"Jeg elsker det. Det er noget af det mest livsbekræftende", fortæller 74-årige Else Jacobsen, der nu har været sæsonarbejder i Djurs Sommerland i 9 år. Foto: Søren Zeuth.

Ventede 5 år på jobbet: Else fik sit drømmejob som 65-årig

Else Jacobsen fandt sit drømmejob i Djurs Sommerland som 60-årig, men måtte vente indtil hun blev pensionist på grund af strikse efterløns-regler.

Senest opdateret: mandag 22. februar 2021

Det var vådt, koldt og opslidende.

I mere end 30 år har Else Jacobsen arbejdet som håndskærer på akkord med torsk og rødspætter nede på havnen i Grenaa. På et tidspunkt var de mere end 100 til at fillettere, indtil maskinerne tog over, og de kun skulle rette fisken ind efter maskinerne.

Det var gode penge og godt kammeratskab, men også masser af ensidigt gentaget arbejde, så da Else blev 60 år, var hun slidt op, og er nu ved at få to nye knæ på grund af slidgigt.

Seniorklar: Når du arbejder som pensionist

Knap hver tredje fortsætter med at arbejde, efter at de er blevet folkepensionister - enten på fuldtid, deltid eller nogle timer om ugen.

Omtrent 170.000 danskere i alderen 65 år til 75 år har et arbejde, viser tal fra Danmarks Statistik.

Faglige Seniorer mener, at der skal være bedre vilkår for pensionister, der arbejder. Modregningsreglerne betyder brandbeskatning af pensionister selv med en beskeden ekstra indtægt. Der skal altid være en betydelig gevinst.

Derfor er Faglige Seniorer glade for, at modregningen i pensionen afskaffes fra 1. januar 2023

Læs mere om reglerne i Seniorhåndbogen.

Det kunne så have været punktum slut finale for arbejdslivet, men ikke for Else.

9 år i sommerlandet

I efteråret kunne man finde hende midt i Djurs Sommerland mellem 25.000 orange græskar, Halloween-skræmsler, hvinende børn og djævelsk rumlende rutsjebaner. Hun er nu blevet 74 år, og har arbejdet her i ni sæsoner, og er et stort varmt smil. Og så er hun klar igen, når sæsonen – forhåbentlig – begynder igen til maj.

”Jeg elsker det. Det er noget af det mest livsbekræftende. Alle gæsterne er glade og har lyst til at snakke. Nogle gange får man hele deres livshistorie. Det er samtidig alletiders arbejdsplads. Cheferne Michael og Henrik er helt nede på jorden og hilser altid med “Dav, Else”. Jeg kan få den arbejdstid, der passer til mig, og vi har alletiders fællesskab. Vi spiser tit samen efter arbejdstid og får et glas vin, så det er nærmest en livsstil”.

Måtte vente fem år på jobbet

Faktisk kunne Else have fået jobbet allerede, da hun gik på efterløn, men den gik ikke. De snørklede og strikse regler med modregning i efterlønnen spændte ben.

Modregning: Staten giver og tager

Reglerne er klare hvis du arbejder som folkepensionist.

Her må du tjene 122.004 kroner (2022) om året uden at blive sat ned i pensionstillæg eller personlig tillægsprocent.

Hvis du vælger at arbejde på efterløn er reglerne lidt mere indviklede.

Her vil a-kassen trække et mindre antal timer end du har arbejdet for de første 41.164 kroner (2022), du tjener og herefter for det antal timer, du arbejder resten af år. Det bedste du kan gøre er at tjekke det op med din a-kasse.

Du kan læse mere om modregning i efterlønnen i Seniorhåndbogen.

”Jeg vidste det godt, for jeg havde forsøgt at sælge Tupperware et halvt år, før jeg stoppede, så jeg kunne tjene lidt ekstra, når jeg gik på efterløn. Men da jeg blev 60 år, skulle jeg pludselig have revisor på og forudsige alt muligt om min fremtidige indtægt. Det med modregningen duede heller ikke. Det er altså for surt at arbejde, hvis man næsten ikke får nogle penge ud af det, så jeg måtte pænt vente med at komme herud i Djur Sommerland til jeg blev folkepensionist som 65-årig”.

De unge holder mig skarp

I stedet blev Else aktiv i 3F’s Djurslands Efterløns- og Seniorklub i Grenaa. Der har hun været formand i sammenlagt 10 år og er det stadig. Her hygger hun sig med mange af de tidligere kolleger til de månedlige arrangementer, der veksler mellem udflugter, foredrag, julefrokoster og meget mere.

Alligevel er det ikke nok. Hun vil udfordres, og det bliver hun i Westernland, hvor hun på skift står i Guldgraver, Cola Store eller Wyatt Earp, der sælger alt fra souvenirs til retroting, julepynt og lettere håndvåben til børn!

”Jeg er nysgerrig og vil gerne holde mig i gang for ikke at gå i stå i hjernen og fysisk. Selv om efterlønsklubben er smadderhyggelig, er vi jævnaldrende, og tænker lidt på samme måde. Arbejdet her giver noget ekstra, fordi jeg møder børn, unge og voksne. Det samme med kollegerne, og det gør arbejdet så spændende. De unge studerende kan lære noget af os, og vi gamle kan lære noget af dem. Det giver en fantastisk dynamik, når vi både er piger, drenge, kvinder og mænd”, siger Else.

Positiv – med gang i

Else har aldrig oplevet, at nogen så skævt til hendes alder. Tværtimod har hun en livserfaring og en rolig indstilling til tingene, så hun er svær at bringe ud af fatning, og hun er populær som instruktør blandt de unge nyansatte.

”Jeg er ikke den eneste i den alder. Vi er vel omkring 50 ansatte, der er oppe i årene og fælles for os er, at vi er positive personer med gang i, at vi godt kan lide at arbejde med mennesker og give den en skalle, når der er behov for det. Et nyt kasseapparat skræmmer mig heller ikke. Alt kan læres, hvis man vil”.

Krydstogter og eksotiske rejser

Sæsonen i Djurs Sommerland varer fra maj til slutningen af september plus Halloween i efterårsferien.

Else arbejder i alt cirka 5-600 timer på en sæson – typisk klokken 10-15, hvor det tidligere var færre og længere vagter.

Men hun holder også øje med, at hun ikke får tjent for meget, så der bliver modregnet i folkepensionen.

”Selvfølgelig får min mand og jeg ingen ekstra tilskud til folkepensionen. Det er også rimeligt. Vi har haft hus siden 1976 og sidder billigere i det end i en lejlighed. Jeg kan faktisk også godt lide, at jeg stadig betaler skat og giver mit bidrag til samfundet. Det er lidt min måde at værne om det danske velfærdssamfund, hvor jeg nærmest bare kan ringe til hospitalet og få et nyt knæ”, siger hun.

Godt tilskud

Else fortæller, at lønnen er et godt tilskud til økonomien, for den betyder at hun og manden kan forkæle sig selv.

”Vi kan godt lide at rejse, og pengene har bragt os på krydstogter i både Rusland, Middelhavet og Ægypten. Vi har også været i Dubai, Kina, Vietnam og Thailand. Det er jo det heldige ved, at jeg har fri udenfor sæsonen, hvor priserne er lave”.

Men kan man blive for gammel til at arbejde?

”Jeg ved ikke, hvor gammel man skal være for at være for gammel. Selv om dåbsattesten siger et tal, er det ikke det samme som at have mistet arbejdsevnen. Der var en herude, der kørte tog til han var over 80 år, og jeg glæder mig allerede til næste sæson,” siger hun med et grin og glimt i øjet.

3 gode råd fra Else

  • Starter du på efterløn og vil arbejde, er det klogt at få tjekket op med a-kassen, hvor mange penge du selv får, når du er blevet modregnet i efterlønnen.
  • Det er ikke bare sort eller hvidt at arbejde videre, og man kan ikke vide, om det er et godt sted. Men måske kender du en, der kan sige god for arbejdspladsen inden du søger.
  • Hvis du føler, at du har mere at give arbejdsmæssig, så hold dig ikke tilbage. Prøv det dog, du kan altid holde op igen.

Først publiceret: onsdag 13. januar 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 22. februar 2021 kl. 12:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.