Der bliver nu mere tid til det, foreningen drejer sig om - og nemmere at gå i banken for kassereren.

Lokale ildsjæle får hjælp til nem bankkonto

Foreninger får nu bedre og hurtigere adgang til at oprette en basal betalingskonto hos banker.

Senest opdateret: søndag 3. december 2023

Det at oprette en konto i danske pengeinstitutter og drive en frivillig forenings økonomi har længe været svært for mange lokale ildsjæle og kasserer.

Mange har ligefrem oplevet at blive afvist i banken,  når de ville oprette en konto for foreningen.

Men nu er der hjælp på vej.

Regeringen spiller ud med et initiativ, der skal styrke foreningers og mindre erhvervsdrivendes adgang til en basal betalingskonto i baken.

Nemmere at søsætte ideer

“På den måde kan vi lette byrder og fjerne unødvendigt bøvl, til gavn for alle erhvervsdrivende og de lokale ildsjæle, der hver dag sørger for, at vi har et stærkt foreningsliv. Så nu rydder vi vejen, og skaber bedre mulighed for, at man kan søsætte sine gode ideer,” siger erhvervsminister Morten Bødskov (S).

Dermed er regeringen nu også et skridt tættere på at opfylde et løfte fra regeringsgrundlaget.

Her lyder det blandt andet, at “det skal gøres lettere og dermed billigere for foreninger at oprette og drive konti”.

Skal åbne konto inden 10 dage

Med udspillet får foreninger får nu mulighed for at indsætte modtagne betalinger, lette administrationen og få adgang til en Nemkonto.

Fremover bliver det sådan, at når banken modtager en anmodning om at åbne en basal betalingskonto, skal banken hurtigst muligt og inden for 10 dage behandle anmodningen, når den er fuldt oplyst.

Et pengeinstitut vil i særlige tilfælde kunne afvise at oprette en basal betalingskonto, for eksempel  ved mistanke om hvidvask.

Der etableres en klagemulighed for virksomhederne og foreningerne til at få efterprøvet pengeinstitutternes eventuelle afslag på en ansøgning om en basal betalingskonto.

Mødt med bureaukrati

Det fremgår ikke af udspillet, hvornår lovgivningen skal træde i kraft, hvis den bliver vedtaget i Folketinget.

DGI lavede en undersøgelse i september, hvor der var svar fra 1.900 kasserer fra foreninger. Den viste blandt andet, at 48 procent finder “krav og bureaukrati i mødet med bankerne for høje eller alt for høje”.

“Nu giver vi foreningerne adgang til en betalingskonto, der gerne skal gøre det lettere at tage ansvar som frivillig kasserer. Jeg forventer også, at bankerne skruer ned for gebyrerne over for foreningerne. Nu bliver det et krav, at kontoen skal tilbydes til en rimelig pris. Det satser jeg på, at bankerne forstår,” siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Serie: Ildsjæle

Først publiceret: onsdag 29. november 2023
Artiklen er sidst opdateret søndag 3. december 2023 kl. 14:33

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.