alle aldre. Vi siger en masse, der ikke er gennemtænkt, og meget af det aner vi ikke.

“Nu taler man ikke om en dames alder!”, siger den belevne herre, men ingen spekulerer over, hvor uforskammet det egentlig er. For det man siger er jo, at damens alder er så pinlig, at man ikke kan nævne den.

Lad os droppe den talemåde – straks. Det er ikke høflighed, men manglende omtanke.

Min gamle faster på 92 år var hos lægen. Hun havde brug for en henvisning til en bestemt hjertelæge. Det fik min fasters kvindelige læge til at sige:

“Gud, lever HAN endnu? Han må være mindst lige så gammel som dig!”

SUK! Jeg spørger mig selv, hvad lægen egentlig tænker, når hun spørger sådan. Mit gæt er, at hun ikke tænker.

Dine årer ruller

Fasteren var også en tur forbi hospitalet. Og der skulle jo tages blodprøver i en uendelighed. Der skulle anbringes drop til væske og næring og hvad ved jeg.

Hver gang skulle en person jage en kanyle ind i hendes blodårer. Og hver gang bøvlede personen fra sundhedssystemet og sagde:

“Ja, det er ikke så nemt, for dine årer ruller.”

og så sikkert som amen i kirken kom tilføjelsen, henvendt til min faster, sagt i en lidt bebrejdende tone:

“….og det bliver bestemt ikke nemmere med alderen!”

Så kunne den gamle dame sidde der, mens det gjorde vældig ondt, og spørge sig selv:

“Er det meningen, at jeg skal undskylde for min alder?”.

Jeg spekulerer på, hvorfor HUN skulle have det at vide – hver gang!

Ubetænksomhed og fordomme er  skidt cocktail

En fagforening inviterede til debat om, hvordan man kan gøre viden til handling på arbejdspladserne. To partiers beskæftigelsesordførere var med, og en facebookven rapporterer:

“Og gu’ hjælpe mig om ikke den ene vedbliver med at omtale sig selv som gammel. Så gammel at han hører til typen, der vil have kød i kantinen hver dag, at han hører til den aldersgruppe, der gerne arbejder hårdt, og at han mærker tydelige forskelle i de forskellige generationers arbejdsmåde i sin hverdag. Omtaler sig selv som gammelsmølf. Han er 48!,” fortæller han.

Jeg er sikker på, at det er et velment forsøg på at være sjov. Og at der ikke ligger nogen ondsindet tanke bag. Men det er ikke i orden, når halvdelen af dem, der sidder i salen formentlig er ældre endnu. Det er ikke i orden, når man er beskæftigelsesordfører ikke at være bevidst om sin egen betydning som meningsdanner og inspirerende rollemodel.

Det er, som om vi har en konventionel tendens til at sidestille det at leve længere med at være ældre i længere tid. Imidlertid bliver det omvendt: Vi forbliver yngre længere.”

Ubetænksomhed og fordomme er en skidt cocktail.

Og jeg støder på det igen og igen. En anden bekendt havde denne oplevelse:

“Jeg er mest provokeret af den tone, mange taler til ældre mennesker i. Min mand og jeg gik ind i en møbelforretning for at se på stole. Da vi havde gået der en stund, kom en meget elegant dame og spurgte med hovedet på sned og sukkerstemme:

“Nå, er I ude at hygge jer lidt?”

“Nej for helvede, vi er ude for at se på spisestuestole!”

Man kan ikke være for gammel

Og heldigvis bliver der slået ned på dumheden.

En tidligere formand i fagforeningen HK/Privat måtte ikke genopstille, fordi hun ifølge fagforeningens egne vedtægter var blevet for gammel til det.

Den sag blev taget helt til EU-domstolen, og nej den gik ikke. HK må rette ind.

Flere andre fagforeninger skal nok også lige tjekke deres paragraffer, for de har lignende regler.

Det er for at undgå, at formænd bliver siddende for længe og “kommer ud af trit med medlemmerne”, skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation i en pressemeddelelse.

Men hvad har det med alder at gøre?

Der er nok at tage fat på. Så længe moralen er, at “ungt er godt og gammelt er skidt”.

En jævnaldrende facebookveninde opdagede, at hun kun kunne lave en avatar, der var 30 år yngre end hende selv. Det var umuligt at skaffe lige så mange rynker, som hun selv havde.

”Før kunne jeg lave en sjov gammel kone med hvide krøller i frisureforvirring.

Nu kan jeg bare ikke komme til at se gammel ud.

Så det er en stor ændring. Og skuffelse.

Jeg ligner en, der har hældt 30 l botox på tanken, og jeg ville virkelig have det dårligt med at se sådan ud.”

Ak ja, avatars bliver åbenbart ikke gamle, ligesom os andre.

Monica Krog-Meyer skriver om plus-alderen

Først publiceret: fredag 10. juni 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 10:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.