"Jeg fortsætter, så længe jeg ikke har nogle fysiske problemer", fortæller 68-årige Carsten Petersen, der arbejder på Egetæpper i Herning. Foto: Søren Zeuth.

Arbejdet blev min redning

Efter næsten 42 år på Egetæpper med gode senioraftaler havde Carsten Petersen egentlig tænkt sig at gå på pension som 68-årig, men pludselig blev alt forandret.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Det hele var planlagt. 68-årige Carsten Petersen var ved årsskiftet gået ned i arbejdstid på skæreriet, og havde trukket sig som arbejdsmiljørepræsentant, så der var god tid til at hjælpe en ny i gang. For i oktober kunne konen gå på pension og så ville han også stoppe efter næsten 42 år på Egetæpper i Herning, så de endelig kunne nyde deres velfortjente otium sammen.

Men sådan skulle det ikke gå, fortæller han stille:

”Min kone blev ramt af alvorlig sygdom og døde, så nu er arbejdet blevet et fristed, hvor jeg kan tænke på andre ting. For det er virkeligt tomt at komme hjem og være alene med alle sine tanker”.

Trivsel og holdånd betyder meget

Oprindeligt er Carsten i en helt anden branche. Han blev uddannet som tjener i Ikast, men måtte som 27-årig sande, at jobbet med de skæve arbejdstider var uforeneligt med familielivet.

Seniorklar: Når du arbejder som pensionist

Knap hver tredje fortsætter med at arbejde, efter at de er blevet folkepensionister - enten på fuldtid, deltid eller nogle timer om ugen.

Omtrent 170.000 danskere i alderen 65 år til 75 år har et arbejde, viser tal fra Danmarks Statistik.

Faglige Seniorer mener, at der skal være bedre vilkår for pensionister, der arbejder. Modregningsreglerne betyder brandbeskatning af pensionister selv med en beskeden ekstra indtægt. Der skal altid være en betydelig gevinst.

Derfor er Faglige Seniorer glade for, at modregningen i pensionen afskaffes fra 1. januar 2023

Læs mere om reglerne i Seniorhåndbogen.

”Jeg måtte vælge enten jobbet eller min kone, men det var lidt af et kulturchok at gå fra hvid skjorte og butterfly på fin restaurant og så komme herud. Men det var et sikkert job, hvor jeg havde fri hver weekend. Det var fantastisk godt og jeg vænnede mig til det”.

Men han mere end vænnede sig, han har også bidraget til den gode ånd og kultur, der er blandt de 270 medarbejdere på virksomheden. Da han ud over at være arbejdsmiljørepræsentant også har været tillidsrepræsentant og formand for Egeklubben gennem mange år, hvor medarbejderne mødes sammen på tværs af afdelingerne til sport og sociale aktiviteter.

”Jeg har altid været meget optaget af trivsel, for man skal have det godt på ens arbejde. Derfor bliver der gjort meget for at man taler ordentligt og viser hinanden respekt, og dem der ikke kan finde ud af det skal nok få det at vide”, siger han og fortæller at han arbejder i et team, hvor de er tre personer, der skiftes mellem at køre truck, skære tæpper til og endeligt rulle dem op og pakke ind.

”Det er en god arbejdsplads med stor frihed under ansvar. Vi kan jo for eksempel arbejde en hel uge uden at værkføreren blander sig, og man bliver ikke smidt ud, hvis man kommer til at lave en fejl”.

Værner om de ældre

Virksomheden har også seniorsamtaler, der starter når man er 57-år og efter de 60 år er der rigtig mange, der gradvist trapper ned i produktionen.

Ved fyringsrunder er det heller ikke de ældste, der ryger ud. Virksomheden vil nemlig gerne værne om dem, der har viden og erfaringer. Det betyder, at Egetæpper har ansatte som har været der i over 50 år, og alene i Carstens afdeling på 25 personer er de fire, som har været der i over 40 år.

Økonomisk har Carsten tilrettelagt det sådan, at han fik hele efterlønnen udbetalt på en gang. Nu indbetaler han ekstra til en rate- og alderspension, så han kommer ned på de cirka 330.000 kroner han må tjene uden at blive trukket i folkepensionens grundbeløb.

”Så som det er nu vil jeg fortsætte, så længe jeg ikke har nogle fysiske problemer. Det betyder også meget, at jeg har en fantastisk chef. Den bedste nogensinde, så jeg har sagt til ham, at han som den første får det at vide mindst en time før, hvis jeg holder op, siger Carsten med et grin.

3 gode råd fra Carsten

  • Vælger du at fortsætte med at arbejde, skal du tænke på dig selv. Brug de maskiner og hjælpemidler, der kan lette arbejdet.
  • Brug ikke tid på, hvad andre tænker om din alder. Du skal kun tænke på dig selv og tage en snak med din chef, hvis du vil forsætte med at arbejde.
  • Du er nødt til at sætte dig ind i reglerne om økonomi, så tag den rådgivning du kan få af for eksempel pensionskasse, bank og Faglige Seniorer.

Først publiceret: onsdag 13. januar 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.