Jeg skal fa’me ikke på efterløn
Da Flemming Buur fyldte 60 år, blev han fyret med besked om at gå på efterløn. Men det var han slet ikke klar til, og det er han stadig ikke – for man skal jo have noget at gøre med, som han siger.
Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021
Hans forældre havde en gård på Sjælland, så 70-årige Flemming Buur fra den lille by Janderup i Sydvestjylland har arbejdet så længe han kan huske. De fleste år som fodermester rundt på større og mindre gårde. Men da han var 60 år, fyrede chefen ham med besked om, at han da bare kunne gå på efterløn.
”Det skal jeg fa’me ikke. Det er jeg slet ikke klar til, røg det bare ud af mig – og det er jeg stadig ikke. Der er alt for mange, der stopper og sætter sig ned, og så sker der ikke mere. Man skal have noget at gøre med og holde sig i gang”, siger Flemming med et grin og fortæller med et glimt i øjet.
”Min kone sagde også, at jeg skulle se at komme ud. Jeg ville kede mig og blive irriterende at have gående hjemme”.
Bank på døren
Men den dag var der ikke så meget at grine af. Han måtte på jobcentret og røg i jobtræning, selv om han aldrig havde bestilt andet end at arbejde.
”Det er svært som 60-årig. Mange vil stadig helst have unge mennesker med 20-30 års erfaring. Men når du først har prøvet at rode i gylle til midt på livet, så er der ikke noget, der kan afskrække mig. Jeg var klar til det hele”.
Seniorklar: Når du arbejder som pensionist
Knap hver tredje fortsætter med at arbejde, efter at de er blevet folkepensionister - enten på fuldtid, deltid eller nogle timer om ugen.
Omtrent 170.000 danskere i alderen 65 år til 75 år har et arbejde, viser tal fra Danmarks Statistik (2021)
Faglige Seniorer mener, at der skal være bedre vilkår for pensionister, der arbejder.Derfor er Faglige Seniorer glade for, at modregningen i pensionen blev afskaffet fra 1. januar 2023
Flemming fik beskærings- og anlægskurser og i at skrive ansøgninger og CV, og det var godt. Han begyndte at gå rundt og banke på dørene hos virksomhederne.
”Det skal man ikke være bange for. Det har aldrig været en dårlig oplevelse og der var ingen som sagde, at jeg var for gammel”.
Arbejdsglæde og fællesskab
Men det nuværende job ved VJ Huse fik han for halvandet år siden ved et opslag, han så i den lokale Brugs.
Det er et familiedrevet byggefirma med cirka 15 ansatte. Her begynder han klokken 7.30 og arbejder med alt lige fra at slå græs, rydde op, stille varer på plads, male, læsse trailer til at lægge fliser og brække gulv op.
”Det er en rigtig dejlig arbejdsplads. Jeg har stor frihed og passer mit. Jeg får også håndværkertips, til huset derhjemme, og der er altid en, der tager sig tid til at svare. Her er en god og hyggelig stemning og firmaet gør meget for, at vi har et godt arbejdsmiljø og fællesskab med sommerkomsammen, julefrokoster med mere”, siger Flemming og afslører, at skulle han leve sit arbejdsliv om, så ville han være håndværker.
Holder regnskab
Pengene er også gode, for han har lige sat nyt køkken i huset fra 1968, og nu skal det have nyt tag og nye vinduer. Han arbejder cirka 30 timer om ugen og er ved at nå loftet for hvor meget han må tjene på et år. Det har han læst sig til på blandt andet fagligeseniorer.dk
”Det passer jeg meget på med. Vi har prøvet en gang at få et ordentligt smæk, dengang jeg gik på efterløn og konen havde været det i et halvt år”.
Men kan man blive for gammel til at arbejde?
”Det kommer an på helbredet. Jeg kender da en på over 80 år, som stadig arbejder. Men nu synes hans kone også, at han godt kan trappe lidt ned og holde fri om fredagen”, siger han og griner.
3 gode råd fra Flemming
- Tag de kurser du kan få, de kan åbne op for nye jobmuligheder.
- Rigtig mange kan godt bruge en mand til oprydning, så gå ud til mindre og mellemstore virksomheder – og har de travlt, så giv dem en seddel med tidligere beskæftigelse, kurser og kontaktoplysninger.
- Hold øjnene åbne med Facebookopslag og snak med folk du kender.
Hej, pensionist: Vi arbejder også
Her kan læse om andre seniorer, der som folkepensionister arbejder - enten på fuldtid, deltid, nogle timer om ugen eller bare en gang imellem.
Carsten Petersen, 68 år: Arbejdet blev min redning
Agneta Rasmussen, 73 år: Arbejdet holder hjernen skarp
Niels Holger Jepsen, 69 år: Doktor Porsche holder hjulene i gang
Else Jacobsen, 74 år: Else fik sit drømmejob som 65-årig
Bjarne Folkmann, 69 år: Bjarne er for nysgerrig til sofalivet
Leo Larsen, 66 år: Glad mælkekusk med 36 tons i tanken
Marianne Iversen, 70 år: Her kan alle få arbejde
Peter Ibsen, 70 år: Jeg føler mig yngre, når jeg arbejder
Flemming Buur, 70 år: Jeg skal fa'me ikke på efterløn
Karin Grøn, 66 år: Karin dur ikke til at gå hjemme
Liselotte Terp, 66 år: Det skal være sjovt: Arbejdet gør mig glad
Svend Blankholm, 69 år: Svend svinger stadig kniven
Først publiceret: tirsdag 9. februar 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:28