Ordfører-klummen: Arbejdsmarkedet skal tilpasse sig dem, der fortsat vil arbejde
Arbejdsmarkedet skal gøre mere for at skabe de rammer, der gør, at flere seniorer kan se sig selv fortsætte på arbejdsmarkedet, skriver Helle Bonnesen, beskæftigelsesordfører (K). Hun vil have et opgør med aldersdiskrimination.
Senest opdateret: tirsdag 24. oktober 2023
Vi mangler arbejdskraft i Danmark. Det står klart for de fleste. I den seneste tid har vi hørt arbejdskraft omtalt som ”den nye valuta”, og det voksende antal seniorer har længe været omtalt som ”det grå guld”.
På Christiansborg er der også bred enighed om, at det har stor værdi, når vi kan opretholde et højt arbejdsudbud. Vi skal værne om den mest erfarne arbejdskraft, vi har – nemlig seniorerne.
Det positive er, at rigtig mange gerne vil arbejde udover pensionsalderen. Mange trives med deres arbejde, og nyder fortsat godt af arbejdslivets faglige og sociale fællesskab.
Ordfører-klummen
Faglige Seniorer mener, at der er brug for langt mere politisk fokus på seniorerne i Danmark.
Det kan være emner som seniorers muligheder på arbejdsmarkedet, seniorers sundhed, seniorboliger, ældrepleje og meget, meget mere.
Derfor har vi inviteret udvalgte ældre- og beskæftigelsesordførere fra Folketingets partier til på skift at skrive indlæg til "ordfører-klummen" i Faglige Seniorers nyhedsbrev.
I Det Konservative Folkeparti tror vi på, at langt de fleste mennesker trives bedst ved at føle et ansvar og en gensidig afhængighed med andre mennesker, og rigtig mange får det gennem deres arbejdsplads.
Men i takt med at pensionsalderen nærmer sig, følger også ønsket om mere frihed.
Mere tid til hobbyerne og til at se børnebørnene, hvilket kun er naturligt. Det kræver, at arbejdsmarkedet bliver mere fleksibelt, og flere seniorer får mulighed for at indrette det arbejdsliv, de ønsker.
Det behøver nemlig ikke være et spørgsmål om enten eller.
Meget mere end arbejde
Seniorerne og deres erfaringer er en stor ressource for både den private og den offentlige sektor, som skal arbejde for at gøre det attraktivt at forblive på arbejdsmarkedet. For nogle handler det om at gå ned i tid. For andre handler det om arbejdsopgaverne.
Det essentielle er, at arbejdsmarkedet skal gøre mere for at skabe de rammer, der gør, at flere seniorer kan se sig selv fortsætte på arbejdsmarkedet. Det skal være nemmere at designe sit eget arbejdsliv og skabe den balance mellem arbejde og fritid, der passer til netop den enkelte og deres ønsker.
Det handler blandt andet om muligheden for at indgå mere i fællesskaberne udenfor arbejdslivet, som man måske ikke har haft tilstrækkeligt med tid til i et langt og travlt arbejdsliv. Det kan være, at man vil bruge mere tid med familien, engagere sig i foreningslivet eller lave frivilligt arbejde.
Uanset hvad, skal det være muligt at finde tiden uden nødvendigvis at vinke endeligt farvel til arbejdslivet.
Stadig mere aldersdiskrimination
Det er også helt afgørende, at vi gør op med den aldersdiskrimination, som flere og flere oplever.
En rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsliv viser, at næsten hver anden ledig over 50 år har oplevet diskrimination på arbejdsmarkedet grundet deres alder. Det er en stigning på hele 18 procent siden 2018. Også blandt seniorerne i beskæftigelse er tallet steget de seneste år.
Det er paradoksalt, at arbejdsmarkedet mangler hænder, mens erfaren arbejdskraft afvises i døren eller mødes af fordomme på deres arbejdsplads.
Det er en skræmmende udvikling, som vi skal gøre op med. Skal flere seniorer blive på arbejdsmarkedet, så skal de naturligvis føle sig værdsat af den arbejdsplads, de bidrager til.
En værdig tilbagetrækning
Ligesom der er flere seniorer, der gerne vil fortsætte arbejdet efter pensionsalderen, så er der også dem, der ikke kan arbejde helt frem til pensionsalderen, fordi de er nedslidte.
Efter at have arbejdet i mange år er der nogle, der må lægge arbejdstøjet før tid, fordi et hårdt arbejdsliv har sat sit præg. Dem skal vi tage hånd om, for alle fortjener en værdig tilbagetrækning og et godt seniorliv.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
Da vi var i regering, indførte vi derfor seniorpensionen, der giver nedslidte borgere ret til at trække sig seks år før pensionsalderen.
Vi skal beholde seniorpensionen, da den sikrer, at reelt nedslidte har krav på en tidlig tilbagetrækning – modsat arnepensionen, der ikke tager højde for, om borgeren er nedslidt og kun tillader, at man går på pension tre år før pensionsalderen på en langt lavere ydelse.
Det, mener vi ikke, er retfærdigt, når man har knoklet mange år for Danmark.
Det er vigtigt, at vi værner om de borgere, der gennem mange år har bidraget til det samfund, som vi alle nyder godt af.
I Det Konservative Folkeparti kalder vi det for generationskontrakten. Det er tanken om, at vi har et ansvar over for generationerne før os, ligesom vi står til ansvar for dem, der kommer efter.
Hvad mener du?
Hvad er din kommentar til Helle Bonnesens ordfører-klumme? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Læs tidligere ordfører-klummer
Her kan du læse tidligere indlæg om seniorer og seniorpolitik fra partiernes ordførere:
Nick Zimmermann, beskæftigelsesordfører (DF): Fastfrys pensionsalderen – for en retfærdig fremtid
Jens Joel, beskæftigelsesordfører (S): S kræver mere retfærdig pension
Maria Duurhuus, ældreordfører (S): Tilliden tilbage til ældre og medarbejdere
Kirsten Normann Andersen, ældreordfører (SF): Et godt liv – også for ældre
Dina Raabjerg, beskæftigelsesordfører (K): Vores seniorer er vigtige for den danske arbejdsstyrke
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører (SF): Værdig tilbagetrækning efter et langt arbejdsliv
Marlene Harpsøe, ældreordfører (DD): Regeringen stikker ældre og pårørende blår i øjnene
Pernille Vermund, ældreordfører (LA): Danskerne fortjener en ældrepleje i verdensklasse
Nick Zimmermann, beskæftigelsesordfører (DF): Finanssektoren diskriminerer seniorerne
Jens Joel, beskæftigelsesordfører (S): Tryghed og muligheder i seniorlivet
Pia Kjærsgaard, ældreordfører (DF): En holdbar seniorpolitik kræver støtte fra alle
Annette Lind, ældreordfører (S): Seniorer tager stort ansvar i vores velfærd
Kirsten Normann Andersen, sundheds- og ældreordfører (SF): Vi mangler personale – ikke penge
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører (SF): Vi vil have et liv før døden
Marlene Harpsøe, ældreordfører (DD): Seniorvenligt arbejdsmarked handler om frihed for den enkelte
Nick Zimmermann, beskæftigelsesordfører (DF): Seniorerne fortjener det bedre
Jens Joel, beskæftigelsesordfører (S): Seniorerne er guld værd
Først publiceret: mandag 23. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 24. oktober 2023 kl. 00:03