Bare ti minutters gang om dagen er forbundet med at leve længere.

Gå dig til et længere liv: Det kræver bare ti minutter om dagen

En lille gåtur dagligt kan de sætte flere leveår i banken. Også selv om du er over 85 år.

Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022

En gåtur kan være en god måde at få lidt frisk luft og samle tankerne. Og faktisk kan en beskeden gåtur også være vejen til et længere liv.

Det indikerer et nyt studie, som er blevet præsenteret på en kongres for nonprofitorganisationen European Society of Cardiology, der arbejder for at fremme forebyggelse, diagnosticering og håndtering af hjerte-kar-sygdomme.

I studiet har man analyseret data fra over 7.000 personer på 85 år eller mere. Og resultatet er, at bare ti minutters gang om dagen er forbundet med at leve længere.

“At identificere minimumsmængden af motion, der kan gavne de ældste ældre, er vigtigt, fordi det kan være svært at opnå de anbefalede niveauer af fysisk aktivitet,” udtaler studiets hovedforfatter, Moo-Nyun Jin fra Inje University Paik Hospital i Sydkorea, i en pressemeddelelse.

“Vores studie indikerer, at bare en times gang om ugen er fordelagtigt for dem på 85 år eller mere sammenlignet med at være inaktive. For at sige det helt simpelt skal man gå ti minutter hver dag,” siger han videre.

Forskerne fandt ud af, at gang er forbundet med en lavere risiko for død hos ældre voksne, uanset om de laver anden moderat til mere energisk fysisk aktivitet.

Bente Klarlund: Godt budskab

At gåturen kan være en tilgængelig og vigtig aktivitet særligt som ældre, vækker genklang hos Bente Klarlund, som er overlæge og centerleder på Rigshospitalet samt klinisk professor på Københavns Universitet.

“Det er et rigtig godt budskab. Dem, der er over 85 år og ikke kan leve op til de 30 minutters daglige motion, vi anbefaler herhjemme, de kan gå, siger Bente Klarlund, som også er forfatter til blandt andet “Gå-bogen: Gå, så går det nok”.

“Det understøtter anden forskning, der viser, at selv om man ikke kan nå op på de 30 minutter, så er mindre bedre end ingenting,” siger hun.

Få pulsen op

Er du i god form, får gåturen næppe din puls til at hamre, medmindre du går meget hurtigt og i bakket terræn.

Men ældre kan faktisk godt få pulsen op af at gå og dermed få en trænings- og udholdenhedseffekt ud af turen ifølge Bente Klarlund.

Det er ikke, fordi gang er mere gavnligt end eksempelvis løb eller cykling. Men hvis det ikke er en mulighed, er det godt at begive sig ud på en lille gåtur.

Moderat aktivitet kan noget

“Tidligere har vi nok hægtet en masse mennesker af, fordi fysisk aktivitet blev forbundet med at klæde om, have kondisko på og give den gas,” siger Bente Klarlund og fortsætter:

“Men den moderate aktivitet kan også noget. Den styrker stofskiftet, forebygger diabetes, stabiliserer blodtrykket, og så er den humørstabiliserende. Så hvis man går lidt til den, vil man stimulere nogle hormoner i hjernen, som nedsætter risikoen for depression, stress og angst.”

Snig gåture ind i hverdagen

Bente Klarlund råder til at tænke over, hvor du kan snige gåturene ind i din hverdag.

Det kan eksempelvis være ved at se det som en motionsform, når du går ned og handler – i stedet for at tage bilen. Du kan også hoppe af bussen et stop før.

“Tænk hverdagen igennem. Det betyder noget,” siger Bente Klarlund.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

 

Først publiceret: mandag 29. august 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 14:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.