Nogle danskere er åbenlyst ved at blive vanvittige af kollektiv isolation, langdistancefællessang og "sammen hver for sig". De udvikler et dobbeltsidet klaustrofobisk raseri, og synes på nippet til at springe i luften af voldsom vrede.

Carsten Bo skriver: Traktorer og hagekors

Det koger af aggression på de sociale medier, på arbejdspladser, i gader, stræder og i de små hjem. Debattonen er rå i pandemiens første vinter - og politikerne fører an.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Danskerne er ramt af galopperende kuller.

Christiansborgs daglige indvånere af folkevalgte og medie-udsendte, leder tankerne hen på blodige splatterfilm i virtuelle krigszoner – politiske teletubbies og altædende amazon-piranhaer.

Den folkelige debattone er rå i pandemiens første vinter.

Det koger af aggression på de sociale medier, på arbejdspladser, i gader, stræder og i de små hjem.

Nationen snerrer og snapper.

Carsten Bo

Carsten Bo Jensen, født 5. august 1958, er forfatter, foredragsholder og musiker.

Han har indtil nu udsendt 5 bøger og 23 albums/CD’er.

Carsten Bo har læst statskundskab ved Københavns Universitet, og været folketingsmedlem, amtsrådsmedlem og borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Helsingør.

Som kunstner har han blandt andet modtaget LO’s store Kulturpris  og været nomineret til 2 Grammy Awards.

Med 12 titler er Carsten Bo den mest repræsenterede forfatter og komponist i Arbejdersangbogen.

Han er ivrig debatør og skriver klummer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Stadigt hyppigere bliver der uddelt verbale og ligefrem fysiske øretæver – uden nogen dybere mening eller bagvedliggende begrundelse.

I søndags gik en midaldrende mand spontant amok i den lokale filial af Rema 1000 i Sunds ved Herning, fordi personalet henstillede til, at han overholdt reglerne og benyttede mundbind.

Under den efterfølgende anholdelse, lammetævede manden to politifolk… med deres egne stave!

Dén historie kunne en W.C. Fields på syre ikke have konstrueret meget mere forrykt og morsom.

Problemet er bare, at situationen ikke var morsom. Den var kun forrykt – og dermed tragisk.

Hændelsen udspillede sig i ramme alvor og var sørgeligt repræsentativ for tidsånden og nuet.

Det er præcis dén slags, der ikke burde ske – men skete alligevel.

På nippet til at springe i luften

I det hele taget sker der meget i coronaens 9. måned.

Nogle medborgere, er åbenlyst ved at blive vanvittige af kollektiv isolation, langdistancefællessang og “sammen hver for sig”.

De udvikler et dobbeltsidet klaustrofobisk raseri, og synes på nippet til at springe i luften af voldsom vrede – ja ligefrem et had – vi ikke normalt forbinder med Danmark og dansk mentalitet.

Nogle ER faktisk allerede eksploderet.

Under dække af bekvemme kodeord som “mink”, “grundlov”, “diktatur”, “befolkningskontrol” og “skandale”, finder udvalgte samfundsstøtter det øjensynligt legitimt, at sige hvad som helst om hvem som helst – hvor som helst og uafbrudt. Filterfrit og uden historisk fortilfælde.

Ytringsfriheden bliver flittigt praktiseret og injurielovgivningen testes dagligt…

Mette afbildet som nazileder

I en giftig sky af mistænkeliggørelse, konspirationsteorier og latrinære skældsord, måtte Mette Frederiksen for eksempel se sig omtalt og afbildet som nazi-leder i fuld uniform og hagekors-armbind, ved en såkaldt “traktor-demonstration” forleden.

Det sætter helt nye standarder for organiseret lavmål i den politiske debat.

Den borgerlige opposition lagde ikke for alvor afstand til svineriet.

Der er unægtelig tale om nye tider i dansk politik.

Ej heller ordlyden på de til lejligheden fremstillede plakater af den SA-uniformerede danske statsminister, med påskriften:

”løgner og lystmorder”

Direkte adspurgt, ville formanden for Nye Borgerlige ikke fordømme sammenligningen mellem Mette Fredriksens regering og det tyske rædselsdiktatur. Og da Vermund blev spurgt, om hun tog afstand fra at sammenligne Mette Frederiksen med Adolf Hitler, lød svaret:

“Nej. Jeg har det lidt stramt med at tage afstand.”

Okay. Så fik vi da dét på det rene. Der er unægtelig tale om nye tider i dansk politik…

Frihedskæmpere og folkesundheden

Imens går smittekurven lodret i vejret og antallet af hospitalsindlæggelser boomer.

For at undgå flere syge og sammenbrud i sundhedsvæsnet, er myndighederne tvunget til at skærpe corona-restriktionerne yderligere. Selvom regeringen hidtil har navigeret stabilt gennem den største krise siden 2. verdenskrig, er situationen alvorlig.

Men alt dét, tager selvbestaltede borgerlige “frihedskæmpere” ikke så højtideligt. De omtaler knapt nok sygdommen.

Fokus synes at være på snæver partipolitik. På bekostning af sundhedsindsatsen.

Man kan vel straffrit udlede, at de pågældendes kamp synes at omhandle alle mulige ANDRE interesser end en fælles interesse for folkesundheden.

Fokus synes at være på snæver partipolitik. På bekostning af sundhedsindsatsen.

Oppositionen har forladt forhandlingerne om corona-bekæmpelse adskillige gange på det seneste.

Dét er opsigtsvækkende.

Dét er bekymrende.

Og det er endnu et udtryk for kuller.

Bestemme over Matadors mor

For et halvt års tid siden var det lettere sensationelt – og en lille smule pinligt – da nationalikonet Lise Nørgaard udtalte til et ugeblad, citat: ”Mette Frederiksen skal ikke bestemme over mig!” og nægtede at følge sundhedsmyndighedernes corona-anvisninger vedrørende håndhygiejne og afstandskrav.

Bemærkningen var ligeså dum, som Matador er klog.

For hvorfor i alverden skulle statsministeren dog have skumle intentioner om, at ville “bestemme” over Matadors mor? Det giver overhovedet ikke mening.

Udsagnet var således ligeså mulende gnavent, som erhvervsmanden Asger Aamunds samtidige udbrud om, at “Mette Frederiksen ønsker at lave Danmark om til et nyt DDR”.

Langt de fleste mennesker affejede Nørgaards og Aamunds udgydelser som pjat, og på tomandshånd begrundede man dem med afsendernes høje alder og helbredstilstand.

Når disse to kommentarer alligevel ligger lige for i denne sammenhæng, skyldes det, at udtalelserne var grænseoverskidende og kontroversielle, da de blev fremsat i foråret.

Det er de ikke mere.

Ikke fordi, at bemærkningerne er blevet mere rigtige med tiden, men fordi der på det seneste er blevet udspyet langt værre beskyldninger, der aktuelt får Lise og Asger til at fremstå som små engle.

Dræn sumpen

Selv Søren Pind måtte til tasterne og lægge offentlig afstand, da Inger Støjberg pludseligt stod på en pløjemark ved Aarhus og ville ”dræne sumpen”, som var hun det feminine svar på den bindegale Donald Trump, der for tiden spiller hasard med det amerikanske demokrati og stabiliteten i verden.

Støjbergs plagiat-udtalelse er uhørt i dansk politik.

Dræn sumpen henviser til noget langt større og mere alvorligt end gængs dansk politisk uenighed.

Ikke blot fordi den adresserer landets statsminister, men fordi “dræn sumpen” henviser til noget langt større og mere alvorligt end gængs dansk politisk uenighed.

I sin fulde betydning, dækker Trumps yndlingsudtryk over et grundlæggende mistillidsvotum til HELE det demokratiske system, ALLE dets organisationer, institutioner og medarbejdere.

“Dræn sumpen” er ensbetydende med fundamental mistillid til dét embedsværk, der arbejder i hverdags-administrationen – maskinrummet – i et samfund.

Talemåden betyder reelt, at man vil afmontere staten!

Ellemann undsiger Støjberg

Når en politiker siger “dræn sumpen”, siger han eller hun i virkeligheden samtidigt, at det demokratiske system – og dem der deltager i den demokratiske proces – er korrupte…

DERFOR var Støjbergs udtalelse forleden så grænseoverskidende. Ikke mindst internt i Venstre.

Danmark er blandt de MINDST korrupte lande i verden.

Det dokumenterer alle internationale undersøgelser.

Og Venstre er et regeringsbærende parti, som aldrig tidligere har ytret mistillid til det system, man gerne vil stå politisk i spidsen for.

Samme aften, måtte en slukøret Jakob Elleman derfor gå på direkte TV og undsige sin næstformand.

Løkke på krydstogt til corona-lande

Af og til kan man faktisk få lidt ondt af Venstres – forsat nye – partiformand.

For knap havde Ellemann været tvunget til at dementere at hans parti vil ’dræne sumpen’, før en ny solopræstation satte ham i endnu en umulig situation. Igen på grund af corona-kuller.

Partiets tidligere leder, Lars Løkke Rasmussen, meddelte, at han i forbindelse med optagelserne til et TV reality program, agtede sig på rejse. Det lyder jo umiddelbart ganske uskyldigt, men…

Det ligner og lugter af kuller. Det er det nok også…

Det er mildt sagt et dårligt signal, når en tidligere amtsborgmester, sundhedsminister og statsminister blæser på myndighedernes officielle rejsevejledninger, og begiver sig ud på et større udenlandstogt til steder, der er stenhårdt ramt af corona.

Ikke desto mindre er det præcist, hvad Løkke gør. Endda med en frisk bemærkning om, at han faktisk er ret ligeglad med smitterisikoen…

Få Carsten Bo i din mailboks

Få Carsten Bo's aktuelle politiske kommentarer og analyser direkte i din mailboks.

Tilmeld dig et gratis abonnement på Faglige Seniorers ugentlige nyhedsbrev - og vær med i konkurrencen om gavekort til spændende oplevelser. Tilmeld dig her.

Dén slags øger selvsagt ikke troværdigheden til Venstre i partiets vælgerskare.

Det ved både Ellemann og Løkke. Forskellen er, at Løkke er ligeglad – mens Elleman ikke har gennemslagskraften til at stække sin gamle chef og stoppe mytteriet.

Venstre står til at tabe 7-9 mandater i de seneste målinger. Overordnet fører Mette Frederiksens regeringsblok komfortabelt. Med dét i baghovedet, kan statsministeren formentlig udmærket leve med, at blive beskyldt for både krokodilletårer og det der er værre.

Traktorer og hagekors.

Det ligner og lugter af kuller. Det er det nok også…

Hvad mener du?

Er vi begyndt at tale for råt til hinanden, når vi debatterer corona?

Hvad mener du? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

Først publiceret: onsdag 2. december 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:16

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.