Hverdagens solidaritet synes at have fået en renæssance - og 99 procent af landets borgere har påtaget sig de byrder, som corona-krisen har ført med sig, uden at kny nævneværdigt.

Carsten Bo skriver: Velfærdsstatens triumf

Corona-krisen har bevist, hvor stærkt et samfund vi er lykkedes med at skabe i Danmark, skriver forfatter og musiker Carsten Bo i en ny serie af klummer om Danmark og danskerne.

Senest opdateret: mandag 24. august 2020

Som en bemærkelsesværdig tillægsdagsorden til sundhedsaspektet under den globale corona-krise, har pandemien og dens konsekvenser både vist – og bevist – hvor stærkt og fintmasket et velfærdssamfund, det store flertal i Danmark er lykkedes med at skabe, gennem de seneste 100 år.

Vi befinder os midt i et historisk, kritisk epicenter – men også midt i den danske velfærdsstats ultimative triumf!

Carsten Bo

Det har været dybt imponerende at opleve, hvor mange nationale tiltag der er udført – hvor mange forskellige initiativer det drejer sig om – og hvor brede indsatsområder det faktisk er muligt at dække ind i et udbygget samfund som det danske, når alvoren nødvendiggøre det.

Vi er i et historisk epicenter

Der er respektindgydende og sympatisk, hvor bredspektret, professionelt og solidt, det danske demokrati – de ledende danske politikere og de danske forvaltninger – generelt har vist sig i stand til at fungere og samarbejde med hinanden på alle niveauer – og på tværs af forskelligheder.

Carsten Bo

Carsten Bo Jensen, født 5. august 1958, er forfatter, foredragsholder og musiker.

Han har indtil nu udsendt 5 bøger og 23 albums/CD’er.

Carsten Bo har læst statskundskab ved Københavns Universitet, og været folketingsmedlem, amtsrådsmedlem og borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Helsingør.

Som kunstner har han blandt andet modtaget LO’s store Kulturpris  og været nomineret til 2 Grammy Awards.

Med 12 titler er Carsten Bo den mest repræsenterede forfatter og komponist i Arbejdersangbogen.

Han er ivrig debatør og skriver klummer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Tusindvis af valgte og hundredetusindvis af medarbejdere fra alle brancher, supplerende hinanden.

Selv de største skeptikere får det dokumenteret, visualiseret, og skåret ud i pap hver eneste dag:

Kæden kører – og dét samfund som danskerne har opbygget i fællesskab fungerer. Vi befinder os midt i et historisk, kritisk epicenter – men også midt i den danske velfærdsstats ultimative triumf!

Aldrig har vi været så meget sammen

Befolkningen har altovervejende ageret ansvarligt under pandemien. Hverdagens solidaritet synes at have fået en renæssance – og 99 procent af landets borgere har påtaget sig de byrder, som corona-krisen har ført med sig, uden at kny nævneværdigt.

Aldrig før i moderne tid, har danskerne været så meget sammen - om end hver for sig.

Carsten Bo

Ord som ”sammenhold”, ”fælleskab” og ”samfundssind” – der indtil for blot få uger siden var stort set fraværende i hverdagens almindelige sprogbrug – er pludselig blevet selvfølgelige vendinger overalt i det offentlige rum. Aldrig før i moderne tid, har danskerne været så meget sammen – om end hver for sig.

Det er en forjættende tanke, at vi som land og befolkning kan bringe dén væremåde og mentalitet med os – over på den anden side af krisen.

Vi shiner under fællesskabet

Danmark og danskerne er ikke gode til egoisme.

Danmark og danskerne ”shiner” i kombinationen af frihed og fællesskab under ansvar!

Og ”ja”; naturligvis er der begået enkelte fodfejl i håndteringen af corona-krisen.

Det kan simpelthen ikke undgås i en ekstrem undtagelsessituation, hvor myndighederne – både de politiske og de administrative – arbejder på fuldkommen ukendt territorium og under ekstremt pres.

Men det er fodfejl, som både var forudset og forudsagt – og som statsministeren allerede klogt slog fast ville blive begået, da hun lukkede store dele af Danmark ned. Mette Frederiksen sagde såledesallerede på sit pressemøde den 11. marts, citat:

”Kommer vi til at begå fejl? Ja. Kommer jeg til at begå fejl? Ja.”

Hver tredje vil stemme socialdemokratisk

I eftertænksom optik, synes jeg faktisk, at disse fejl har været prisværdigt få og små.

Det er det bedste tal for Socialdemokratiet i tre årtier.

Carsten Bo

Det synes langt hovedparten af den danske vælgerbefolkning i øvrigt også.

Ifølge målingerne mener over 80 procent af alle vælgere fra alle partier, at Mette Frederiksen har gjort et godt stykke arbejde under corona-krisen, og statsministerens parti er vokset godt 10 procent i de seneste 6 uger.

Det sidste snit af målinger giver regeringspartiet opbakning fra mere end hver tredje vælger, hvis der var valg i morgen: 35 procent. Det er det bedste tal for Socialdemokratiet i tre årtier.

Inger Støjberg og de borgerliges frustration

Når Venstres næstformand, Inger Støjbjerg, derfor beskylder Mette Frederiksen og hendes regering for ”zig zag-kurs” og ligefrem udtaler at statsministeren ”sjofler danskerne og spiller med fordækte kort” –  har hun næppe opbakning fra ret mange andre, end en beskeden flok neoliberalister, med en tydeligt bitter Lars Løkke Rasmussen i spidsen.

Støjbjergs voldsomme postulat, skal nok mere tolkes som et generelt billede på den borgerlige oppositions frustration og politiske panik over S-regeringens succes, end som et objektivt vidnesbyrd om corona-krisen, og hvordan man bedst bekæmper den.

Danmark blev til DDR

Det samme gælder, når en ældre højre ideolog som aktie-millionæren Asger Aamund, ligefrem svinger sig op til at udstøde følgende skingrer borgerklynk:

“På kun fire uger har det gamle arbejderparti (Socialdemokratiet) omdannet det demokratiske Danmark til et smilende og velstående DDR-samfund, hvor alt hvad der ikke er påbudt er forbudt”.

Dét udsagn er – ud over at være lodret forkert – så himmelråbende uanstændigt og politisk desperat, at statsministeren – sammen med ni ud af ti danske vælgere – kan ånde lettet op i sikker forvisning om, at Danmark og den danske regering ser ud til at have valgt den rigtige corona-strategi til gavn for de mange – og at det fællesskabte, solidariske velfærdssamfund fungerer og triumferer midt i krisen.

Hvad mener du?

Carsten Bo skriver, at håndteringen af corona-krisen også er udtryk for velfærdsstatens triumf. Er du enig med klummeskriveren – eller hvad er dit synspunkt? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2878197578895168?__xts__[0]=68.ARABVBU4FVayvkbqZOIi349JACjoPo9ZpAsfZHFFTfxnupAshhedKV59S2UgFPiNiD7s_LUIWkWn-kRSYKAHlg1-ubn3578SWQqOOt8Sy9uJUEieHigISdwQuqrFrY5-Mc_M2kOZ9FkJvzVk1dUAPl5pfNvM51YWETM-68rpZz_DT6njscpQyVgfGHnyiibr6g9RQeLF6SupoV7fDTxvMjx8CrEDL5OwbjcH6l_syeRUT0SeEjmfD3ru6XjXTAi4L-pyvQgmb7IOJvpMmwqznzD8CSHkGTkBT2ibNMjm3QOCYYOgUaqRn116Rju2JYD2aFF1Xec90XeIvWYmr2BbMyp8Yg&__tn__=-R

 

Først publiceret: tirsdag 21. april 2020
Artiklen er sidst opdateret mandag 24. august 2020 kl. 16:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.