Lene Petersen skriver klummer om sin far, demens og livet som pårørende til Faglige Seniorers nyhedsbrev

God jul – også på plejehjemmet

Det kan være en rigtig svær beslutning, om man skal lade et nært familiemedlem være på plejehjemmet juleaften. Men nogle gange er det den rigtige – for alle, skriver Lene Petersen, hvis far bor på plejehjem og lider af svær demens.

Senest opdateret: søndag 15. december 2024

Nu er der ikke længe til jul, og så glædes gamle og unge, står der i salmen.

Selvfølgelig er der mange, som ikke gider juleræset, men min far har altid elsket julen; særligt når børn og børnebørn var samlet om bordet med god mad, pakkeleg eller andre juletraditioner. Så kunne han blive helt rørt.

Det er længe siden nu. Han elsker ikke julen længere og ved ikke, hvad jul er.

Køb bog med rabat: Vores forældre blev vores børn

Pårørende trækker et stort læs af omsorg og pleje, når ældre mennesker bliver ramt af demens eller anden svækkelse.

I bogen “Vores forældre blev vores børn” fortæller Lene Petersen og 10 andre voksne børn personligt og hudløst ærligt om oplevelserne med syge og svækkede forældre.

Lene Petersen har gennem i række klummer i nyhedsbrevet fortalt om samværet med sin 84-årige far, der bor på plejehjem med en demenssygdom.

I bogen folder hun sine og andre voksne børns egne fortællinger ud i en buket af tankevækkende og rørende erfaringer med at være pårørende – og forælder for egne forældre. Og giver inspiration og svar på mange af de udfordringer, der dukker op.

Du kan købe bogen med 25 procents rabat. Normalpris: 199 kroner. Rabatpris: 149,55 kroner.

Ved køb skal du i rabatkuponkoden skrive: Faglige Seniorer

Køb bogen med med rabat her

Bogen er udgivet på Forlaget Trykværket.

For i dag kender han ikke sin kone, sine børn eller børnebørn, og har ikke gjort det i flere år.

Hans demenssygdom er nu så fremskreden, at han stort set ingen færdigheder har tilbage.

Helt bogstavelig talt kan han næsten ingenting mere.

Derfor er overvejelserne om julen ikke så svære længere.

Synd at tage ham ud af vante omgivelser

Nu er det næsten tre år siden, min far kom på plejehjem. Allerede dengang var han svært dement. Den sidste jul i familiens skød – før plejehjemmet – var svær. Han blev ked af det, usikker, træt, han forstod ikke, hvad det gik ud på.

Julen året efter boede han nu på plejehjemmet. Beslutningen var svær og dilemmafyldt. På den ene side, kan man så overhovedet have en god juleaften, når et nært og kært familiemedlem ikke er med?

Men på den anden side var han i mellemtiden blevet endnu mere syg, og konklusionen blev, at det ville være alt for synd at tage ham ud fra sine vante omgivelser.

I stedet blev løsningen, at familien – min mor og søster – var sammen med ham i hans lille lejlighed på plejehjemmet om eftermiddagen og hyggede sammen, mens min mor blev på plejehjemmet og spiste julemiddag sammen med ham og de øvrige beboere.

Da min far faldt i søvn, tog hun afsted og holdt juleaften med resten af familien.

Sådan gik det også sidste år.

I år er beslutningen let, for nu er min far så ringe, at der ingen tvivl er. Den eneste mulighed er, at vi kommer til ham, når vi skal se ham.

Der er også jul på plejehjemmet

Hvis man er ked af det, og trist over, at han ikke er med, så skal vi huske på særligt to ting.

Nu er der ingen minder tilbage

For en 7-8 år siden begyndte min far at blive dement. Han fik senere stillet diagnosen Alzheimers/vaskulær demens i kombination.

Sygdommen trådte endnu tydeligere frem, efter han i 2017 fik en hjerneblødning.

I februar 2022 flyttede han ind på et demensplejehjem.

Han er nu fyldt 85 år.

Oprindelig er han udlært blikkenslager og blev siden VVS-installatør. Han har boet i samme by og på samme egn næsten hele sit liv.

Men det har han ingen erindringer om i dag. Der er ingen minder tilbage.

Han har været gift med min mor i 61 år.

Jeg er den ældste af deres tre døtre.

Lene Petersen, 60 år. Freelancejournalist. Bor i Odense.

Hun skriver klummer om sin far, demens og livet som pårørende til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Du kan skrive til Lene på mail: journalist@lenepetersen.dk

For det første bliver det også juleaften på plejehjemmet. Med and, flæskesteg og brun sovs, til beboere, som kan spise det. Der er juletræ og pynt i stuerne. Der bliver sunget salmer og sange. På min fars plejehjem er de i hvert fald gode til at fejre diverse begivenheder, hvad enten det er en fødselsdag i kongehuset, Påske og også julen.

For det andet, så er julen meget mere end juleaften. I julemåneden kan man kigge forbi, måske med lidt hjemmebagte småkager, en julerose eller julestjerne til vindueskarmen. Måske lidt julepynt og musik i tv eller på radioen. Eller hvad der nu giver mening for den person, vi har på plejehjemmet. Dét er jo også jul!

Udtryk for medfølelse og kærlighed

Allerede i november fik min far et lille juletræ med fine lys i udenfor sit stuevindue. I år ser han det næppe. Men vi andre ser det. Og personalet ser det. Ligesom vi har blomster med og hænger lidt julepynt op og håber at det spreder lidt god stemning hos dem, der kommer ind i stuen. Måske mærker han den lidt?

Før min far blev dement og kom på plejehjem, ville jeg måske have ment, at det er tarveligt at lade ældre og syge være på plejehjemmet juleaften. Var de mennesker bare glemt? Tværtimod, så kan det være udtryk for medfølelse og kærlighed, og det betyder bestemt ikke, at de er glemt. Tværtimod. Der kan være rigtig mange gode grunde til, at det er den bedste løsning for alle.

4 gode råd om julen

1 Hvis vi var i tvivl, så ville vi tale med personalet på plejehjemmet om, hvordan min far ville få den bedste jul. 

2 Jul på plejehjem eller hos familien – hvad er bedst? Det kan være mest kærligt og hensynsfuldt at lade sin pårørende blive på plejehjemmet juleaften, mener jeg. Måske skal man lade sine egne tanker om familiejul træde i baggrunden og tænke på, hvem der har hvilke behov?

3 Måske kan en eller flere nære pårørende deltage i en del af julearrangementet på plejehjemmet i stedet

4 Jul er mere end juleaften. Måske er der god tid i juledagene til at komme på et hyggeligt besøg, måske færre personer ad gangen, uden uro og uden julestress, men bare stille nærvær.

 

Først publiceret: søndag 15. december 2024
Artiklen er sidst opdateret søndag 15. december 2024 kl. 22:10

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.